Goede sloten.

We zien al een afname aan weesfietsen vanaf Arnhem Centraal richting het Gele Rijdersplein. Dit komt ook doordat AFAC (Algemene Fiets Afhandel Centrale Arnhem) i.s.m. Handhaving Arnhem behoorlijk aan het opruimen is vanaf maart 2019. Momenteel hebben de weesfietsen vanaf de Looierstraat en op diverse plaatsen in het winkelgebied al een label en zullen deze later worden verwijderd.

https://arnhemshart.nlSommige weesfietsen zijn achtergelaten nadat iemand in een andere stad is gaan wonen om wellicht te gaan verder te studeren. Maar ook zullen er ongetwijfeld gejatte exemplaren tussen zitten als we ook zien dat er fietsen zonder slot erbij staan. En iedereen heeft het ook wel eens gehad op een vreemde onbekende plek….waar had ik mijn stalen ros ook alweer neergezet?

Als we even verder ingaan op de gejatte exemplaren dan zien we ook dat snor- en bromfietsen momenteel zeer in trek zijn bij de vlugge diefjes. Vooral snor- en bromfietsen van het merk Piaggio en Peugeot zijn zeer gewild blijkt uit de informatie die we ontvangen van de Politie Arnhem.

Cijfers:
Als we de cijfers opvragen bij het LIV (Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit) dan zijn er 121 snor- of bromfietsen gestolen in het afgelopen eerste half jaar. Dat zijn ongeveer 20 stuks per maand die nog niet terug zijn gevonden. Daartegen zijn er maar 47 auto’s, 8 motoren en 9 bedrijfsbusjes gestolen in dezelfde tijd. En dan praten we alleen nog maar over de cijfers uit Arnhem.

Aangifte:
Natuurlijk is het altijd belangrijk om z.s.m. aangifte te doen van een diefstal zodat de aangifte ook landelijk geregistreerd staat en handig is voor als men gestolen waar ergens aantreft. Ook een https://arnhemshart.nl/verzekering heeft de eis dat een aangifte verplicht is. Zo trof de Politie Arnhem laatst een fiets aan die een reis vanaf Amsterdam had afgelegd en hier weer in beslag werd genomen. Dus het doen van een aangifte is altijd aan te raden.

Goed stallen:
In onze binnenstad zien we meer (brom-)fietsen en scooters verschijnen omdat het allemaal goede vervoersmiddelen zijn en ook makkelijk overal neer te zetten. En men is vaak ook veel goedkoper, sneller en dichterbij de eindbestemming dan met een auto.

Een fiets is makkelijk vast te maken aan een fietsnietje of tulp met een hangslot zodat een dief meer werk heeft om deze los te maken. En natuurlijk niet met een hele goedkope hangslot van een Euro welk men zo open trekt.

https://arnhemshart.nl/Wie de gelukkige eigenaar is van een snor- of bromfietsen koopt vaak al een goed deugdelijk en gecertificeerd slot erbij. Bijna alle verzekeringsmaatschappijen eisen dat men dan ook een slot gebruikt met een ART keurmerk. De kosten hiervan beginnen al bij ongeveer €30,- maar men zal daar niet op moeten bezuinigen omdat anders een verzekering vaak niets uitkeert.

Daarnaast kent onze binnenstad drie bewaakte stallingen die gratis zijn voor een dag. Klik hier voor meer extra stalling info. Dus waarom in de openbare ruimte stallen als je zuurverdiende vervoersmiddel (overdag) bewaakt kan staan?

In de bewaakte stallingen is het zelf mogelijk om elektrisch op te laden. Handig als je vol bepakt weer naar huis wilt gaan

Actie:
Om eigenaren van snor- en bromfietsen te wijzen op het hebben van goede sloten en stallingen gaat de Politie Arnhem een actie houden. Dus wie weet tref je binnenkort iets aan op je vervoersmiddel.

https://arnhemshart.nl/Daarnaast kun jij zelf ook actief zijn en een verdachte situatie melden bij de Politie als je vermoed dat er diefjes aanwezig zijn of ergens tussen de bosjes een snor- of bromfiets (gehavend) ziet staan. Zo werd Handhaving Arnhem gewezen op een lokatie in De Laar door een burger, deze bleek dus i.d.d. gestolen te zijn.

Meer stallingen?:
Momenteel zijn we aan het overleggen met de Politie Arnhem en Handhaving Arnhem om te kijken naar extra mogelijkheden voor stallingsplekken en liefst bewaakt. Er is ook gekeken naar eventuele commerciële winkelruimtes om deze (tijdelijk) om te toveren maar door de strenge brandweer eisen is dit onhaalbaar.

Ook vernemen we dat bewoners graag een afgesloten externe stalling zien in hun omgeving omdat men thuis absoluut geen plaats heeft. Maar is men ook bereid om dan een maandelijks bedrag te betalen hiervoor?

Dus wie er ideeën heeft of iets anders kan deze delen zodat we het heel graag meenemen in de verdere overleggen. (mail: redactie@ArnhemsHart.nl)

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart