Een goede lunch met veel wijkonderhoud.
Als men aan tafel zit, komen de gesprekken vanzelf los. Dat geldt ook voor dit lunchgesprek met Ton en Johannes van de afdeling wijkonderhoud. Johannes en Ton zijn bij Arnhems Hart twee zeer welkome gasten als het gaat om goede contacten en mannen die echt er voor de bewoners zijn.
Samen met de aanwezige bewoners praten we deze middag over vele dingen. Zo ook over de afsluiting van de Bergstraat, afval en fijnstof. Een middag vol vragen, antwoorden en vooral direct contact met een fijne afdeling.
Een korte samenvatting: Johannes en Ton leggen aan ons uit wat wijkonderhoud exact inhoudt. En dat is best wel een zeer ruim pakket als we alles in ons opslaan. Naast Johannes en Ton is er nog een serviceman actief die de wijk doorrijdt. En dan bv kleine dingen maakt zoals een losliggende stoeptegel of een afvalbak repareert. Hierdoor is het probleem snel opgelost en hoeft er geen externe aannemer ingeschakeld te worden. Arie, zo heet deze serviceman, signaleert ook tijdens zijn route andere euvels e.d. en meldt dit dan of repareert het.
Sinds maart jl. is de Bergstraat afgesloten vanaf de Oude Kraan. Echter sommige automobilisten verplaatsen deze wegafzetting of gaan een eindje verderop alsnog de Bergstraat in. Arnhems Hart heeft dit eerder al aangekaart bij de gemeente en wijkonderhoud neemt dit nogmaals op met de desbetreffende afdeling. Ook zal nog naar de huidige verkeersborden worden gekeken of deze nog correct zijn.
Er zijn in Arnhem ongeveer 600 afvalbakken verwijderd. Hierdoor is het niet viezer geworden maar soms juist schoner. Bewoners die actief zijn in hun straat/buurt kunnen eventueel een afvalbak adopteren. Deze zijn dan verantwoordelijk voor deze afvalbak(ken) en dienen deze ook zelf schoon te houden en te ledigen. Elke afvalbak kost rond €450,- per stuk.
Coehoorn heeft sinds vorig jaar ondergrondse containers. Hierdoor ligt er wel eens een afvalzak ernaast of meer. Johannes vraagt om dit soort zaken steeds te melden en zich absoluut niet te schamen als men dit geregeld doet. Hoe eerder het gemeld wordt………………………..
Ook al hebben vele bewoners geen gft afvalbak, men kan via de gemeente een citybin van 40 liter kosteloos aanschaffen. Deze citybin wordt dan elke twee weken geleegd bij je thuis. Een bewoonster van de Coehoorn spreekt over goede service en een genot. En men draagt ook zo een steentje bij om meer aan gescheiden afval te doen.
We hebben het over de fijnstofmeeting en of straks de creatieve corridor Blauwe Golven dit drastisch zal verminderen. De meningen zijn zeer divers, wel is men benieuwd naar de huidige resultaten. Deze worden opgevraagd en ook op Arnhems Hart gepubliceerd.