fbpx
Nieuws

In gesprek met wethouder Geert Ritsema.

Afgelopen maandagmiddag heeft Arnhems Hart een gesprek gehad met wethouder Geert Ritsema (SP). De afgelopen tijd heeft de wethouder de bereikbaarheidsvisie gemaakt die onze stad beter bereikbaar moet houden maar ook toegankelijker. Een missie die zeer intensief is en ook vele problemen kent.

Waar bewoners smeken om parkeerplaatsen voor hun auto zien we ook de bezoekers van de binnenstad rondjes rijden om te parkeren. Veel plekken verdwenen door het opheffen van de parkeerplaatsen op het Gele Rijdersplein, de Markt en nu ook aan de Weerdjesstraat.

Arnhems Hart ziet ook veel van deze problematiek en hoort ook veel bewoners en bezoekers klagen. Maar ook de marktlui en ondernemers klagen over de slechte bereikbaarheid van de binnenstad en spreken van omzetverlies.

In ons gesprek hebben we het over de vele bouwputten die de Zuidelijke binnenstad weer rijk is. En de problematiek dat de bewegwijzering momenteel zeer slecht is. Men rijdt zich vast of slaat verkeerd af om vervolgens weer de hele rondweg af te moeten op zoek naar een plek bij zijn woning of om boodschappen te doen.

Momenteel is de gemeente bezig om te kijken naar goede (vaste) bewegwijzering waar ook alle parkeergarages en terreinen op vermeld worden. Maar ook naar goede verwijzingen van andere plaatsen en culturele instellingen zoals Musis of het museum. Projectmanager Wilfred Bakker is hier al druk mee bezig.

Er zal ook worden gekeken of de tijdelijke bewegwijzeringen tijdens de wegwerkzaamheden beter kan en ook dagelijks aansluit op de afzettingen. Wij geven aan dat door het ontbreken van diverse borden men momenteel niet naar een parkeergarage of -terrein wordt verwezen. Ook een deugdelijk verwijzing voor de Prinsenhof staat er niet, alleen bij de ingang maar verder is er geen enkele verwijzing hiernaar. De wethouder neemt dit mee naar de verkeersmanager en projectleiders/aannemers.

We zijn zeer verheugd om te horen dat er bekeken gaat worden om onder parkeergarage Rozet een stalling te creëren voor ongeveer 500 fietsen/scooters. Dit zou ook een uitkomst kunnen zijn voor bewoners welk geen berging hebben. Daarnaast is de wethouder in gesprek met de Provincie om parkeergarage Prinsenhof meer te gaan gebruiken als een gewone parkeergarage.

Prinsenhof ligt achter de Rechtbank en heeft momenteel beperkte tijden om te mogen parkeren. De parkeergarage is eigendom van de Provincie, hier parkeren bezoekers en personeel. Het Provinciehuis heeft echter door de nieuwbouw en straks de sloop van het oude gedeelte wellicht minder parkeerplaatsen nodig.

Het fietsgedoogbeleid is ook een discussie waar veel voor- en tegenstanders van zijn. Waar het Platform Binnenstad Arnhem (PBA) pleit voor fietsen in de zijstraten zien diverse ondernemers hierdoor meer (wees)fietsen gestald voor hun winkels en dagelijks (bijna) aanrijdingen met voetgangers. Handhavers laten ons weten dat door dit gedoogbeleid zij niet echt kunnen optreden en bekeuren.

In de hoofdstraat zien we ook geregeld fietsers slalommen tussen de voetgangers en zelfs scooters. Dus van het alleen in de zijstraten gedogen komt niets terecht. Daarnaast vallen de 7-straatjes ook onder het gedogen terwijl het hier vaak zeer druk is met voetgangers.  Vele ondernemers en bewoners zien zelf ook niets in het gedogen en zien veel meer heil in plekken om een fiets te stallen.

Sabine Andeweg (D66) heeft ook veel via twitter kenbaar gemaakt dat zij een aantal mooie plekken heeft gezien voor fietsnietjes. Daarop heeft Arnhems Hart haar uitgenodigd om eens een rondje te maken door de binnenstad, samen met de wethouder.

De wethouder neemt mee om ook de weesfietsen, welk momenteel zijn gelabeld, snel te gaan verwijderen. Een nieuwe APV verordening moet een mogelijke termijn hiervoor behoorlijk gaan verkorten. (In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staat de gemeentelijke regelgeving op het gebied van openbare orde en veiligheid. Elke gemeente heeft een eigen APV.)

Geregeld een schouw om problemen te signaleren maar ook om samen de problemen aan te geven waar bewoners mee zitten, zien we als een warm welkom. Maar ook op zijn tijd met bewoners om de tafel om te horen wat zij allemaal tegen komen.

Wethouder Geert Ritsema moet nog vele vragen beantwoorden naar de gemeenteraad en hoopt dat eind september a.s. de besluitvorming is inzake de bereikbaarheidsvisie. Als deze er dan door is, zal Arnhems Hart een lunchgesprek organiseren, samen met de wethouder, waar bewoners in gesprek kunnen gaan over bereikbaarheid en parkeren.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart