fbpx
Nieuws

Gele Rijdersplein anders betrekken?

Wethouder Ine van Burgsteden wil het Gele Rijdersplein gaan aanpakken. Met een roomdivider, het slopen van de pergola en meer groen. In eerdere ontmoetingen met bewoners vroeg zij om hun ideetjes en kwam daar enige tijd geleden met een voorstel.

Een voorstel waar ook diverse gemeenteraadsleden hun twijfels over hadden maar ook bewoners en ondernemers. Daarnaast wil zij de pergola en omliggende muren gaan slopen en deze eventueel in een nieuwe roomdivider gaan hergebruiken. De pergola en Aku fontein behoren tot monumenten.

Vele ondernemers en bewoners zien totaal niets in deze roomdivider en vrezen ook dat het een groot bouwwerk zal gaan worden zodat het plein in tweeën zal worden gedeeld en het zonlicht zal gaan kosten. Een soort podium of een muziekkapel wordt wel gewaardeerd door de bewoners en ondernemers.

Ondanks dat de gemeente bevoegd gezag heeft over monumenten geeft de provincie en het Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) eigenlijk aan om het monument te behouden. Waar de provincie ook aangeeft om bij demontage de pergola (gedeeltelijk) te hergebruiken op het plein.

Er wordt een onderzoeksopdracht gegeven om te kijken hoe ook voetgangers/fietsers/scooters en het bereikbaar houden van particuliere parkeerplaatsen in het geheel passen. Het Gele Rijdersplein is één van de drukste verbindingen m.b.t. fietsers en scooters.

Deze verbinding wil wethouder Ine van Burgsteden niet verplaatsen. Dit zou kunnen betekenen dat een aantal horeca zaken geen (grotere) terras voor hun zaak kunnen realiseren. Daarnaast is het ook vaak (bijna) aanrijdingen met voetgangers door deze fietsers en scooters, vooral als zij de bewaakte fietsenstalling uit komen.

De wethouder gaf in maart jl. aan al vele ideeën te hebben die het Gele Rijdersplein zouden kunnen opfleuren. Door het onderzoeksopdracht blijkt toch dat ze niet echt concrete plannen had om het plein op te fleuren.

Intussen wordt er druk verbouwd naast Stan & Co waar Popocatepetl een Mexicaans restaurant opent eind dit jaar. Popocatepetl heeft reeds meerdere restaurants w.o. Utrecht en Den Haag. Daarnaast gaat zij ook direct het pand vergroten door hun overkapping aan de zijde van het Aku fontein er bij te pakken.

Ook voor het oude Randstad gebouw is een vergunning aangevraagd om dit om te bouwen tot 29 zorgwoningen. Omdat het Gele Rijdersplein niet meer toegankelijk is voor auto’s en men er niet meer kan parkeren is het enigzinds onmogelijk om hier nog een kantoor te verhuren. Het oude ABNAMRO gebouw werd eerder ook al omgetoverd tot appartementen.

2 gedachten over “Gele Rijdersplein anders betrekken?

 • Henriette

  Het maffe van het hele verhaal is dat scooters er juist helemaal verboden zijn. Bij het Willemsplein (terhoogte van Mams) en bij het Johnny van Doornplein (einde Looierstraat) staan borden dat het tussenliggende stuk voetgangersgebied is, dat fietsen wel is toegestaan, maar snorfietsen niet.
  Die weg is een racebaan voor scooters geworden in de afgelopen jaren!
  Er wordt helemaal niet op gehandhaafd. Ook motoren en auto’s rijden er gewoon, ze negeren massaal het paaltje voor de Telefoonstraat en slalommen er gewoon aan langs. Of rijden bij het busstation over de stoep na het rijtje coniferen.
  Het is te idioot voor woorden.

  Beantwoorden
  • Hallo Henriette. Wij hebben dat al vele malen gemeld aan de handhavers maar ook het signaal afgegeven naar de politiek. De wethouder houd vast om deze fietsracebaan niet te verplaatsen langs bv de singel, dit heeft zij medegedeeld in de gemeenteraad laatst. We zullen nogmaals de handhavers vragen om meer te controleren daar. Alhoewel ze vanmiddag daar al een aantal keer hebben gecontroleerd toen we bij Workstation zaten.

   Beantwoorden

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart