fbpx

Geen verlenging van de corona terrassen voor de horeca.

Met een motie wilden Arnhem Centraal, D66 en de VVD een verlenging van de huidige uitgebreide corona terrassen voor heel Arnhem. In 2020 werden al terrasvergunningen uitgegeven onder de naam “corona terrassen” om zo de ondernemers meer de ruimte te geven om hun terrassen geschikt te maken voor de 1.50mtr maatregel. De aangevraagde corona terrasvergunningen 2021 zijn vergund tot 31 december a.s..

Door deze uitbreidingen werden op diverse plekken de terrassen groter om toch meer gasten te kunnen ontvangen zodat deze ondernemers een beter inkomen konden realiseren. Door de corona waren deze ondernemers zwaar getroffen vanwege de sluitingen en de vele beperkingen die het kabinet hun oplegde.

Nu de huidige maatregelen niet meer gelden zien ondernemers een verbetering van hun inkomsten en kunnen ze buiten en binnen hun gasten weer ontvangen zonder de 1.50mtr maatregel. Momenteel kan men zonder een QR-code wel op het terras zitten maar niet binnen een horecazaak. Sommigen geven zelfs aan drukker en een betere omzet te hebben dan voor de corona al moet elk horecazaak wel om 00.00 uur gesloten zijn.

Tijdens het bespreken van de motie sprak Denk/Verenigd Arnhem over een oneerlijke concurrentie omdat ondernemers aan een plein wel een uitgebreider terras kan hebben en iemand die ingesloten is niet. Volgens verantwoordelijk wethouder Jan van Dellen (VVD) was dit ook al zo voor de corona terrassen en veranderd daarin niets.

In hoever wordt de openbare ruimte dan belast en is er nog voldoende toegankelijkheid? We zien op diverse plekken terrasstoelen en tafels staan waar normaal iemand zijn bammetjes opeet of gewoon even aan het rusten is. Hierdoor wordt de openbare ruimte die van en voor iedereen is best behoorlijk ingeperkt aldus GroenLinks. De ChristenUnie ziet belemmering in de openbare ruimte waarin mensen met een handicap worden belemmerd omdat er geen goede toegankelijkheid meer is.

Alhoewel de raadsleden de ondernemers willen ondersteunen waar mogelijk, klonk er wel veel twijfel over het handhaven en de uitwerking. Maar ook de uitstraling kwam meermaals ter sprake.

In andere gemeente heeft men ook gekeken om de corona terrassen te verlengen. Waar de één dit wel doet trekt een andere gemeente deze weer in mede omdat men de winter ingaat. Wie daar toch een (uitgebreide) terras wil kan dan een vergunning voor een winterterras aanvragen. In Arnhem bestaat deze mogelijkheid ook.

Om de horecaondernemers tegemoet te komen heeft men in Arnhem nu een subsidieregeling voor duurzame terrasverwarming in het leven geroepen. Deze regeling heeft een pot van €80.000 tot 31 december 2021. Men kan dan tot maximaal €1500,-, bij aanschaf, of €750 bij huur/lease terug ontvangen.

De komende tijd zal worden benut om de uitgebreide terrassen te evalueren. Er zal gekeken worden naar de openbare ruimte, toegankelijkheid en de zorgen van inwoners. Naar verwachting zal medio januari/februari 2022 de evaluatie klaar zijn. Op 1 april 2022 begint het terrasseizoen weer.

Na toezeggingen van de wethouder trokken Arnhem Centraal, D66 en VVD de motie weer in.

Facebook commentaar:

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart