Geen racebaan meer?
Sinds december 2017 zijn we al regelmatig samen om de overlast op en onder de Rijnkade te bespreken. Met we bedoelen we dan ook een behoorlijke groep mensen zoals; handhaving, politie, wijkteam, verkeersdienst, het kabinet, wethouder en Arnhems Hart.
Na het bespreken van diverse problemen indertijd die ook o.a. bewoners van de Rijnkade kenbaar hebben gemaakt en de bevindingen van o.a. handhavers hebben we ter plekke eerst gekeken naar de Rijnkade en/of alle bebording correct waren geplaatst.
Op de bovenkade staat vanaf de Rodenburgstraat/Rijnkade een bord dat men er niet meer mag rijden met een motorvoertuig, fietsen mag alleen als winkels gesloten zijn. Echter motorvoertuigen rijden in 70% gewoon door alsof hun neus bloedt. En fietsers trekken zich er ook niets van aan.
Of dit terecht is dat fietsers er niet mogen rijden valt nog te bezien. Namelijk er zijn geen winkels maar restaurants aan deze zijde van de Rijnkade. Daarnaast is de Rijnkade ook opgenomen als een mooie ANWB fietsroute en zelfs in de fietsroute “Slag om Arnhem”.
Ook vanaf de Vossenstraat mag men de Rijnkade op tot aan de Nieuwstraat, hier zijn ook parkeerplaatsen aanwezig. Maar ook bewoners van de appartementen kunnen zo bij hun inpandige parkeerplaatsen.
Momenteel een zeer onduidelijke situatie die straks zeker in 2020-2022 zal worden aangepast als de gehele Rijnkade op zijn kop gaat. Maar tot die tijd zal men zeker een oplossing hiervoor moeten zoeken. Dit ligt dan nu ook op het bordje van de gemeente Arnhem verkeersafdeling.
Op dit moment zijn er plannen om een aantal verkeersdrempels te maken op de onderkade om de racende voertuigen daarmee te hinderen en zelf totaal tegen te houden. De verkeersdrempels zullen dan gemaakt worden voor de toegestane snelheid daar van 30 km per uur.
Maar omdat in augustus 2018 daar ook evenementen op komst zijn, kunnen deze verkeersdrempels een blokkade zijn om een evenement door te kunnen laten gaan. O.a. Boels Lady Tour zou dan van de Rijnkade kunnen afzien.
Een oplossing zou zijn dat er demontabele verkeersdrempels geplaatst kunnen worden. Deze zijn dan ook niet zo duur als vaste drempels en ze zijn binnen korte tijd te verwijderen. De gemeente zou dan deze kunnen plaatsen tot dat de Rijnkade op zijn kop gaat in 2020-2022.
Als men daarbij de perenbomen van het gele Rijdersplein slingerend op de onderkade erbij zou plaatsen moet het racen eigenlijk gedaan zijn. De perenbomen zitten in ijzeren bakken en zijn dan ook zeer snel te verwijderen bij bv. een evenement.
Of dit alles stedenbouwkundig kan, zal dan ook snel worden onderzocht. Ons gaat het meer om een snelle oplossing en in dit geval zijn de kosten ook minder dan vaste verkeersdrempels die na twee jaar er weer uit moeten.
Ook de politie, handhaving en parkeerbedrijf P1 gaan om de tafel zitten om de overlast van o.a. dealen en overlast aan te pakken. En er zal nog worden bekeken of er cameratoezicht kan komen op bepaalde plekken die “Hot” zijn voor de overlastgevers.
Tracé Weerdjesstraat;
Ook na de herinrichting van tracé Weerdjesstraat regent het klachten over té hard rijdende motorvoertuigen. Vaak in de trend van racen en stoer doen. Motorrijders die op hun achterste wiel een wielie maken of hard knetterend het tracé afgaan is een zeer bekende klacht.
Arnhems Hart heeft in een schouw met de verkeersafdeling van de gemeente Arnhem dit ook aangegeven en gevraagd om o.a. de flitscamera weer terug te plaatsen.
De flitscamera valt niet onder de gemeente maar het ministerie en deze gaf aan dat de snelheid meevalt en er eigenlijk ook geen tot weinig (geregistreerde) ongelukken zijn. Met snelheidsmetingen door de politie in april en mei jl. zijn er geen hoge snelheden gemeten.
Wel ziet de gemeente een gemiddelde snelheid van 55 km per uur als men kijkt naar de gps signalen. Dat betekent idd dat er wel pieken tussen zitten en reden genoeg om op korte termijn op twee plekken een snelheidsonderzoek te gaan doen.
Er worden dan twee kasten opgehangen die 24/7 de snelheid gaan registreren om meer duidelijkheid te krijgen. Dit onderzoek zal enige tijd in beslag nemen en ook worden gedeeld met ons. Daarna bekijkt de gemeente of er maatregelen genomen moeten worden om het tracé weer veilig te krijgen.
Diverse bewoners van de Weerdjesstraat hebben aangegeven om actie te gaan voeren als de gemeente niet ingrijpt, zij zijn de onveilige situatie zat en willen dat de gemeente gauw iets gaat doen. Zij wachten dan ook de bevindingen af na het onderzoek.
Ook zal deze zomer de onduidelijke situatie veranderd worden vanaf de John Frostbrug richting het Eusebiusplein. Automobilisten zien niet vaak op tijd dat men niet meer verder mag maar hebben dit te laat in de gaten. Tevens heeft o.a. Tomtom dit nog niet aangepast en borden verwijzen nu om de navigatie uit te doen.
Alhoewel het vaak net goed gaat, ging het in april 2018 toch mis toen twee auto’s elkaar frontaal raakten. Gelukkig waren er geen gewonden en moesten beide auto’s afgesleept worden.