fbpx
Nieuws

Geen ondergrondse containers (nog) in het centrumgebied.

Omdat Diftar is uitgesteld, worden daardoor de rest van de ondergrondse containers (oc’s) niet geplaatst. Met Diftar zouden de bewoners gaan betalen per zak restafval naast een verlaagde afvalstoffenheffing.

Alhoewel eerst was toegezegd door de gemeente Arnhem dat de resterende oc’s medio oktober 2018 er zouden staan en dan ook in gebruik zouden worden genomen komt de gemeente terug op haar toezegging. De verantwoordelijke wethouder Cathelijne Bouwkamp heeft in juni jl. aangegeven dat Diftar niet haalbaar is per 1 januari 2019 en dat dit waarschijnlijk naar 2020 wordt verschoven. Door dit uitstel komen de resterende oc’s dan ook niet per najaar 2018 maar een aantal maanden voordat de gemeente Diftar gaat invoeren.

https://arnhemshart.nlDe oc’s liggen al kant en klaar te wachten om door de aannemer in de grond te worden geplaatst. Een tweetal informatieavonden en het dan afhandelen van enkele bezwaren gingen aan de locaties vooraf waar zij geplaatst zouden worden. Een aantal oc’s kregen hierdoor ook een andere plek toegewezen na overleg. Maar ondanks al het (voor)werk blijven de oc’s nu nog waar ze zijn.

Alhoewel andere wijken en ook het Stationskwartier al profiteren van oc’s lijkt het centrum inmiddels op een illegaal gebied voor deze oc’s en het dumpen van illegaal afval. We zien de laatste maanden steeds meer auto’s stoppen om hun vuilnis te dumpen op een dinsdagavond bij de reguliere huisafval. Op het Kleine Oord, naast de glasbak, is het heel normaal geworden dat daar dagelijks een ander bankstel gedumpt wordt, het klein afval niet meegerekend.

Ondanks dat bewoners nu wel zitten te smachten om deze oc’s zijn er ook nog maar 6 afvalcoaches aanwezig voor geheel Arnhem. Deze waren aangetrokken om bewoners te begeleiden om de oc’s optimaal te gebruiken maar ook om het aanpakken van illegaal afval. Ook zijn er bij Handhaving een tweetal handhavers erbij gekomen dit jaar om illegaal afval aan te pakken in geheel Arnhem. De gemeente Arnhem vindt dat er ook eerst voldoende mankracht moet zijn voor begeleiding en het aanpakken van afval alvorens er meer oc’s komen. Dus wie een baantje zoekt kan bij de gemeente Arnhem nu solliciteren als afvalcoach, met behoud van uitkering.

Het afval is onderhand wel een hot item geworden voor de ambtenaren vanwege het goed uitwerken van Diftar want daarover is men nog steeds aan het kijken in welke vorm men deze goed kan https://arnhemshart.nlsmeden. Ook om ondernemers mee te laten liften om hun restafval kwijt te kunnen, is nog steeds niet exact omschreven. Meeste ondernemers hebben ook een soort wurgcontract van vele jaren om hun afval te laten ophalen door een afvalverwerker, en bij contractbreuk moeten ze gewoon doorbetalen of afkopen.

Als we bewoners vragen wanneer er restafval wordt opgehaald of plastic weten zij dat vaak niet. Ook het ophalen van papier is de meesten onbekend, vooral nu ook de papiercontainer is verdwenen op het Kleine Oord. Deze is verwijderd omdat er teveel gewoon huisvuil in werd gegooid. Niet verwonderlijk als deze container er ook uitziet om huisvuil in te dumpen.

In het winkelcentrum is papier ophalen elke woensdagavond na 17.00 uur maar daarbuiten is het de tweede woensdag van de maand. En PMD (plastic-metalen-drankkartons) om de twee weken voor de gehele binnenstad. Voor degene die het onbekend was.

https://arnhemshart.nlDe gemeente Arnhem verwijst naar hun website waar afval in diverse items wordt beschreven. Maar aangezien er ook ouderen zijn die nog nooit van een computer hebben gehoord is het een mooie taak voor de gemeente om hier eens meer duidelijkheid in te verschaffen. En aangezien we ook bewoners hebben die de Nederlandse taal niet spreken, zoals buitenlandse studenten, zou een vertaling een zeer welkom zijn.

En wie weet waar men heen kan met zijn grofvuil? Degene met een computer zijn dan gelukkig want dit staat hier online op de gemeentepagina, maar als je geen computer hebt? Meer over afval en afvalpas kan men hier vinden.

 

De ophaaldagen voor postcode 6811:

 

Een gedachte over “Geen ondergrondse containers (nog) in het centrumgebied.

  • Tinka Chabot

    Afvalcoach worden met behoud van uitkering? De kans dat je onheus bejegend gaat worden is levensgroot, dus zelfs met een jaarsalaris van 1 miljoen zou ik het niet doen. Daarnaast hebben wij de toezegging van de gemeente om geen container bij ons voor de deur te plaatsen omdat het gevaarlijke verkeerssituaties op zou leveren. Bij de aanvraag voor de plaatsingsvergunning bleek hij toch weer bij ons voor de deur te komen staan, dus maar weer bezwaar gemaakt.. Zo schiet het niet echt op en hou je de ambtenaren aan het werk. Ook het hele systeem is natuurlijk een farce, Het werkt niet, heeft nooit ergens gewerkt en gaat ook nooit werken. De burgers moeten hun afval niet verminderen, dat moeten de producenten en leveranciers doen. Verder moet het afvalinzamelen zo simpel en goedkoop mogelijk voor de burgers. Zul je zien dat ze dan ineens wel bereid zijn om mee te werken. Zodra die containers er staan word ik burgerlijk ongehoorzaam! Waardeloos systeem.

    Beantwoorden

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart