fbpx
Nieuws

Geen (mogelijke) Diftar in 2018, maar dan wel met een nasmaak.

Het was een avond met reuring in de gemeenteraad afgelopen maandagavond. Ook voor wethouder Ine van Burgsteden (CDA) was dit ook het geval inzake de beslissing of nu Diftar per 2018 ingevoerd zal worden.

Met Diftar gaan gebruikers naast een vast tarief ook per aangeboden restafvalzak betalen. Dit kan toegepast worden i.c.m. de ondergrondse containers (oc’s) die nu geplaatst worden in de Arnhemse wijken.

De wethouder kreeg de laatste maanden vele vragen van de gemeenteraad over het GFT, medisch afval, hoogbouw en o.a. minima. Vragen waarvoor zij nog oplossingen moest zoeken en naar ons inzien niet echt mee kwam.

In de raad werden nog even de vele bezwaren en kritische punten aangehaald en zien zij ook in dat Diftar niet per 1 januari 2018 ingevoerd kan worden. Ook zijn er vele zienswijzen ingeleverd over de locaties van de oc’s, zoveel dat ook hierdoor vele bewoners naar waarschijnlijkheid geen oc’s hebben per januari 2018.

Door een uitspraak van de Raad van State moet elke zienswijze als een officieel besluit worden afgehandeld door de gemeentes. Hierdoor neemt ook elke zienswijze veel meer tijd in beslag dan eigenlijk de bedoeling is.

Tijdens de raadsvergadering kreeg de wethouder het aardig voor haar kiezen als het ging over geld. Tussen de regeltjes door zou de minima later meer gaan betalen en worden de Diftar tarieven verhoogd. Diverse schorsingen moesten er worden ingelast door de voorzitter Boele Staal. Schorsingen om diverse dingen alsnog te berekenen en te bekijken.

Door de stemming bleef het uit om Diftar eigenlijk per januari 2018 in te voeren deze avond, dus deze is even van de baan. De gemeente gaat gewoon verder met het plaatsen van de oc’s verder in de resterende wijken, dit heeft niets met Diftar te maken.

Voor de Diftar discussie was al besloten om de minima per 2018 geen kwijtschelding meer te geven. Of dit gehandhaafd blijft is nog onzeker. Diverse partijen willen dat de minima gewoon de kwijtschelding behoudt of dit nu ook nog zo is in 2018, als Diftar nog niet rond is, blijft nog een raadsel. We hebben hierover vragen gesteld.

De behandeling omtrent Diftar was eigenlijk meer een warboel dan dat er daadwerkelijk georganiseerd vergadert werd hierover. Daarnaast hebben vele bewoners, ACPG en ook Arnhems Hart aangegeven om zeker nog een jaar te wachten en eerst de bewoners aan het omgekeerd verzamelen te laten wennen.

Ook de ambtenaren die met het afvalbeleid te maken hebben adviseerde het college om niet al in 2018 met Diftar te beginnen. De haast van het college is nu de grootste boosdoener geweest en vooral een niet goed uitgewerkt plan.

Op 4 september a.s. is de eerste gemeenteraadsvergadering weer na hun vakantie, dan zal het onderwerp weer op de vergadering staan.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart