“Geen bak maar een plantvak!” in je straat?
Als men een rondje maakt door de Kerkstraat, Sint Catharinaplaats, Vijfzinnenstraat en de Rodenburgstraat e.d. ziet men mooie geveltuinen die onderhouden worden door de bewoners.
Het hemelwater kan op deze manier gewoon de grond in en zorgt voor een beter klimaat. Ook trekt het veel insecten, bijen en vogels aan en zijn dan ook een graag geziene gast in onze binnenstad.
Naast een mooie uitstraling in de straten is er ook meer buurtcontact en ontvangen bewoners zeer vaak een pluim van de voorbijgangers.
Arnhems Hart hoort vaak dat sommige bewoners hier ook interesse voor hebben maar niet exact weten wat er wel en niet mag. Immers men haalt er tegels en/of klinkers voor weg. De grootste eis is dat er voldoende ruimte overblijft voor voetgangers e.d. Dus er moet +/- 1.50 meter minimaal over blijven als stoep.
De Gemeente Arnhem juicht het maken van dergelijke geveltuinen enorm toe, evenals bewoners die liever een plant zien dan teveel bestrating. Samen met wijkbeheer willen we in kaart brengen welke bewoners ook graag hun straat willen vergroenen met een geveltuin voor hun woning. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om een boomspiegel te adopteren om deze in te planten.
Er zit wel een maar aan, en dat is dat je zelf meehelpt om het te realiseren, buren, kennissen of vrienden zijn ook welkom om mee te helpen. En wellicht wil de gehele straat wel een geveltuin of boomspiegels beheren en inplanten.
Met de leus “Geen bak maar een plantvak” vragen we binnenstadsbewoners te reageren die dit zien zitten. Alle aanmeldingen via Bewonersgroep Arnhems Hart krijgen een kortingsbon van 10% op tuinplanten, als de geveltuin gemaakt is. (Kortingsbon is verlopen!)
Aanmelden kan via Arnhems Hart of op elke eerste maandag van de maand bij onze buurttafel van 13.00 tot 14.30 uur klik hier voor meer info.
Om het waterbergend vermogen te vergroten zou je de opstaande randen moeten verwijderen. Het water stroomt er nu met een rotgang naast en wat erin komt vanaf het dak is minimaal. Veel beter voor de plantjes dus ook. Tegen de muren bevindt zich vaak de droogste plek.