fbpx
Nieuws

Gaat Sonsbeek straks ons varkentje wassen?

https://synchroon.nl/projecten/arnhem/bk40/De kogel is door de kerk of beter door het Sonsbeekpark. Het park zal dit najaar het bekende Feestaardvarken mogen verwelkomen. Het wereldberoemde Feestaardvarken zal dan eerst voor tien jaar daar mogen liggen. Daarna zal verder worden overlegd of het weer verplaatst moet worden of dat het toch een, verlengde of, vaste plek blijft. Vrienden van Sonsbeek en aanwonenden hebben vanaf begin aangegeven niet blij te zijn met de keuze die wethouder Cathelijne Bouwkamp van Cultuur had gemaakt. Het Sonsbeekpark is een Rijksmonument en aanwonenden vreesden voor overlast van kinderen, hangjongeren en waardevermindering van hun huizen.

Door met diverse partijen om tafel te gaan is er besloten om het Feestaardvarken in het Jansveld te plaatsen in de nabijheid van het Watermuseum. Het schijnt geen invloed te hebben op de huidige problematiek als het gaat over wateroverlast. Ondanks de inbreng van de partijen is de meerwaarde die het Feestaardvarken brengt op deze locatie voor de stad voor de wethouder zwaarwegend.

Dierentuin Burgers’ Zoo, heeft het kunstwerk in 2013 cadeau gedaan aan de stad ter ere van haar 100-jarig bestaan. Sinds 2021 is het Feestaardvarken weg uit het Bartokpark vanwege groot onderhoud. Daarnaast zou ontwikkelaar Synchroon er appartementen gaan bouwen maar tot op heden ligt dat nog zeer stil. Kunstenaar Florentijn Hofman, Burgers’ Zoo en de wethouder Cultuur zouden samen fietsend door Arnhem gaan op zoek naar een nieuwe locatie.

Terwijl de meesten dachten dat het eigendom was van de gemeente Arnhem was het een cadeau in bruikleen. Burgers’ Zoo heeft het onderhoud en schoonmaakkosten steeds betaalt terwijl het in het Bartokpark lag. Binnenstadbewoonster Sandra de Graaf koesterde het Feestaardvarken enorm indertijd als oud Nijmegenaar en heeft in 2018 via Twitter/X hashtag #Varkentjewassen mensen opgeroepen om samen het terrein schoon te maken en dode beplanting te vervangen. Sindsdien heeft Arnhems Hart de dagelijks schoonmaak van het terrein op zich genomen.

Bij plaatsing op een nieuwe plek zal het eigenaarschap definitief overgaan naar de gemeente en verantwoordelijk worden gehouden voor het onderhoud van het kunstwerk. Aan het langdurig onderhouden van het Feestaardvarken zijn ook onderhoudskosten verbonden. De inschatting is jaarlijks € 25.000. Dit kan eerst via budget Kunst in de Openbare Ruimte en later via de begroting Cultuur. Deze kosten kunnen oplopen na de tien jaar; aldus wethouder Cultuur Cathelijne Bouwkamp.

https://arnhemshart.nl/Voor de plaatsing van het Feestaardvarken zal wel eerst een omgevingsvergunning nodig zijn. Tijdens deze procedure zal het door onafhankelijke adviseurs van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en team Welstand en Monumenten getoetst worden. Of deze positief zijn valt nog te bezien omdat Sonsbeekpark een Rijksmonument is. Echter het college geeft al aan om een mogelijk negatief advies naast zich neer te leggen. Daarnaast kunnen direct aanwonenden alsnog bezwaar gaan maken.

Ondanks de kritiek en mogelijke bezwaren zien veel inwoners heel graag het Feestaardvarken weer terug komen. Een leeg veldje wordt straks mooi opgevuld en als men dan er ook nog een bakkie koffie kan krijgen is het top; aldus veel online reacties momenteel. Burgers’ Zoo en de gemeente Arnhem zetten zich beiden 100% in om het Feestaardvarken daar te plaatsen.

Geef een reactie

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart