Gaan we stemmen over diftar?

Sinds 1 juli jl. betalen Arnhemmers een vast bedrag aan afvalstoffenheffing en daarnaast €0,80 per restafvalzak. Hiermee wordt het scheiden beter en gaat men nadenken over wat er weggegooid zal worden.

Diftar-https://arnhemshart.nl/Momenteel zien we dat er al veel meer PBD, oud papier en glas gescheiden wordt ingeleverd dan voor 1 juli jl. De vele PBD zakken en grote hopen oud papier zal menig binnenstadbewoner niet ontgaan zijn. Maar ook het vaker rinkelend glas bij de weinige glascontainers begint omwonenden op te vallen.

De overgang naar diftar verdient absoluut geen schoonheidsprijs en had ook veel beter gekund. Sommigen snappen er nog steeds niets van hoe alles werkt en vaak moet men zich weer extra aanmelden. Zoals voor het gebruik van de GFT-zuilen en het inzien van de hoeveelheid dat men aan restafval heeft gedumpt. Iets wat niet duidelijk gecommuniceerd is en wordt door de gemeente Arnhem.

Het verkleinen van de trommels naar 30 liter heeft zeker geen positief invloed gehad en ook ouderen snappen het totaal niet. Terwijl de verkleining gedaan is zodat ouderen niet met een volle zware afvalzak hoeven te sjouwen.

Volgend jaar komt er een referendum waar alle Arnhemmers zich kunnen uitspreken of de huidige diftar gehandhaafd wordt. Gaan we zo verder of gaan alle ondergrondse containers open zonderhttps://arnhemshart.nl afvalpas en betalen we een vast bedrag aan afvalstoffenheffing voor al het afval? Het is dan geheel aan de bewoners zelf om zich uit te spreken.

Maar voor het zover komt zal men eerst nog, binnen zes weken, 3000 handtekeningen moeten verzamelen om die beslissende referendum mogelijk te maken. Handtekeningen die persoonlijk gezet moeten worden op het stadhuis of mogelijk via DigiD. De regels zeggen dat de identiteit van de ondertekenaars gecontroleerd moeten zijn; aldus de griffier die avond. Arnhemmers krijgen hiervoor nog een uitnodiging.

Het college heeft wel aangegeven dat er dan hogere kosten zullen zijn voor alle bewoners wanneer men één bedrag gaat betalen aan afvalstoffenheffing. Tevens zijn er al vele kosten nu gemaakt voor het invoeren en uitwerken van diftar en dat deze dan verloren zijn.

Ook valt dan te bezien of de minima en mensen met een beperking (meer medisch afval), zoals nu, ontzien kunnen worden of dat de betalende Arnhemmers dit weer voor hun kiezen krijgen. En krijgen de Arnhemmers dan hun geld terug die zij voor een (tweede) afvalpas hebben betaald. Weer veel vragen die afhankelijk zijn van dit referendum dat waarschijnlijk samen met de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 gehouden zal worden.

Mocht er een referendum komen dan zal naar verwachting vele argumenten los komen om bewoners te wijzen op de voor- en nadelen. Dat het bij een ja duurder wordt is zeker. Dat het mohttps://arnhemshart.nlmenteel in Arnhem niet overal goed werkt en eerlijk gaat moeten wij ook als een ja bestempelen.

Eigenlijk had veel voorkomen kunnen worden als men overal dezelfde containers had geplaatst en dan de duobakken van 30/60 liter zodat iedereen de keuze heeft. Maar ook in elke wijk goede en toegankelijke GFT-zuilen, nu gaat GFT nog bij het restafval in vele wijken.

Diftar is zeker goed en het kan ook werken, maar dit college heeft het te snel ingevoerd met de wetenschap dat het niet kan en zal werken met deze problemen. Dat was ook het vorige college bekend maar ook toen wilde oud-wethouder Ine van Burgsteden (CDA) het snel doorheen drukken wat haar gelukkig net niet gelukt was. De huidige wethouder, Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks), probeerde het ook en is het helaas gelukt.

De SP twijfelt aan de hogere kosten die het college voorspiegelt en is ook de aanjager van dit referendum. Ook de meningen van de andere politieke partijen zijn zeer verschillend maar wacht of er 3000 handtekeningen binnen komen zodat men medio maart 2021 een referendum kan houden.

Vele gemeenten hebben ook ondergrondse containers, de één met diftar en de ander zonder. En ook in beide situaties is er sprake van illegaal afval wat er naast wordt gedumpt. Ook Arnhem had hier last van toen er nog zonder afvalpas en diftar men zijn afval in de ondergrondse containers kon doen.

Een gedachte over “Gaan we stemmen over diftar?

  • 4 oktober 2020 om 18:11
    Permalink

    Ik kan me bijna niet voorstellen dat wat er nu in Arnhem gebeurt goedkoper is dan weer alle containers open en 1 keer per maand de kraakwagen door de straat jagen. De hoeveelheid naastgezet afval is zo groot dat het bijna niet uitmaakt. Nu moet je voor bv piepschuim van je nieuwe vaatwassernaar het afvalbrengstation, waar ik, met een logo op mijn bus, niet meer mag komen. Dat piepschuim moet in stukjes gebroken in de restafvalcontainer. Leuk klusje. Ben je wel even zoet mee. In dat uur had ik ook geld kunnen verdienen, waarvan ik met graagte extra afvalstoffenheffing betaal.

    Beantwoorden

Geef je reactie hieronder:

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart