fbpx

Flitsparkeren de toekomst in Arnhem centrum?

Afgelopen voorjaar heeft de gemeenteraad ingestemd met een pilot flitsparkeren. Het idee komt vanuit de visie “De Arnhemse Binnenstad binnen bereik” welk opgemaakt is door de PBA (Platform Binnenstad Arnhem) samen met de wethouder Roeland van der Zee (Mobiliteit). Ondanks onze eigen visie op parkeren en vele onderzoek zijn we hier als bewonersgroep, bij deze visie, niet bij betrokken geweest en kijken ook totaal er anders tegen aan als bewoners van de Arnhemse binnenstad.

Maar wat is flitsparkeren eigenlijk?

Op speciale flitsparkeerplaatsen kunnen bezoekers aan de Arnhemse binnenstad maximaal 30 minuten parkeren om een boodschap te doen. De gemeente ging hierbij eerst uit van maximaal 60 flitsparkeerplaatsen om het winkelgebied heen. Voor het parkeren betaalt men het gewone straat tarief van €2,90 per uur, dus €1.45 voor een half uur.

Flitsparkeren zou een oplossing moeten zijn voor de winkeliers om zo hun gasten de optie te bieden even snel hun bestelling op te halen. Vaak zijn de parkeerplaatsen vol en staat men in de rij https://arnhemshart.nlvoor een parkeergarage.

In de gesprekken die wij er over gehad hebben zijn er momenteel ongeveer 25 flitsparkeerplaatsen als concept gevonden.
-Blauwe Golven > zijde Oude Kraan (4x)
-Nieuwe Oeverstraat > zijde Reclassering (3x)
-Langstraat > hoek AH Rozet (3x)
-Rodenburgstraat >t.h.v. Plattegrond (3x)
-Markt >naast gehandicapten parkeerplaats (4x)
-Beekstraat > Politiebureau (4x)
-Jansbinnensingel >t.h.v. voetpad Bastionstraat (4x)

Voor de twee locaties Langstraat en Nieuwe Oeverstraat zullen nieuwe flitsparkeerplaatsen worden gemaakt. De andere 19 gaan ten koste van huidige parkeerplaatsen.

Alhoewel men gewoon dan een kaartje kan halen bij de automaat ziet de gemeente graag dat men via de app betaalt. Zo kan men monitoren hoeveel en wanneer er gebruik gemaakt wordt van het flitsparkeren.

De fietsersbond heeft aangegeven dat deze parkeerplaatsen niet langs een drukke fietsroute moeten liggen vanwege meer verkeersbewegingen. Maar eigenlijk is de binnenstad een drukke verkeersbeweging met al het vervoer dat er rijdt.

Op de concept lokaties hebben we dan ook wel aanmerkingen als het gaat om drukte e.d. En zien we liever geen vaste parkeerplaatsen verdwijnen. Daarnaast is het zo dat deze flitsplekken na https://arnhemshart.nl/winkelsluiting eigenlijk leeg zullen zijn en men hier niet kan parkeren. En wie gaat dit handhaven? Normaliter zal een parkeerwachter ongeveer 3x op een dag hier voorbij komen.

Ook Deventer heeft indertijd flitsparkeren ingevoerd maar vaak parkeerden voertuigen toch langer op deze plekken en moest men steeds meer duidelijke borden erbij plaatsen. Delft heeft het ook geprobeerd maar al snel werd dit ook teruggedraaid. En zo zien we meer steden die na een pilot het gauw opgaven.

Door het opheffen van de Markt en het Gele Rijdersplein als parkeerplaatsen heeft de binnenstad behoorlijk veel parkeerplaatsen verloren. Dit was een akkoord tussen bepaalde partijen zodat de Blauwe Golven als parkeerplaatsen zouden bestaan. A.s. zondag, tijdens de kerstmarkt, mag men wel op de Markt betaald parkeren en zal deze net als vorig jaar zekers weer vol staan.

Het concept flitsparkeerplaatsen is nog in ontwikkeling en zal dit jaar nog niet uitgewerkt zijn. We houden je zeker hier verder van op de hoogte.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart