fbpx
Nieuws

Fietsers hebben straks vrij baan?

Wethouder mobiliteit, Nermina Kundić, heeft een beste verkeersopgave in de binnenstad. Zij wil een nieuwe mobiliteitsvisie maken waarin de voetganger en fietser meer centraal staat en men de auto veel minder ziet.

Deze tweede meningsvormende avond over het fietsparkeerplan moest een verdere stap zijn. Het plan komt nog uit de koker van voormalig wethouder Roeland van der Zee. Allerlei gesprekspartners hebben eerder hier een inbreng aan mogen leveren zoals APCG en Arnhems Hart.

https://arnhemshart.nlDoor de corona is men meer gaan fietsen en dat is te merken in de binnenstad. Wie in het winkelgebied rondloopt ziet overal fietsen staan of moet geregeld fietsers ontwijken. Gelukkig staan veel fietsen in de welbekende fietstulpen of naast een fietsnietje. Maar ook de bewaakte fietsenstallingen Gele Rijdersplein en bij de Johnny van Doornplein zijn dan welbezocht. Alhoewel de laatste niet echt een bekende hotspot is.

Gaan we controleren op fietsen, waar het niet mag, in de binnenstad en ze door gastvrouwen en mannen laten aanspreken of door de handhavers? Een ingediende amendement van de ChristenUnie geeft aan dat ze liever een handhaver eerst ziet waarschuwen en de tweede keer mogelijk een bekeuring geeft. Namens wethouder Nermina Kundić (afwezig) gaf wethouder Bob Roelofs (Arnhem Centraal) de antwoorden deze avond. Hij gaf aan dat men wellicht de eerste twee maanden de fietsers, d.m.v. de gastvrouwen en mannen, hoeft aan te spreken op hun gedrag.

Moeten brommers en scooters niet onder het kopje motorvoertuigen vallen? Een mogelijke keuze die het college in dehttps://arnhemshart.nl toekomst kan meenemen. De ChristenUnie vindt de voorgenomen 200 extra brom- en scooterplekken voor deze rijders overbodig omdat men graag een schone en duurzame stad wil worden. We gaan steeds meer elektrisch rijden en hoe wil de ChristenUnie deze dan verbieden om op een speciale plek te parkeren?; aldus René Kraaijenbrink (Arnhem Centraal). Een andere mogelijkheid zou zijn om hiervoor parkeerplaatsen te gebruiken, dan houden we ook de stoepen meer vrij.

Met de motie “Fietser te gast” uit 2017 zou men straks alleen in de Roggestraat, Ketelstraat, Vijzelstraat, Grote Oord en Jansstraat niet meer mogen fietsen en fietsen stallen als het fietsparkeerplanhttps://arnhemshart.nl geheel wordt aangenomen. Guus van der Laak (Arnhem Centraal) heeft daarop een motie “Fietser te gast 2.0” ingediend dat er meerdere straten zo ingericht moeten worden. Dit kan meer kosten van handhaving met zich meebrengen aldus de wethouder.

Momenteel heeft Arnhem te weinig handhavers (13 stuks) en dat zal een spanning geven als het om prioriteiten gaat en invulling van hun werkzaamheden. De handhavers van Arnhem hebben al een heel uitgebreid pakket waarop zij controleren. Volgens de wethouder wordt met het toevoegen van de andere straten hun handhavingsgebied groter. Vreemd eigenlijk aangezien de gehele binnenstad ook onder de taken van handhaving valt.

https://arnhemshart.nl/

Eigenlijk legde de wethouder de bal weer terug bij de raadsleden over de motie 2.0. Ook het college ziet een toename aan drukte in de andere straten en realiseert zich dan ook goed wat de gevolgen kunnen zijn. Het zal dan mogelijk een vrijbrief zijn voor de vele fietsende (flits) bezorgers en koeriers/bezorgers met bakfietsen. En welke fietser let er straks op de borden als deze slingerend zijn weg vervolgt tussen het winkelend publiek?

Er zal straks nader bekeken worden hoe Arnhem met de +/- 1700 verleende voertuigen ontheffingen omgaat van bezorgers e.d. die na 11.00 uur de binnenstad in mogen. Een afspraak is dat o.a. (horeca) drankenleveranciers en (soms) koelvervoer gewoon na 11.00 uur mogen in- en uitrijden.

Update: Omdat er weinig tijd nog over was, afgelopen raadsvergadering, zal men een besluit nemen na de zomervakantie.

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart