fbpx

Extra miljoenen Stadstheater?

Waar eerst nog vele miljoenen genoemd werden om Oostpool, Introdans en het Stadstheater samen te voegen werd al snel duidelijk dat dit het budget ruim zouden overschrijden. De kosten werden indertijd geraamd op 83 miljoen Euro waarvan de gemeente hoopte dat de provincie 10 miljoen Euro zou bijdragen. Het is exact een jaar geleden dat de gemeenteraad groen licht gaf om 73 miljoen Euro te reserveren met de hoop op de 10 miljoen Euro van de provincie.

Maar al snel werd duidelijk dat door de stijging van bouwkosten men ruim 100 miljoen Euro kwijt zou zijn en de provincie absoluut geen 10 miljoen Euro zou geven. Een domper voor wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) die hierdoor de plannen moest wijzigen en de gemeenteraad weer om toestemming moet vragen.

In het raadsvoorstel “Vervolg Lauwersgrachtalliantie” werd dan ook veel geschrapt en is de samenwoon-variant van tafel. Voor een nieuw bedrag van 54,4 miljoen Euro zal alleen de grote zaal opgeknapt worden. De kleine zaal, die onmisbaar is volgens de gezelschappen, zal dan mogelijk later aan de beurt zijn. Introdans en Oostpool blijven op hun huidige plek zitten en zullen een jaarlijks gereserveerd bedrag, tot 10 miljoen Euro, ontvangen om zelf verder te zoeken.

Oostpool en Introdans geven aan zich thuis te voelen in Arnhem en niet voornemens te zijn om te vertrekken uit de stad. Intussen zijn zij goed in gesprek met de provincie voor meer subsidie en hulp. Zoals het er naar uit ziet zijn ze financieel niet in de gelegenheid om zelf te zorgen voor een (gezamenlijk) nieuw gebouw.

https://arnhemshart.nlOf het Rembrandt Theater een mogelijke locatie kan zijn kon de wethouder niet beantwoorden. Het gaat eigenlijk alleen maar om repetitie ruimte voor Oostpool en Introdans. Zij laat graag de keuze aan deze gezelschappen over in hun voortgang naar een nieuwe locatie. Indien er toch kaders moeten komen van de gemeente dan zal de gemeenteraad deze moeten bepalen. Uit haar woorden viel enigszins op te maken dat het Rembrandt Theater ongeschikt zal zijn vanwege te hoge kosten.

De gemeenteraad ziet graag dat de kleine zaal gelijk met de grote wordt opgeknapt. Dit kost ongeveer 10 miljoen Euro meer. Als men de grote en kleine zaal tegelijk opknapt zal er nu een minimale winst zijn te behalen. Maar., daarnaast bestaat de kans dat men over een jaar of drie nog veel meer kwijt is aan de kleine zaal.

Het gaat om veel geld en dus waren er ook heel veel vragen van de aanwezige raadsleden. Waarbij soms wel even de toon werd gezet enhttps://arnhemshart.nl men geregeld aangaf ook iets verder te kijken dan het centrum voor Oostpool en Introdans. De komende tijd zal de wethouder nog vele gesprekken voeren met de gezelschappen, provincie en de betrokken ambtenaren.

Waarschijnlijk zal de tweede meningsvormende vergadering plaats vinden op 12 januari 2022. We verwachten dat het laatste woord er nog niet over is gesproken.

Facebook commentaar:

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart