fbpx

Evaluatie *klucht* Gele Kubus.

Het is maart 2017 als de gemeente Arnhem de plannen presenteert over het Gele Rijdersplein. Een “Place to Meet” moest het worden aldus de toen verantwoordelijke wethouder Ine van Burgsteden (CDA).

Groen met een verhoging en zitgelegenheid en met de uitloop van de Sint Jansbeek werd toen voorgespiegeld aan de aanwezigen. Maar wat er verder nog moest gebeuren was op de tekentafel gemaakt maar verder nog niet echt beslist.

https://arnhemshart.nlOok de omstreden pergola en de AKU-fontein moesten worden aangepakt. De pergola moest gesloopt worden en zou wellicht in een andere vorm terug kunnen komen op het plein. Wel zag iedereen de waarde in van de AKU-fontein en deze zou beslist goed opgeknapt moeten worden. Echter de pergola en fontein zijn een rijksmonument waar men volgens velen niet aan moet gaan knagen. Erven van Tajiri, kunstkenners en diverse kunstinstellingen hebben al een petitie opgestart en zeggen door te gaan tot de Raad van Staten.

Om de functie van het plein te bekijken en te testen werd er een zgn. kubus binnen de pergola gezet. Een kolos van steigerbuizen met gele platen waar men kunstenaars, bandjes, groepen e.a. zou kunnen laten optreden en/of tentoonstellingen laten geven. De kubus een idee van Studio RAP, werd gedoopt tot placemaking De Gele Kubus.

Vanaf die tijd ging het mis en werden zowel diverse ondernemers als bewoners buitenspel gezet. Eén ondernemer had het helemaal gehad met de gemeente nadat deze hem niet eens meer antwoordde op de vele vragen. Ook bij de organisatie 8Bahn/Crazy Coasters ging het niet soepel ten aanzien van de beloftes zoals elke maand diverse evenementen te organiseren, maar de facturen diende ze wel in. Echter de afgesproken gebruikersvergoedingen betaalden zij nooit. Ook een stichting Gele Kubus werd niet gerealiseerd en eigenlijk was het toen al mislukt volgens velen.

Na wat evenementen en een interpellatiedebat, januari jl., heeft de huidige wethouder Hans de Vroome besloten om de placemaking direct stil te zetten na zijn eigen ondervindingen en vele klachten en kritiek. Ook hij gaf toe dat het geheel niet gegaan is zoals is beloofd en gedacht. De eindafrekening en evaluatie zouden daarna nog plaats vinden en gedeeld worden. Of de gemeente Arnhem nog geld terug kreeg bleef toen al in het gewis.

Evaluatie:
In het evaluatie en doorkijk document naar de gemeenteraad toe van juni jl., is er alleen gepraat met totaal 22 personen van de klankbordgroep, de ondernemers aan het plein, Studio RAP, 8Bahn/Crazy Coasters, het Platform Binnenstad Arnhem (PBA) en betrokken medewerkers van de gemeente. Een noot in de evaluatie zegt dat men weinig input wisten te geven over de samenwerking. Omwonenden en anderen zijn daarbij geheel overgeslagen in deze evaluatie zodat er eigenlijk een onvolledige mening op papier staat naar de gemeenteraad toe.

Wat enorm opvalt is de mening over hangen bij en rond de pergola die vaak aangehaald word. We weten dat o.a. de (horeca)ondernemers hier zeer van balen en we moeten ze ook wel gelijk geven als we de rotzooi daar vaak dagelijks zien liggen. De pergola is momenteel ook een gewilde plek onder blowers, drinkers en daklozen. Maar ook is het vaak even de pitstop voor (net) verliefde https://arnhemshart.nlkoppels die vanuit de Korenmarkt richting huis of vervoersmiddel lopen. Ook het Coehoornpark ondervindt momenteel deze fase en heeft daarom het hek op slot gedaan omdat er niet volledig te handhaven viel. Dit laatste is ook het geval bij de pergola, handhavers kunnen immers niet overal zijn.

Ook de huidige fietsenstalling wordt als een spelbreker ervaren. Een markante afzetting met hekken wat ook hangers aantrekt maar ook pontificaal aanwezig is en een benauwde indruk maakt. Ook is het naar ons inziens onveilig aan de zijde waar vele fietsers en scooters langs komen om dit als ingang te nemen. Met dit laatste zijn ook de dagelijkse werknemers van de fietsenstalling eens. Ook nu zien zij dagelijks vele gevaarlijke situaties.

Het slopen van de pergola en de aanwezige muren om daar onder een ondergrondse fietsenstalling te maken zou een oplossing zijn, staat in de evaluatie. Bedragen kunnen er nog niet genoemd worden. Maar hoe zit het dan met de hangers en de mogelijkheid om daar 24/7/365 je fiets te kunnen stallen?

Ook Buro Poelmans Reesink is gevraagd om met diverse ideeën te komen. Maar wat men totaal vergeten is om mee te nemen, is het fietspad waar dagelijks veel scooters en fietsen voorbij razen en die vaak de bellen laten rinkelen voor de sprintende argeloze voetgangers om over te komen! En hoe zit het met onze stoere rollators en rolstoelers in dit verhaal?

https://arnhemshart.nlWaar iedereen het wel mee eens is dat een dicht gebouw als roomdivider niet gewenst is op de pergola plek. Er moet een aansluiting komen vanaf het fontein naar het fris aangelegde grasveld dat er nu ligt. Maar hoe zouden de erven en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het vinden als het AKU-fontein vergroot en/of aangepast zou worden? Want in het plan staat ook nog diverse malen een schaatsbaan genoemd, hier zullen de erven en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed toch ook mee eens moeten zijn?

Afrekening:
We hadden verwacht dat er ook de eindafrekening zou zitten in het gehele verhaal maar helaas. Zal de gemeente Arnhem nog wat geld terug krijgen van alles of is de soep op bij de organisator 8Bahn/Crazy Coasters? Is de gemeente Arnhem een bedrag van ruim €242.000,- nu kwijt aan dit geploft project? En wat zal dit betekenen voor het totale budget wat toegezegd is voor de gehele uitvoering?

Daarnaast zit de gemeente Arnhem behoorlijk in financiële nood zoals we allemaal weten. Ook De Blauwe Golven wacht nog op geld en een goed plan. En voor de uitloop van de Sint Jansbeek op het Gele Rijdersplein mist men ook nog een pot geld.

Klik hier voor de evaluatie documenten!

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart