fbpx

Er is een kerk in Arnhem…..

Er is een kerk in Arnhem zo worden de woorden vertaald uit “Est in Arneym ecclesia” van het jaar 893. Het eerste document waarin de kerk wordt genoemd in onze Arnhemse binnenstad. Het ging toen over de St Maartenskerk.https://arnhemshart.nl

Een andere grotere kerk werd gebouwd op dezelfde plek omstreeks 1452. Maar net als nu liep ook toen het bezoek aan de kerk enorm terug. Met het binnenhalen van een reliek, schedel en tong van Eusebius, probeert men het kerkbezoek weer een impuls te geven. De bekende schedel en tong van Eusebius heeft later nog jaren in de schatkamer van de Sint Walburgiskerk gestaan.

Dit is zo maar een hele kleine opsomming van de vele historie die de Eusebiuskerk herbergt. Maar ook in de geschiedenislessen op school leerde men over Karel van Gelre (1467-1538) die driftig vocht tegen keizer Karel V tot zijn dood erop volgde. En wie kent niet zijn praalgraf in de kerk waarin de Arnhemmers hem eerden indertijd.

Dat de https://arnhemshart.nl/Eusebiuskerk een behoorlijke reputatie heeft vanaf bouw, Slag om Arnhem en ook Karel van Gelre heeft ook wel wat teweeg gebracht. Immers elk gebouw heeft onderhoud nodig in welk jaar hij ook gebouwd wordt.

Nu kennen vele bezoekers en inwoners van Arnhem de kerk niet anders dan in de steigers. Stapje voor stapje zien we de gerestaureerde toren steeds meer uit zijn steigers komen. En wie goed kijkt ziet steeds mensen in de beide glazen balkons lopen. Iets waar de Eusebiuskerk heel trots op is. Heb jij al eens Arnhem vanuit dit punt gezien?

Wanneer we met Peter Koelewijn (Bouwmanager Eusebiuskerk) praten over de Eusebiuskerk is hij eigenlijk niet meer te stoppen. Vol passie vertelt hij ons wat er komen gaat en er nog allemaal de komende jaren gedaan wordt. En voor sommigen is Peter nog een goede bekende uit de tijd dat hij in de Nieuwstraat woonde.

Vanaf maandag 1 april tot 1 september 2019 is de Eusebiuskerk gesloten voor het publiek, tenminste het schipgedeelte. Wel kan men gewoon gebruik blijven maken van de lift en glazen balkons. In die tijd zal men dan ondergronds een toiletten- en garderobevoorziening van 150m2 maken. Hierdoor zal straks na 1 september 2019 het lelijke grijze bijgebouw verdwenen zijn.https://arnhemshart.nl/

Eerder werden er al proefsleuven gemaakt om te kijken of er nog complete graven onder de stenen vloer zaten. Toen zijn er enkele botten gevonden en beslag van een grafkist. Ook klopte de nummering van de graven niet met de lijst die hangt in de Eusebiuskerk. Wellicht had dat te maken met het vallen van de kerktoren tijdens de tweede wereldoorlog.

De steigers om de kerktoren zullen langzamerhand worden afgebroken. Ook de werkplaats voor de beelden en de schutting bij de huidige ingang zal medio half mei weg zijn. Dan is het aan de gemeente Arnhem om deze opnieuw te bestraten. Ook de bouwketen van Klok Groep gaan dan verdwijnen en is er weer een stuk Kerkplein zichtbaar.

Aan de zijde van de Varenbeek worden ook al voorbereidingen gemaakt om in de traverse een ingang te maken. Ook aan de Turfstraatzijde komt een ingang. Een eerdere wedstrijd hiervoor heeft van de vijf voorstellen één mooie opgeleverd. Deze zal dan ook in september 2019 gereed zijn.

https://arnhemshart.nl/Ook het harnas van Karel van Gelre heeft men afgelopen donderdag volledig gedemonteerd. Twee dames, met handschoentjes aan, deden dit heel voorzichtig. Het harnas wordt volledig gerestaureerd en komt straks medio 2020 weer in de kerk te hangen. Een donateursactie voor €20.000,- is sinds kort wegens succes beëindigd. Het harnas uit 1515 mist helaas alleen nog het zwaard waar de Stichting Eusebius Arnhem zeer driftig naar op zoek is, of ligt het toch nog ergens in de kerk verstopt?

De Eusebiuskerk gaat ook over op stadswarmte wanneer de cv installatie verdwijnt. Deze zit in het grijze bijgebouw en met de sloop gaat deze het veld ruimen. In de kerk hangen momenteel 34 heathers aan het plafond. En één daarvan gaat straks meedoen met een proef.

Samen met o.a. studenten gaat men één heather vervangen voor een pilot met waterstof. De Eusebiuskerk wil ook in de toekomst meer richting een lagere energieverbruik werken. Peter geeft aan dat door de directe werking van de huidige heathers men eigenlijk al een lager verbruik heeft in Arnhem dan bij andere kerken.

Arnhem is straks totaal in de ban van 75 jaar Slag om Arnhem. Momenteel zijn diverse stichtingen, instellingen en bewoners druk bezig om het goed te gaan herinneren dat Arnhem bevrijd werd. Ook de Eusebiuskerk gaat hier totaal in mee en heeft al zeer goede ideeën waar ze al druk mee bezig zijn.

Zo zal er een Slag om Arnhem komen in de kerktoren waarbij kinderen zich zekers niet zullen vervelen. Men is bezig om een soort Jenga te maken maar dan in de stijl van de kerktoren. Jenga kennen de meesten nog vanuit de kroeg waar men uit een houten toren balkjes moest halen zonder dit alles om te laten vallen.

Maar ook een expositie over de Slag om Arnhem zal niet ontbreken. En één een geheel gewijd aan de beeldenstorm. De Stichting Eusebius is samen met vrijwilligers druk bezig hiermee en het zal ook zekers weer een trekker worden voor deze mooie kerk.https://arnhemshart.nl/

Op de vraag wanneer de Eusebiuskerk totaal klaar is, zal dat medio 2020 zijn vertelt Peter ons. Tot die tijd zal ook de bouwplaats aan de Turfstraat blijven staan. De achterzijde moet nog aangepakt worden en we willen ook nog het graf weer op zijn echte plek neer zetten. Dan komt ook het gerestaureerde harnas weer terug.

Ook een ondergrondse koppeling tussen de grafkelder en crypte (Maartenskerk) is nog een grote wens. En we zien het realiseren van een schatkamer in de Eusebiuskerk heel graag. En dat dan het oude reliek van de Eusebius ook weer hierin staat.

In https://arnhemshart.nlhoever alles qua snelheid gerealiseerd, kan worden, hangt af van het geld dat hiervoor nog nodig is. Eerder door de crisis lag de renovatie een lange tijd compleet stil. Nu is er weer adem door fondsen, gemeente en provincie. Maar ook het krijgen van een fiks bedrag van de loterij was een zeer welkom. Hierdoor zijn de aankomende werkzaamheden gedekt.

Maandag gaat het beginnen en het orgel staat al zeer goed ingepakt tegen het vele stof dat bij het bouw en sloopwerk zal vrijkomen. Ook hier zullen we steeds op zijn tijd foto’s van nemen en onze vele lezers tonen.

We danken Peter voor deze zeer interessante en informatieve uitleg over de komende werkzaamheden.

 

 

 

 

Zie ook ons YouTube kanaal over De Eusebiuskerk hier.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart