fbpx
Nieuws

Emissieloos tellende camera’s.

Tot en met a.s. zaterdag staan er op diverse in- en uitvalwegen, in de Arnhemse binnenstad, 15 camera’s. Deze tellen vrachtwagens en busjes die het centrum in- en uitgaan. Een zogenoemde 0-meting heet dit in aanloop naar de komende Zero Emissiezone.

https://arnhemshart.nl

Op 1 januari 2026 zal voor een groot gedeelte van de binnenstad een zero Emissiezone van kracht worden. Dat betekend dat er daar alleen elektrische vrachtwagens en busjes mogen rijden. De gemeente Arnhem is een latertje op dat gebied aangezien in veel andere gemeenten dit al een jaar eerder zal ingaan. Een landelijke maatregel om o.a. de toenemende luchtvervuiling tegen te gaan maar eigenlijk ook wel een dwang naar bedrijven toe om te gaan investeren in elektrische transportmiddelen.

https://arnhemshart.nlDoor nu een 0-meting te houden kan men na 1 januari 2026 weer een nieuwe meting houden en deze met elkaar vergelijken. De gemeente Arnhem doet vaker dergelijke verkeersmetingen waarbij men via de zgn. Google kastjes een indruk krijgt in de snelheid en of er een toename is in de verkeersbewegingen. Vaak worden deze Google kastjes geplaatst omdat men van plan is om deze wegen opnieuw in te richten. Of op verzoek van de aanwonenden om de snelheden te onderzoeken zoals eerder  Stichting Arnhems Hart verzocht voor de binnen- en buitensingels en tracé Weerdjesstraat.

“De camera’s zijn geplaatst door Bureau De Groot Volker. Zij zijn gecertificeerd om deze data te mogen verwerken. Wij krijgen zelf geen inzicht in de geregistreerde kentekens, enkel in de analyse die gemaakt wordt (zoals aantallen, types, verblijfsduur, emissieklasse, herkomst). Alle data zal na het rapport worden vernietigd door het bureau.”; aldus de projectmanager.

Erik Wiessenberg: ”De communicatie hierin misten wij en hadden dit via X laten weten aan wethouder mobiliteit, Nermina Kundic. Arnhem bespreekt momenteel het raadsvoorstel Duurzaam Mobiliteitsplan waarin veel zal gaan verandering voor de gehele stad. In kader van begrip en participatie is het dan ook belangrijk om inwoners goed op de hoogte te houden waar men mee bezig is en daar hoort deze communicatie ook bij.”

De Zero Emissiezone zal per 1 januari 2026 niet gelden voor tracé Weerdjesstraat, Coehoorn/Stationskwartier en de binnen- en buitensingels. Stichting Arnhems Harthttps://arnhemshart.nl ziet dit, vanwege de duidelijkheid, liever wel gebeuren. Men vermoed dat deze wegen dan drukker worden door parkeren en/of laden/lossen, tevens zou dit mooi passen in het verhaal om de verkeersdrukte terug te dwingen. Daarnaast blijft de vraag hoe men omgaat met de zelfstandige ondernemers die in de binnenstad wonen en/of een eigen zaak hebben waarbij ze bv van een busje gebruik maken op fossiele brandstof. Maar waar zeker ook niet de warenmarkt vergeten zal worden om in mee te betrekken.

Naast het verkeer zet de gemeente Arnhem steeds meer in op emissieloos werken. Zo werd eerder al het onderhoudswerk aan de John Frostbrug zonder een druppeltje diesel uitgevoerd en werkt men momenteel bij de herinrichting Rijnkade emissieloos. Een nadeel bij emissieloos werken is dat er wel grote elektrisciteitskasten geplaatst moeten worden die de machines opladen.

Voor de Rijnkade komt dit heel goed uit omdat men later hier de walstroom vanaf tapt voor de schepen. Zo hoeven de aanwonenden dan geen dieseldampen meer in te ademen en hoort men geen ronkende dieselaggregaten in de nachtelijke uren. Wanneer er walstroom is op een kade zijn schepen verplicht om hier gebruik van te maken.

Via een reclamecampagne gaat de gemeente Arnhem  straks enorm inzetten om zoveel mogelijk iedereen te wijzen op de komst van de Zero Emissiezone. Aan deze campagne werkten diverse ondernemers, wethouder Nermina Kundic en Stichting Arnhems Hart al aan mee. Naast vermindering van luchtvervuiling zal het ook meer rust (minder geluid) geven in deze zeer drukke binnenstad waar het dagelijks té druk is met vrachtverkeer.

En die 15 camera’s………die zijn voorzien van accu’s.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart