fbpx
Nieuws

Het eerste weekend op De Markt

Afgelopen vrij- en zaterdag was het dan zo ver, de warenmarkt op De Markt. Een plein waar eerder rond de 300 auto’s konden parkeren is vanaf juni totaal op zijn kop geweest en opnieuw bestraat en voorzien van een grote kleurige fontein. Een plein waar ook vele Arnhemmers een biertje hebben gedronken tijdens een evenement of zelfs hun eerste date hebben ontmoet. Dat plein is nu de huiskamer van Arnhem en vanaf nu compleet autovrij.

Op vrijdag werd hier de eerste warenmarkt van het centrum gehouden, deze was eerder op Het Kerkplein waar men nu begonnen is met nieuwbouw voor Focus en appartementen. Een eerste vrijdag alsof je voor het eerst naar je baas gaat leek het wel voor velen. Onwennig werden de verkoopkramen ingericht en verkoopwagens herhaaldelijk iets verplaatst tot zij op de juiste aangewezen plek stonden. Soms met een lach maar ook wel eens met een woordje erbij, want het ging dan even niet zoals het moet. Marktmeester Jelle en kramenzetter Max liepen dan ook van hot naar her om iedereen goed te helpen en te woord te staan. De verwachte chaos bleef dan ook uit dankzij hun hulp.

Tegen 09.30 uur werd de warenmarkt officieel geopend door wethouder Ine met het hijsen van de bekende warenmarkt vlag. Ook werden de omringende bomen door een druk op de knop verlicht met duizenden kerstlampjes. Koffie en thee werd er geschonken en elk half uur werden er 10 volle boodschappen tassen verloot onder de bezoekers. Ondanks dat het druk was bleven dan ook de meesten de rond deze plek staan, in de hoop om een volle tas te bemachtigen.

Sommige oudere bezoekers wisten zich nog goed te herinneren dat de warenmarkt hier vroeger heeft gestaan. De oude verhalen kwamen weer te voorschijn in geuren en kleuren. Er was zelfs iemand die zijn vrouw daar had ontmoet waar hij nog gelukkig mee getrouwd was. Velen vinden het een mooi plein geworden en ook de doorgangen goed breed. Sommigen mopperden omdat zij hun oude vertrouwde marktverkoper even niet konden vinden.

Ook de tweedehands markt is gebleven en ook zij waren met hun nieuwe plek zeer blij. Vanwege medische gronden mochten zij hun voertuig achter de kraam houden, verder is de warenmarkt voertuigvrij m.u.v. koelwagens.  Hierdoor was het voor vele marktlui zoeken om een gratis maar dichtbij parkeerplek te vinden. Sommigen hadden zelfs al een klein fietsje meegenomen uit voorzorg.

Ook op de zaterdag bleef de chaos uit en zien we kalm de markt in aanbouw komen en iedereen op zijn zaterdag plek staan. Sommigen staan er op beide dagen en anderen alleen op een zaterdag. De markt is dan ook kleiner en anders van opstelling zodat alles op het plein past. De marktlui aan de buitenste rand klagen reeds al omdat zij de indruk hebben niet met de warenmarkt verbonden te zijn. Zij staan ook met hun gezicht naar buiten toe, een rij staat zelfs tegen een lege Rechtbank te kijken.

De markt start weer met gratis koffie en thee en elk uur kans op één van de vele gratis volle boodschaptassen. Ook nu blijven veel er omheen staan in de hoop dat ze kans maken. Verder weer veel zoekende mensen naar hun vaste marktkraam en kijken naar de mooie fontein die speciaal op deze zaterdag spuit. Kinderen die toch even de gok wagen en er doorheen schieten.

Tijdens de middag word het druiliger en grijzer en dat kan je ook verwachten in december en het wordt ook al minder op de warenmarkt, sommigen gaan nog even de aangrenzende horeca in op zoek naar de warmte en hete chocomelk. Op Het Kerkplein is het voor de horeca echt een grijze dag, gepraat wordt over een omzetverlies van 80% op een normale zaterdag. Veel personeel is dan ook naar huis gestuurd om de kosten enigzinds te verlagen. De Bakkerstraat oogt leeg en de voorbijgangers gaan ook naar de auto toe i.p.v. de warenmarkt wat ze eerder deden.  De normale drukte bij de bushaltes aan de Rodenburgstraat is er ook niet geweest deze dag.

Tegen 15.30 uur heeft menigeen het wel gezien en begint met zijn spullen al in te pakken. De leidinggevende van de marktmeesters, Berdie, loopt een rondje om de balans op te maken. De buitenste rijen geven al aan om te kijken of deze niet andersom kunnen staan om meer bij de warenmarkt te horen, allemaal draaien ze veel verlies die dag. Sommigen aan de binnenzijde geven ook aan een behoorlijk verlies te hebben gehad. Maar waarschijnlijk heeft dat ook aan de verloting gelegen of aan het weer in de middag.

Op Het Kerkplein is het stil en de kerstboom staat mooi verlicht tegen de muur te rusten. Vele zaken zijn al lang dicht of men is bijna klaar met de schoonmaak.  Bij De Spar  een handjevol gasten die nog even snel iets kopen.

Update: Door de vele klachten van de marktlui gaat de Gemeente Arnhem de situatie nader bekijken. Een verandering van de opstelling zit er niet gelijk in volgens de informatie. Er zal eerst worden gekeken naar een betere samenstelling. Ook de Rechtbank wil graag het een en ander laten veranderen ten aanzien van de vrijdag markt, deze staat er te dicht op en geeft geluidsoverlast naar o.a. de rechtszittingen toe.

 

Zie ons filmpje:

Een gedachte over “Het eerste weekend op De Markt

  • Ik was er ook even zaterdagmiddag rond 15.00. Ik had inderdaad het idee dat de kramen aan de buitenkant met het gezicht naar buiten er niet bij hoorden, iedereen moet gewoon naar binnen opgericht staan, dat houdt het publiek bij elkaar en we kunnen ook zien waar we zijn moeten. Het was allemaal nog nieuw en te ruim, daardoor niet zo gezellig als de vorige rommeliger markt maar dit kan in de toekomst allemaal gemakkelijk veranderd worden en dan is het gewoon prima.

    Beantwoorden

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart