fbpx
Nieuws

Eerste startnotitie werd al een race….

De gemeenteraad wil meer participeren in Arnhem en vraagt daarom de in- en output van inwoners, stakeholders, ondernemers en (pand)eigenaren. Zo ook vermeld in de eerste “Startnotitie participatie Duurzaam Mobiliteitsplan en Parkeerbeleid” waarbij de wethouder dan de kaders van de gemeenteraad mee krijgt om rekening mee te houden.

Wanneer men het over mobiliteit en parkeren heeft dan zijn er veel meningen en kritiek over het huidig beleid. De één wil graag met zijn voertuig tot de voordeur komen terwijl anderen graag meer groen en speelruimte in hun omgeving zien. De huidige parkeertarieven zijn té duur en gasten blijven weg maar toch moet men geregeld een parkeerplek zien te vinden in de Arnhemse binnenstad.

Het raadsvoorstel “Duurzaam Mobiliteitsplan en Parkeerbeleid” zal straks heel Arnhem gaan beïnvloeden. De voetganger, fietser en het OV krijgen meer ruimte en op de laatste plaats de auto. Wethouder Nermina Kundić (D66) heeft al aangegeven dat er asfalt zal verdwijnen maar ook parkeerplaatsen. Meer plek voor voetgangers en fietsers en natuurlijk aangevuld met meer groen.

Als we buiten de binnenstad kijken zien we een toename aan verkeersbewegingen. Immers iedereen wil van en naar zijn werk of school. Regelmatig zijn er files op de omliggende wegen waardoor men dan afsnijdt via de binnenstad. Een ongeluk zit dan ook in een klein hoekje en alles staat dan weer vast. Ook de provincie is zich dat bewust en ziet het doortrekken van de A15 als een oplossing, maar dat kan nog jaren duren.

Inwoners met een eigen garage of parkeerplek hebben eigenlijk niets te vrezen. Maar het kan straks wel zoeken zijn naar een lege parkeerplaats als bijvoorbeeld gast/bezoeker van Arnhem als er plekken verdwijnen. Daarentegen wordt in de binnenstad parkeergarage Rozet wat groter en komt er aan zijde Roermondsplein meer parkeerplaatsen bij.

Arnhem is zeer goed bereikbaar met fiets, scooter en het OV, al kan het OV wel een stuk beter op bepaalde plekken. Echter de provincie gaat over het OV en heeft sinds de corona al diverse lijnen geschrapt of veranderd. De gemeente kan wel aangeven bij de provincie om het te verbeteren maar verder niet.

Arnhem heeft te maken met een groei van inwoners de komende jaren. Daarnaast komen er meer bedrijven en ondernemers bij die bestellingen leveren/ontvangen waardoor er meer verkeersbewegingen komen. En natuurlijk hebben veel nieuwe inwoners ook wel een auto.

De VVD ziet niets in de plannen van de wethouder en ziet het als automobilist pesten. Deze partij ging er dan ook volop tegen aan om de andere partijen mee te krijgen, iets wat niet echt lukte dezehttps://arnhemshart.nl beslissende avond. Met 3 amendementen en 6 moties door diverse partijen werd ingezet om de startnotitie te wijzigen en/of uit te breiden.

In de voorgaande meningsvormende vergaderingen was er al enorm gediscussieerd over de startnotitie. Daarmee werd ook de lijst van gesprekspartners veel langer die hierna benaderd gaan worden om hun input. De vraag is dan ook of de wethouder medio augustus/september 2023 wel zal halen om het raadsvoorstel te kunnen presenteren aan de gemeenteraad.

Er komt een onderzoek naar de mogelijkheid van een parkeergarage onder de singel of de Markt, dit zegde de wethouder toe. Zo kon de motie hierover van VVD, PvdA en DENK ingetrokken worden. Eerder (in 2021) werd al onderzocht of onder de Markt dit mogelijk was maar werd terzijde geschoven vanwege de té hoge kosten. Met de toestand momenteel in de bouw zal het bedrag nu wel hoger zijn.

https://arnhemshart.nlMet 25 stemmen voor en 13 tegen werd de startnotitie aangenomen met toezeggingen en wat aangenomen moties en één amendement. De komende maanden zal er heel hard gewerkt moeten worden om elk stem te horen en betrekken in deze participatieproces. Daarna mag de gemeenteraad een oordeel erover vellen. Dit jaar zal er dan niets veranderen aan mobiliteit en parkeren want er zit straks een kostenplaatje aan, traject van vergunningen/verkeersbesluiten, aanbesteding, inplannen maar ook de eventuele afhandeling van ingediende bezwaren.

Ondertussen scheuren de harde knalpijpen weer in en rond de binnenstad heen vanwege het mooie weer. Inwoners moeten nog geduld hebben totdat het komende raadsvoorstel “Duurzaam Mobiliteitsplan en Parkeerbeleid” definitief is. De politie heeft toegezegd intensiever hierop te controleren komend jaar en dat heeft zich al bewezen afgelopen maand.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart