fbpx

Een warm welkom in het Korenkwartier – ontwerpprijsvraag voor een welkomstgebaar!

Regelmatig overleggen we samen met o.a. de (horeca)ondernemers, gemeente Arnhem, Stipo en bewoners om het Korenkwartier weer gastvrij en bruisend te maken. Naast reeds al diverse veranderingen en verbeteringen schrijven deze (horeca)ondernemers een soort ontwerp-prijsvraag uit waar we ook de creatievelingen via onze vele kanalen mee willen bereiken. Of wellicht ken jij zo iemand?https://arnhemshart.nl/

Intro Korenkwartier
De Korenmarkt en omgeving (‘Korenkwartier’) is van oudsher hét uitgaansgebied van Arnhem. Het gebied is volop in ontwikkeling naar een bruisende gebied waar in de zon kan neerstrijken op een terrasje, in de avond een drankje kan drinken en kan dansen, maar zelfs ook straks kan eten in de nieuw Foodhal en slapen in het nieuwe hostel. Er wordt hard samengewerkt door ondernemers, eigenaren en gemeente om het Korenkwartier beter op de kaart te zetten voor een breed publiek. Dit doen partijen samen door een mix van werken, wonen en cultuur te creëren waar ruimte is voor tijdelijkheid en experiment. Samen werken we hard aan een gastvrij Korenkwartier waar bezoekers zich de hele dag kunnen vermaken.

Een welkomstgebaar van het Korenkwartier
Voor het Korenkwartier zijn bij de vijf entrees welkomstgebaren nodig, zoals een poort, een kunstwerk, vlaggen, of iets anders waardoor men het gebied binnen wordt getrokken. Voor inspiratie zie onderaan het inspiratiedocument.

Door de welkomstgebaren moet het Korenkwartier makkelijker te vinden zijn voor voor de bezoekers zoals Arnhemmers, maar ook dagjesmensen of toeristen. Het doel van een welkomstgebaar voor het Korenkwartier is een betere zichtbaarheid en (naams-)bekendbaarheid van het gebied als topbestemming voor dagjesmensen, een stimulans voor de aanlooproutes naar en in het gebied en een uiting die het karakter van het gebied weerspiegeld.

Voor een verleidend welkomstgebaar hebben wij jullie hulp nodig!

Waar zijn wij op zoek?
● Een welkomstgebaar bij de vijf toegangswegen voor het Korenkwartier,
● Beperk het welkomstgebaar niet alleen tot de ingang van de straat, maar laat het uitstralen of zelfs uitlopen tot om de hoeken zodat je van alle kanten het gebied in wordt getrokken
● Overdag én ‘s avonds goed te zien,
● Er zijn zeer diverse mogelijkheden zoals: lichtkunstwerk, standbeeld(en), poort, boog, loper op de grond, hangend/staand/ liggend object, groen, etc. Zie het bijgevoegde document voor beelden. Deze dienen ter inspiratie, maar wij moedigen out of the box denken aan!
● Idealiter een welkomstgebaar dat tot interactie met omgeving en mens leidt,
● Een echte trekker voor het gebied, een fotomoment
● Een welkomstgebaar dat een levensduur heeft van minstens 5 jaar, dat eenvoudig te onderhouden is door ondernemers uit de buurt. Het welkomstgebaar wordt eigendom van de gemeente, zoals ook voor andere kunstwerken in de openbare ruimte geldt.

Randvoorwaarden:
● Het welkomstgebaar moet geplaatst kunnen worden bij de entrees vande volgende aanloopstraten; het kan gaan om een terugkerend welkomstgebaar dat voor elke straat hetzelfde is, of om verschillende gebaren:
● Er moet een loop- en rijbaan vrijblijven voor voetgangers en expeditieverkeer en brandweer, brandweerauto’s moeten ook onder het welkomstgebaar door kunnen rijden
● Verankering aan de gevel kan alleen indien er toestemming is van de eigenaar van de betreffende panden. Verankering in de straat kan met toestemming van de gemeente.
● Houd rekening mee met een periode tussen bekendmaking van winnende partij, ontwerpproces, vergunningsaanvraag en uitvoering,
● Er is een budget van €10.000,- (ex. BTW) beschikbaar voor de eerste 2 welkomstgebaren bij de entrees van de Korenstraat en de Pauwstraat. Dit betreft alle kosten, d.w.z. honorarium, realisatie en plaatsing. Bij voldoende financiële middelen wil het gebied de opdracht uitbreiden, dus bestaat er de kans dat er een vraag komt voor 3 tot 5 aanvullende entrees bij. Houd deze optie in het achterhoofd bij het ontwerp.

https://arnhemshart.nl/Locaties:
De eerste twee zijn:
● Korenstraat
● Pauwstraat
Optioneel volgen daarna:
● Korte Hoogstraat
● Varkensstraat
● Hoogstraat

 

 

 

Naar wie zijn wij op zoek?
Een ontwerper uit Arnhem of nabije omgeving die niet alleen in beeld maar ook in concept kan bijdrage aan het Korenkwartier. Werk je in de creatieve sector of in de openbare ruimte zoals bijvoorbeeld beeldend kunstenaars, grafisch ontwerpers of landschapsarchitecten. Of ben je anderszins onderlegd om een passend welkomstgebaar te maken. We staan open voor divers Arnhems talent, bekend met het Korenkwartier of bereid om zich in het kwartier te verdiepen.

De eerste fase van de prijsvraag is een open uitvraag. Iedereen kan zijn ideeën indienen. De beste 3 tot 5 worden door de jury geselecteerd en krijgen een klein budget om de ideeën verder uit te werken.

Deadlines: Graag zouden wij een eerste idee willen ontvangen voor 1 augustus a.s.

De onafhankelijke jury selecteert de beste 3 tot 5 ideeën. Deze krijgen 500 euro per ontwerp om het verder uit te werken voor 30 augustus. Voor de uitwerking worden de kaders nader gepreciseerd door de ondernemers en de gemeente; waarbij de gemeente zowel kijkt naar kaders voor stedenbouw, kunst, veiligheid, onderhoud en andere relevante zaken. Indien er binnen de kaders wordt gewerkt kan gemeente voor snelle vergunning voor realisatie zorg dragen.

Realisatie moet plaatsvinden voor 1 januari 2020

https://arnhemshart.nl/Planning:
● In de eerste week van juli is er een briefing waarin ondernemers hun beelden over de toekomst van het Korenkwartier delen tijdens het Korencafe (1 juli a.s. van 11.00-12.00)
● Voor 1 augustus 2019 dienen indieners een eerste idee aanleveren. Het idee moet op maximaal 2 A3 worden aangeleverd.
● Eerste week augustus 2019; jury selecteren drie tot vijf partijen voor de uitwerking
● Voor 30 augustus 2019 definitief ontwerp aanleveren door de geselecteerde partijen.
● De verwachte periode van uitvoering is gepland voor eind van het jaar

Voor meer informatie en/of aanmelden:
Siënna Veelders, sienna.veelders@stipo.nl of Armand Luneman, luneman@gmail.com

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart