Diftar werkt, maar werkt ook tegen.
Sinds 1 juli betalen we €0,80 per restafvalzak die we met onze afvalpas in de ondergrondse containers (oc’s) gooien. Daarnaast betalen we jaarlijks een vast bedrag aan afvalstoffenheffing en wordt medio maart 2021 de eerste rekening verzonden van wat men aan restafvalzakken heeft gedeponeerd.
Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven en moet er voor zorgen dat men bewuster zijn/haar afval scheidt. Hoe minder restafvalzakken men jaarlijks wegbrengt, des te minder men ook gaat betalen. Oud papier, glas, GFT en PBD (Plastic, Blik & Drankkartons) kan men vrij aan de weg zetten of in een speciale container gooien.
Als we naar de binnenstad kijken dan werkt het scheidingsproces wel aardig goed. We zien steeds meer PBD zakken wekelijks aan de weg liggen en ook oud papier zijn vaak beste stapels. De glasbakken stapelen zich geregeld vol doordat de meesten thuis zijn. Maar daarnaast zien we dagelijks veel volle gemeentelijke afvalbakken en restafval naast de oc’s staan.
In opdracht rijdt er geregeld een kraakwagen van de Suez rond om het vele illegaal afval op te halen. Tevens rijdt er in het winkelgebied dagelijks een gemeentewagen die veel afval her en der opruimt dat soms via Fixi gemeld is. Maar ook Switch die het oude gedumpte huisraad apart komt ophalen die op diverse plekken achter zijn gelaten.
En laten we de vele wagentjes van Sight niet vergeten die de overvolle afvalbakken dagelijks legen. Overvol omdat er dan een vuilniszak in zit met kattenbakvulling of volle luiers. Maar ook een lading aan laminaat of een zak met bedorven kip of vis komen zij regelmatig tegen. En dan hebben we het niet over de vele kapotte vuilniszakken die er vaak klakkeloos naast staan, waardoor vogels en muizen weer een luxe maaltijd hebben.
Komt dit door het verkleinen van de oc’s naar 30 liter of omdat men niet graag die €0,80 betaalt? Sinds de verkleining zijn, in onze ogen, de dumpingen erger geworden. Geregeld zien we ook inwoners ploeteren om de restafvalzak in de opening te krijgen. In en om het winkelgebied staan er duo bakken van 30/60 liter. Was het dan niet beter geweest dat men als inwoner ook de keuze had? De 60 liter is helaas alleen voor ondernemers die daarvoor reinigingsrecht betalen.
Maar aangezien ook een kast, koelkast, diepvriezer of een bank nooit in een 60 liter opening past…. Zou de gemeente wellicht eens moeten kijken naar een grofvuil-ophaaldag om de drie maanden? In de eerste coronatijd was het illegaal afval een groot probleem in geheel Arnhem. Inwoners konden vaak niet naar hun werk en zaten thuis dan maar te klussen en op te ruimen. Toen is er ruim 15.000 keer gebruik gemaakt van de mogelijkheid om grofvuil gratis op te laten halen. Nou gratis was het niet want Suez stuurt gewoon een vette rekening hiervoor en die betalen we weer met zijn allen.
Wanneer wethouder Cathelijne Bouwkamp de eerste cijfers bekend maakt over Diftar dan zien we vele verschillen en ook vele vragen oproepen. Want helaas zijn alle wijken in één gevoegd en kunnen we niet kijken welke wijk goed doet of juist heel slecht. Er is meer PBD vervuild geeft zij aan, maar hoe zit dat per wijk?
Wel kunnen we opmerken dat de kosten tijdens corona fase 1, het handhaven en extra opruimen wel behoorlijk is geweest voor elke wijk. En dat zal ook nog wel zo blijven, lijkt ons de komende maanden. We zagen en zien nog geregeld foto’s uit diverse wijken waar het lijkt of er storm is geweest. Inwoners melden dit steeds veel minder en delen het liever op de sociale media i.p.v. Fixi. Want via Fixi krijgen ze een standaard zinnetje en ligt het drie dagen later nog in diverse wijken.
Vaak horen we dat de handhaving maar sporadisch illegaal afval onderzoekt maar ook deze zijn vanwege huidige lockdown onderbezet en druk met het naleven van de maatregelen en veiligheid. Daarnaast hebben we maar 18 handhavers en als we kijken naar andere gemeenten is dat veel te weinig. Onze burgervader wil graag dit uitbreiden maar helaas is het de gemeenteraad die dit nog steeds tegen houd.
Volgend jaar maart kunnen inwoners zich uitspreken of de oc’s weer open moeten, de verkleiningen weggehaald moeten worden en/of men nog steeds Diftar wil. Maar zal daardoor het illegale afval verdwijnen? De meningen zijn hierover zeer verdeeld maar er zal absoluut wat moeten veranderen in het gehele proces zodat we niet opdraaien voor de kosten die anderen veroorzaken.
Want ook al is het “De vervuiler betaalt”….. we betalen er allemaal aan mee!
Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.