fbpx

Diftar: Een hoofdpijndossier met een prijskaartje

Diftar, het dagelijkse gespreksonderwerp als het gaat over de afvalproblematiek in Arnhem. Niet zo over het scheiden van afval zelf maar wel de vele illegale dumpingen die het sinds de invoering op 1 juli 2020 met zich meebrengt. Veel foto’s, Fixi meldingen en onbegrip gingen er vanaf die tijd rond. Complete huisraden werden gedumpt maar ook autobanden en zelfs grote zakken met etenswaren van ondernemers die vanwege corona hun koelingen leeghaalden.

https://arnhemshart.nlDagelijks zijn wijkbeheerders diverse uren bezig om de vele meldingen en dumpingen af te handelen. Maar ook aansturen van ambtenaren en vuilniswagens die deze puinhopen moeten ophalen. Handhavers die zakken open maken om te kijken of de overtreder gevonden kan worden zodat deze bekeurd kan worden. Al die uren zijn deze vele ambtenaren niet beschikbaar voor de wijken op een andere manier.

Maar diftar brengt ook vreugde bij inwoners die nu 100% kunnen scheiden en de aardbol een beter leven wensen. Inwoners die zoveel mogelijk scheiden en ook zo leven om niet steeds een restafvalzak weg te moeten brengen voor €0,80. Voor hun telt de slogan “De vervuiler betaalt!” wel. Echter wanneer men illegaal afval dumpt en deze weer opgeruimd moet worden dan zijn ook deze goede afvalscheiders de dupe en betalen de rekening gewoon mee. Want we draaien er allemaal gewoon voor op. En dat de kosten voor het extra afval ophalen en handhaving zijn gestegen weten we allemaal wel.

Ondanks het afvalproblematiek in de diverse wijken zien we toch in de binnenstad dat er meer en beter gescheiden wordt. De wekelijkse bergen met PBD en oud https://arnhemshart.nlpapier groeien steeds meer. Wanneer de GFT-zuilen geleegd worden zijn deze steeds voller en vaak ook overvol. Op sommige locaties staan zelfs twee GFT-zuilen vanwege de goede opbrengst. Wel zouden er meer glasbakken moeten komen aangezien veel lege flessen nog gewoon bij het restafval verdwijnen.

Een referendum moest de uitkomst zijn, maar vanwege de vraagstelling gaf dat onvrede. Men is wel blij dat de trommels weer vergroot worden en diftar verdwijnt. Maar, zeggen sommigen, laat de trommels gesloten zodat niet iedereen afval er in kan gooien.

Ook afgelopen raadsvergadering werd er weer gediscussieerd over het stoppen met diftar, vergroten van de trommels en het openen van de containers. Door de insprekers werd verweten dat het referendum verwarrend was en er niet goed gecommuniceerd werd over de gevolgen bij een ja of nee. Maar ook de problematiek als je als inwoner met een bedrijfsauto je eigen huisafval kwijt wil bij een afvalbrengstation.

Het raadsvoorstel van wethouder Roelofs, die de uitkomst van het referendum en de verhoging van de afvalstoffen omvat, stuurt op invoering per 1 juni. Of 1 juni a.s. gehaald zal worden is afhankelijk hoe snel men akkoord gaat met het raadsvoorstel, desnoods schuift het een maand op, aldus de wethouder.

De SP ziet graag dat het referendum snel wordt uitgevoerd en verzocht daarnaast ook om geen verhoging van de afvalstoffenheffing meer te doen voor 2021. Maar dan zal eerst de verordening aangepast moeten worden zodat diftar verdwijnt. Wellicht dat volgende week de knoop doorgehakt kan worden maar we betwijfelen dat enorm, gezien de strubbelingen die sommige partijen nog hebben.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart