fbpx
Nieuws

Delen in de binnenstad? Ja het is mogelijk.

Wie in de binnenstad woont heeft weinig tot nooit een vaste auto nodig. Tenminste niet voor de dagelijkse boodschappen e.d. We lopen of fietsen naar één van de diverse supermarkten in de binnenstad en hebben zo onze dagelijks lichaamsbeweging en vers voedsel binnen bereik.

Via Arnhem Centraal bewegen vele bewoners van Arnhem zich naar hun werk of school via trein, bus of trolley. En wees eerlijk wie wil er graag een tijd in de file staan en daarom te laat komen? En zelfs voor een dagje uit zijn er diverse combikaartjes te koop en soms kan men zelfs treinen voor een habbekrats de gehele dag door Nederland wanneer sommige winkels een super aanbod hebben.

Soms gaat dit niet altijd op wanneer men echt afhankelijk is van een auto vanwege diverse afspraken of dat het bedrijf onbereikbaar is voor het ov. Dan heeft men inderdaad een voertuig nodig en kan men ook niet zonder.

Voor wie sporadisch een auto nodig heeft zijn er tegenwoordig diverse manieren om deze te huren of te lenen. Sommigen lenen de auto van hun buren. Daarnaast zijn er ook zeer vriendelijke buurtbewoners die samen met ouderen één keer per week gezamenlijk boodschappen doen of ze naar de dokter brengen. Tjah dat zijn de kanjers!

Ook kan men bij een commercieel bedrijf een auto huren maar dan komt er veel poespas bij kijken. Er wordt dan een (hoge) borg gevraagd en (dure) afkoop eigen risico. Is men verplicht een inzittendenverzekering af te sluiten en de auto volgetankt weer afleveren. Vaak is een daghuur maar van 09.00 tot 16.00 uur en betaalt men daarbuiten een hogere toeslag.

Wie een beetje goed rondkijkt ziet dat er ook goedkopere oplossingen zijn om een auto te huren en vaak zelfs nog een busje. Zo zien we in de binnenstad driemaal een auto van verhuurbedrijf GreenWheels staan waarvan er twee in de Langstraat en één aan de Koningsplein. Nadeel bij GreenWheels is dat men eerst een borg van €225,- moet hebben betaald en men eigenlijk ook maandelijks een bedrag betaalt om te kunnen huren.

Maar via de site ritjeweg.nl staat er ook een mooie automaat te huur van Yasmine aan de Weerdjesstraat voor €25,- p/dag met 100km vrij rijden. Daarboven betaalt men €0,15 cent per km. De https://arnhemshart.nl/Toyota Yaris heeft een trekhaak en is een automaat.

Of wanneer je een kleine verhuizing moet doen staat er ook een Iveco Daily van Pim te huur voor €110,- per dag. Pim laat weten dat hij van duidelijkheid houdt en ook dat de Iveco schoon en afgetankt altijd terug moet komen.

Of wat dacht je van de Citroen C4 Cactus van Daisy aan de Rijnkade? Een mooie zwarte auto met diverse toebehoren inside om makkelijk de weg te kiezen.

Zowel Pim als Yasmine verhuren via Snappcar. En te lezen aan de reacties zijn ze goede verhuurders en verwachten ook dat het gehuurde goed terug komt. Daisy doet dit graag via Mywheels.

Daarnaast zijn er ook kleine groepjes buren in Arnhem die gezamenlijk een auto hebben. Ze delen de kosten onder elkaar en onderhouden de auto ook. Vaak via de WhatsApp spreken ze met elkaar af wie de auto heeft.

Dat de opkomst van deelauto’s meer wordt in Nederland is alleen maar goed en ook beter voor het milieu. Daarnaast heeft men maar één keer kosten voor een parkeervergunning. Ook de gemeente Arnhem juicht dit initiatief steeds meer toe. Ook projectontwikkelaars zien hierin toekomst en bekijken de mogelijkheden om dit verder toe te passen bij bv. nieuwbouw. Zo zal ontwikkelaar AM bij de geplande nieuwbouw aan de Nieuwstraat ook deelauto’s opnemen in de ontwikkelingen.

Wellicht heeft dit artikel je nieuwsgierig gemaakt om ook je auto te gaan delen via bv. Snappcar of Mywheels. Zo kun je i.i.g. de kosten wellicht behoorlijk terugdringen en een ander een plezier ermee doen terwijl je hem niet gebruikt.

De ontwikkelingen om een auto te delen (carsharing) wordt de laatste tijd veel uitgebreider en komen er steeds nieuwe aanbieders op de markt. Vooral de elektrische deelauto is behoorlijk in opmars. Dus kijk even rustig via Google en vergelijk het aanbod, maar ook de prijzen.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart