De ondergrondse soap.
Toen wij, in oude setting, in 2015 bij elkaar kwamen met de gemeente om over de plaatsing van ondergrondse containers (oc’s) te praten begonnen we deze gesprekken zeer enthousiast. Wie wilde nu niet op elk moment van de dag zijn afval weg kunnen brengen? Geen stinkende rotzooi meer op je balkon of zware zakken steeds vanaf je verdieping naar beneden brengen.
Ook stelden we de vraag steeds omtrent het invoeren van diftar, dit zou er de eerste jaren niet komen en was uitgesloten door de gemeenteraad. Diftar is een andere naam voor afvalstoffenheffing. Men betaalt een vast bedrag per jaar en dan een bedrag voor elke restafvalzak dat je, met je pasje, in de ondergrondse container (straks) dumpt.
Helaas pindakaas want wethouder Ine van Burgsteden kondigde dit jaar aan om toch diftar in te voeren. Vele bewoners maar ook raadsleden werden ineens wakker en protesteerden veel. Diverse brieven gingen naar de griffie en ook in de raadsvergadering was men zeer verbaasd dat deze wethouder op de vele vragen nog eigenlijk geen passend antwoord had. Maar de raad moest wel er mee eens zijn om dit verder uit te werken zodat ze per 1 januari 2018 diftar voor geheel Arnhem kan invoeren.
In het voorjaar heeft de gemeenteraad er in mee gestemd om diftar toch te gaan invoeren per 1 januari 2018. Wel moest de wethouder met antwoorden nog komen aangezien er nog steeds grote vragen zijn bij de uitvoering. Medio juli 2017 zal zij met deze antwoorden komen en weten wij als betalende inwoner ook wat het kost en ook hoe men bv. GFT afval gaat verzamelen. En vooral wat gaat men doen met medisch afval en de kosten voor bewoners met een minima inkomen.
Reeds eerder werden vele wijken al voorzien van oc’s zoals ook de Coehoorn. Maar ook in een laatste lunchgesprek, bij Arnhems Hart, werd al aangegeven dat er vaak wat naast ligt in plaats van er in. Gewoon alle illegale afval melden, zeggen de gemeenteambtenaren dan steeds weer. Maar wees eerlijk als men tig-keer gemaild en/of gebeld heeft dan zakt je de broek ook wel eigenlijk af.
Ook bewoners van de zuidelijke binnenstad zien vaker auto’s stoppen en de kofferbak gaat open en er worden vele zakken en/of verbouwingsrestanten uitgeladen en vervolgens illegaal gedumpt. Gelukkig is dit meestal op een dinsdagavond zodat de stadsreiniging het de volgende dag ophaalt als vuilnis.
En van een wandeling in het winkelcentrum word je soms ook niet vrolijk. Her en der (vergeten) vuilniszakken, gesloopte fietsen, (vergeten) oud papier. Kliko’s, omdat een (horeca) zaak pas in de middag open gaat. Of zelfs op die dag totaal niet open gaat.
Naar verwachting heeft de resterende binnenstad pas in oktober 2017 oc’s. De verwachte plaatsingen deze zomer schijnt niet te lukken aangezien men nog de ingeleverde zienswijzen moet beantwoorden. Ook zijn sommige geplande locaties weer vervallen vanwege nieuwbouw of zoals de aanleg van de Sint Jansbeek. Daarnaast moeten ook de nieuwe locaties weer onderzocht worden op kabels en leidingen.
Ook zal dit jaar er over gesproken worden dat ondernemers gebruik kunnen maken van de oc’s. Dit betreft dan o.a. voor de restafval. Dit is zeer afhankelijk van het prijskaartje omdat sommige ondernemers al bij een zeer goedkope vuilophaaldienst zitten. Momenteel kruisen veel (stinkende) vuilniswagens ons hart van Arnhem en dat zou gewoon veel minder moeten zijn.
Wij houden je verder op de hoogte.
*Op de hoek Klein Oord/Nieuwstraat staan nu momenteel twee bovengrondse containers voor glas en oud papier. Als de Sint Jansbeek klaar is komen er nieuwe en meer oc’s in deze buurt te staan. Ook staat er via Arnhems Hart op de hoek Telefoonweg/Looierstraat een ondergrondse glasbak.