fbpx

De meeste mensen zwijgen……

Wie langs het grasveld ter hoogte van de John Frostbrug loopt ziet het verzetsmonument met de zin ‘De meeste mensen zwijgen, een enkeling stelt een daad…’ Deze zin, staat symbool voor het verzet. Van 2005 tot 2015 prijkte het verzetsmonument aan de achtergevel van Musis Sacrum. Door de verbouwing kreeg het in 2017 in een vernieuwde vorm, als kubussen, een nieuwe plek op de Rijnkade.

https://arnhemshart.nlDodenherdenking:
Deze ochtend zal burgemeester Ahmed Marcouch samen met de vicevoorzitter van de gemeenteraad, namens het stadsbestuur, een krans leggen bij het monument “Mens tegen Macht” op het Audrey Hepburnplein.

Vanwege de coronamaatregelen zullen er geen openbare herdenkingen plaats vinden in Arnhem. Inwoners kunnen op eigen gelegenheid een krans, bloemstuk of bloemen leggen bij de diverse oorlogsmonumenten. We roepen iedereen op om de vlag halfstok te hangen en zo de gevallen te eren.

Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen regelt de kransleggingen tussen 09.30 en 19.00 uur vandaag bij het monument “Mens tegen Macht”.

Om 19.58 uur zal er geen taptoesignaal klinken op het Audrey Hepburnplein. Vorig jaar werd nog landelijk een oproep geplaatst om dit signaal in alle steden te laten horen. Vanaf de Eusebiustoren klonk het over de stad, en trok veel bekijks. Omdat men dit jaar meer drukte verwacht vanwege de versoepelingen gaat dit helaas niet door. Verwacht wordt dat vanavond wel inwoners samen komen om te herdenken op deze plek en bloemen leggen.

Bevrijdingsdag:https://arnhemshart.nl
De vlag wappert overal in top maar geen Wageningen of een ander uitbundig Feestplein in Nederland. We zullen het moeten doen met een terrasje, alhoewel de weergoden nog veel in petto hebben. Via internet en de sociale media kan men ook thuis een online muziekevenement volgen.

Stadsbeiaardier Bob van der Linde zal het Carillon vanaf 10.00 uur bespelen. Op het programma staan onder andere het Wilhelmus, delen uit de Mass for peace van Jenkins, liederen uit Valerius en het lied Nobody is Perfect van Davina Michelle.

Documentaires en tv:
Omroep Gelderland staat op 4 en 5 mei stil bij 76 jaar vrijheid. De uitzendingen zijn te volgen via de tv, Facebook en YouTube. Op 4 mei starten zij met de jaarlijkse herdenking op het Nationaal Ereveld in Loenen vanaf 13.30 uur.

Wat betekent herdenken eigenlijk? Hoe beleeft u vrijheid? Wat betekenen de oorlogsmonumenten in onze stad? Met deze vragen zijn Arnhemse jongeren Fenna, Lili en Ayman op pad gegaan langs oorlogsmonumenten in onze stad samen met Joop Pessink, wiens vader is omgebracht in de oorlog, en burgemeester Marcouch. In de minidocumentaire leert u over al deze vragen en over hoe Fenne, Lili en Ayman denken over vrijheid en herdenken.

 

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart