fbpx
Nieuws

De laatste keer!

De laatste keer werd er afgelopen vrij- en zaterdag vaak geroepen op de weekmarkt in ons hartje centrum. Na weken van aftellen was het dan ook inderdaad zo, de weekmarkt gaat verhuizen naar De Markt. Wel na veel gepraat en acties en zelfs met een officiële actie vereniging opgericht door de marktlui. Maar helaas heeft dit alles geen effect gehad en gaat de verplaatsing een feit worden. Aangrenzende ondernemers en ook de marktlui vrezen een omzet daling en voorzien dan ook ontslag van personeel, of dit zo is zal de komende maanden moeten blijken.

Sinds juni afgelopen jaar is er op de nieuwe lokatie, De Markt, veel veranderd door de aannemer GEBRA. Letterlijk alles is er wel uit geweest en opnieuw bestraat, ook is er een nieuwe moderne fontein aangelegd met led lampjes. De bomen zijn omringd door Chinees steen en ingeplant en met 10 lantaarnpalen van 15 meter hoog zal straks alles verlicht worden. Arnhems Hart heeft dit alles geregeld vastgelegd en op haar YouTube kanaal gezet.

Door de verplaatsing komt ook de Gemeente Arnhem met een aantal nieuwe spelregels naar de marktlui toe. Spelregels die de weekmarkt veilig en aantrekkelijker moet maken voor iedereen. Zo is men verplicht om een goedgekeurde elektrische installatie te hebben, ook de verlengkabels moeten dit zijn. Elke bak/braad/frituur moet ook voldoen aan de wettelijke eisen en certificaten alsmede een brandblusser hebben in de nabijheid. Daarnaast dienen de zeilen waarmee de marktlui hun verkoopwaar beschermen, brandvertragend te zijn, dus geen Praxis zeiltjes meer.

De paden dienen vrij te zijn voor het winkelend publiek dus geen tafels, bankjes, stoelen en reclame borden meer in de looppaden. De Gemeente zal zelf straks hier en daar de zgn picknicktafels en banken plaatsen waar het kan. Hier kan iedereen gebruik van maken om te eten en te drinken, of gewoon even heerlijk uit te rusten.

De Gemeente wil van de weekmarkt “De beste markt van Nederland” maken en ook een heel doorzichtige. Men mag geen hoge bouwsels meer maken en het publiek moet door de kramen en verkoopwagens heen kunnen kijken. Het dicht bouwen van een verkoopplaats mag niet meer tenzij het weerklimaat anders toelaat. Voor de marktlui beperkt dit enorm in de oppervlakte.

Een pluspunt is wel dat er geen voertuigen meer op en naast de verkoopplaatsen mogen staan, alsmede voorraad en lege pallets/containers e.d. Marktlui die zuivel en vis verkopen hebben deze ontheffing wel voor één koelwagen. Aan de Rijnkade/Boterdijk kunnen de voertuigen staan met een marktvergunning.

Doordat er geen voertuigen meer mogen staan bij de kraam leek het er op dat de rommelmarkt ineens zou verdwijnen. De meesten van hun zijn vanwege hun gezondheid afhankelijk van deze om tussendoor te kunnen zitten en heel rustig te kunnen in en uit te laden. De rommelmarkt is een zeer belangrijke aanvulling op de vrijdagmarkt en trekt ook veel publiek aan. Door een heel goed betoog van kramenzetter Max in de laatste marktcommissie heeft de Gemeente dit ook ingezien en besloten dat zij op medische gronden hun voertuig bij de kraam mogen zetten. Mocht hij/zij er mee stoppen dan gaat deze toestemming over.

Op de vrijdag zal de straat (Markt) voor het Provinciehuis en langs de Rechtbank afgezet zijn voor verkeer, deze staat dan vol met kramen en verkoopwagens. Men mag hier dan ook niet meer parkeren vanaf donderdagmiddag tot vrijdagmiddag 15.00 uur. (Zie: Markt Geslotenverklaring )  Op De Markt mag men helemaal niet meer parkeren en handhavers letten hier nu ook zeer streng op. Zaterdag kan men als extra parkeren op De Prinsenhof, dit is achter de Rechtbank en met een parkeerautomaat.!

De afgelopen maand is er heel veel reclame gemaakt voor de verplaatsing op vele (sociale) media, ook hangen er vanaf Arnhem Centraal overal banners. Vele folders zijn er uitgedeeld en met goede tekst van de marktlui op welke plek zij komen te staan. Vrijdag 9 december (09.30 uur) en zaterdag 10 december (10.00 uur) a.s. zal op beide dagen een opening zijn. Feestelijk en met elk uur een verloting van 10 goed gevulde boodschappentassen onder de bezoekers. Daarnaast vele aanbiedingen van de marktlui als extraatje!

De marktlui zijn zeer sceptisch over de nieuwe lokatie maar willen er nu totaal voor gaan. Samen maken = samen goed verkopen werd er geregeld geopperd. Op de laatste twee dagen zijn over en weer afspraken al gemaakt over het opbouwen en afbreken zodat ze elkaar niet in de weg lopen. Wel is er nog geen toiletvoorziening geregeld voor deze hardwerkende marktlui, dus de Gemeente Arnhem heeft nog iets te regelen!

Ter hoogte van Duivelshuis en de Rechtbank worden in 2017 de bushaltes in gebruik genomen. De haltes aan de Rodenburgstraat en Oranje Wachtstraat komen dan te vervallen, Bij Rozet blijft de bushalte behouden. Arnhems Hart heeft gevraagd om deze te overdekken zodat (oudere) wachtenden niet in weer en wind staan.

Op de oude lokatie zal vanaf vandaag begonnen worden met het klaar maken voor de nieuwbouw van Focus. De bouw start medio mei 2017, ook zullen de archeologen van BAAC het Kerkplein nauwkeurig onderzoeken op achtergebleven historische waarde. Dat dit er zit bewees de eerdere proef opgravingen al.

De nieuwe indelingen van de warenmarkt:

Vrijdag markt
Vrijdag markt
zaterdag-markt
Zaterdag markt

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart