fbpx
Nieuws

De Korenmarkt boost!

In een eerder artikel berichtten wij al over het aantrekken van STIPO door de gemeente Arnhem. Deze is ingehuurd om de Korenmarkt, Korenkwartier, en Varkensstraat weer meer leven in de brouwerij te blazen. Iets wat ook een zaak is voor de zittende ondernemers samen met de aangesloten partijen.

Om het Korenkwartier dagelijks een schonere uitstraling te geven werd er al een conciërge aangetrokken die het gebied schoon houdt. Een proef die 6 maanden zou duren en ook daadwerkelijk al vele vruchten heeft afgeworpen. Wie nu ’s-middags er overheen loopt ziet eigenlijk geen afval en zwerfafval meer liggen. Of deze proef een vervolg krijgt hangt nu nog af van diverse partijen wie welke kosten gaan dragen. Medio november a.s. moet dit rond zijn anders is er helaas geen conciërge meer.

https://arnhemshart.nl/Ook zijn er diverse klimpalen gezet met diverse klimplanten. En is de kale muur achter de toekomstige Foodhal (Korenbeurs) vergroend met laurierkers. Een ware aanvulling naast de vele standaard bakken met een olijfboom op de Korenmarkt.

Ook de Pauwstraat slaat de handen ineen en kijkt met elkaar hoe zij gezamenlijk met een mooi terras de straat op kunnen fleuren. Ook hebben zij corten stalen bakken besteld en daarnaast zorgen ze zelf voor een groenere uitstraling per terras. De gekapte bomen worden nog vervangen door de gemeente en wellicht komt er nog eentje bij, afhankelijk van de ondergrondse kabels en leidingen.

Het vergroenen van de straten is samen met de gemeente Arnhem gedaan op basis van 80-20. Ondernemers betalen 20% van de totale aanschaf en de gemeente neemt de resterende 80% voor haar rekening. Hiervoor is een budget aangesproken van €25.000,-.

Naast een schouw overdag is er ook op een zaterdag een avondschouw geweest. Kijk naar de omgeving en hoe ervaar je het gebied. Een schouw die twee uur https://arnhemshart.nl/duurde waarna men weer gezamenlijk alles besprak. En de resultaten worden dan weer meegenomen in de verdere ontwikkelingen.

Naast diverse indrinkende jongeren in o.a. de Rozemarijnsteeg viel ook het effect van de openbare verlichting op. In de Varkensstraat was deze meer geel dan dat het een duidelijke uitstraling gaf. Hierdoor leek deze straat ook erg smoezelig en geeft het geen zéér gezellige straat weer. Met de vele leegstand daar is het al een straat waar men niet echt graag vertoeft.

Er werd gesproken over de onduidelijke verwijzing richting de Korenmarkt. Wanneer men vanaf bioscoop Pathé komt gaat men via het zebrapad het centrum in en niet naar de Korenmarkt. Een kwestie dat ondernemers al vanaf begin hebben aangegeven. Een zebrapad met een extra aftakking zou meer gewenst zijn. Ook de bewegwijzeringsborden https://arnhemshart.nl/zijn niet direct richting de Korenmarkt geplaatst men wordt via een omweg verwezen.

Ook de oude (vieze) reclameborden en verpauperde panden kwam weer op tafel. En ook hoe de gemeente verder gaat met de Varkensstraat. Deze wil zij nachthoreca vrij maken voor daghoreca met winkeltjes en meer woongelegenheden. Het voorstel om op de plek van de oude Levell een plein met woningen te maken is afgekapt. Studenten van ROC gaan kijken hoe het pand een mooiere uitstraling kan krijgen.

Het toekomstige hostel wil graag beginnen en gaat verder met plannen richting de gemeente. Naast +/-160 bedden biedt het straks ook een horecafunctie aan voor iedereen. Diverse daghappen zullen er worden verstrekt waarbij de Hollandse pot deel uit gaat maken. Fietsverhuur en een soort informatiepunt zullen aan de zijde van de Willemstunnel gehuisvest worden. Verwachting is dat de hostel volgend jaar zomer gaat openen.

Ook de toekomstige foodhal is behoorlijk opgeschoten met de tekeningen. Met een aangepaste ramenpartij en extra deuren zijn ze al richting de welstandscommissie geweest. Duidelijk is dat ze heel graag snel van start willen alleen moet de gemeente Arnhem binnen nog diverse verbouwingen doen. Niet duidelijk is wanneer deze hieraan begint.

Er is de afgelopen maanden veel gedaan en gebeurd op de Korenmarkt. Maar vaak lopen de ondernemers tegen de regeltjes aan van de gemeente Arnhem. Ook dat er geen één ambtenaar als vaste aanspreekpunt is, stoort hun behoorlijk. De wegen lopen vaak langs diverse afdelingen en ambtenaren.

https://arnhemshart.nl/Ondernemers van de Varkensstraat zijn nog steeds wachtende wat de gemeente gaat doen. Over de leegstand word geregeld gepraat met de pandeigenaren maar dat levert momenteel niet echt wat op. Ook zal de gemeente geen enkele zittende ondernemer gaan uitkopen dat is iets voor de pandeigenaren vinden zij. Dus of de Varkensstraat binnen een jaar een mooie straat is geworden met daghoreca, winkeltjes en appartementen valt dan ook nog zeer te bezien.

Ook was STIPO te gast op onze buurttafel om samen met bewoners over de Korenmarkt e.o. te praten, dat is hier terug te lezen.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart