De hele wereld ruimde op, ook de Arnhemse binnenstad.
Het probleem van zwerfafval is een wereldwijd vraagstuk dat niet zomaar verdwijnt. Toch kunnen we, door onze verantwoordelijkheid te nemen, grote stappen zetten. Tijdens de jaarlijkse World CleanUp Day deden maar liefst 180 landen mee, waaronder Nederland. Ook Stichting Arnhems Hart droeg bij aan het evenement en organiseerde een opruimactie in de binnenstad van Arnhem.
Sinds 2018 doet de stichting mee aan deze wereldwijde schoonmaakdag en merkt ze elk jaar grote verschillen in de hoeveelheid afval die wordt opgehaald. Vorig jaar werd er nog 100 kg afval verzameld in het winkelgebied, maar dit jaar was dat weer opgelopen tot 150 kg. Vooral de omgeving rond Arnhem Centraal, de Blauwe Golven en het Roermondsplein was zwaar vervuild.
Niet alleen tijdens World CleanUp Day, maar ook tijdens de reguliere schoonmaakrondes zien de vrijwilligers van de stichting een toename van zwerfafval in de binnenstad. “Mensen weten dat er dagelijks ophaaldiensten rondrijden om naastgeplaatst afval en grofvuil op te halen,” vertelt Erik Wiessenberg van Stichting Arnhems Hart. Of het nu gaat om PBD-afval of oud papier, het wordt vaak dagen van tevoren aan de straat gezet. Hierdoor verdwijnt het dit weer vaak bij het restafval, en inwoners kunnen twee keer per jaar gratis een afspraak maken met afvalverwerker Prezero voor grofvuil.”
Erik vervolgt: “We zien regelmatig afval naast de ondergrondse containers staan, terwijl het makkelijk in de containers zelf zou passen. Klein afval zoals een bezemsteel of lat kan bijvoorbeeld via de zwerfafvalklepjes in veel containers. Toch wordt er vaak ook glas naast de container gezet, dat vervolgens op straat of tegen auto’s kapot wordt gegooid.”
Wiessenberg benadrukt dat er meer gedaan kan worden om bewoners en ondernemers beter te informeren. “De kliko’s van ondernemers worden ’s avonds vaak geplunderd door mensen die op zoek zijn naar statiegeld of etensresten, met als gevolg dat de rest van het afval op straat terechtkomt. Wie ’s ochtends vroeg door de stad loopt, ziet de ratten letterlijk rennen. De meldingen van rattenoverlast nemen toe, en ook muizen vormen de laatste maanden een groeiend probleem. Deze dieren zijn vaak zo gewend geraakt aan mensen dat ze gewoon blijven zitten en door blijven eten.”
De gemeente Arnhem werkt momenteel aan een nieuw afvalbeleid dat naar verwachting eind dit jaar in de gemeenteraad wordt besproken. Toen de stad eerder overging op Diftar (betalen per afvalzak), kleinere afvalcontainers en een afvalpas, veranderde Arnhem in een grote vuilnisbelt. Na een jaar werd dit beleid, onder druk van een referendum, teruggedraaid. In 2025 wordt echter een verhoging van het vaste afvaltarief verwacht.
Stichting Arnhems Hart is zeer dankbaar voor de inzet van de vele vrijwilligers, van jong tot oud, die afgelopen zaterdag hielpen. Passanten beloonde hen regelmatig met een duim omhoog of een bedankje. Na afloop werden de vrijwilligers getrakteerd op een drankje, taart en een bos bloemen, als dank voor hun inzet.