De gemeente Arnhem ruimt op…………

We praten er al een drie jaar over maar eindelijk is de kogel door de kerk. Of beter door de hele vele weesfietsen die Arnhem rijk is.

We noemen ze weesfietsen maar eigenlijk zijn het stalen rossen die (waarschijnlijk) geen eigenaar meer hebben. Vaak achtergelaten omdat de ketting er af ligt of een lekke band geconstateerd is. Maar er staan ook fietsen tussen zonder slot dus wellicht zijn deze door de vinder achtergelaten toen hij/zij op locatie was gekomen.

https://arnhemshart.nlEen drie jaar geleden spraken we nog over ongeveer 450 weesfietsen in de Arnhemse binnenstad, maar dat zijn er ondertussen al vele malen meer geworden. Wel zijn de fietswrakken de afgelopen jaren geruimd om de binnenstad niet op een vuilstort te laten lijken. En hiervoor bestaat zelfs een fietswrakken ambtenaar die alles in beeld en op papier brengt.

Vanwege de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) konden handhavers niet zomaar een weesfiets verwijderen. Hier gingen al wat maandjes overheen en zelfs dan moest het eerst nog gelabeld worden en weer afwachten…………..

In de APV staat wat wij als Arnhemmers niet mogen doen maar ook waar de gemeente Arnhem zich aan heeft te houden. Dus kwam men met een “Aanwijsbesluit weesfietsen op grond van artikel 5.1.1.1 APV”. Hierin staat dat weesfietsen op grond van dit artikel na 28 dagen verwijderd mogen worden door de gemeente Arnhem. Deze wijziging geldt voor geheel Arnhem en ook voor fietsenstallingen, fietsnietjes, straten e.d.

De gemeente Arnhem heeft eerder al een overeenkomst gesloten met AFAC (Algemene Fiets Afhandel Centrale) welk i.s.m. de handhavers fietsen verwijderd, zoals bij Arnhem Centraal e.o., en deze opslaat voor drie maanden. Daarna worden deze fietsen nagekeken en mogelijk gerepareerd om verkocht te worden. (lees ook ons eerdere artikel)

Wie nu een wandeling langs het Nieuwe Plein richting Johnny van Doornplein maakt ziet meer weesfietsen dan gewone fietsen staan. Vooral ook in de bewaakte fietsenstalling op het Willemsplein staat een lange rij waar de eigenaar wellicht nooit van terug komt.

Het nieuwe APV artikel gaat in vanaf 13 februari jl.. Dus vanaf 14 maart a.s. is wellicht de binnenstad weer vele fietsplaatsen rijker. Alhoewel met de huidige aantallen weesfietsen zal dit nog wel https://arnhemshart.nleen tijd duren.

Onder de kop “Mogen wij uw vergeten fiets ophalen?” is de Rotary club Arnhem-Oost i.s.m. Stichting Leergeld Arnhem al een fietsinzameling gestart om kansarme gezinnen met een dergelijke fiets te helpen. Wellicht ook een idee voor de gemeente Arnhem en AFAC om hieraan mee te werken?

 

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart