fbpx

De 55-plussers verhuiscoach helpt in Arnhem

De kinderen zijn uitgevlogen en de eengezinswoning is opeens wel erg groot geworden: iets waar veel 55-plussers mee te maken krijgen. Zij willen best wat kleiner gaan wonen, maar weten niet waar te beginnen en zien op tegen alles wat er bij een verhuizing komt kijken. Terwijl tegelijkertijd veel gezinnen in te krappe appartementen graag doorstromen naar een ruimere woning. Een verhuiscoach kan uitkomst bieden.

Daarom ondertekenden provincie Gelderland, gemeente Arnhem en woningcorporaties Portaal, Volkshuisvesting en Vivare, een overeenkomst over de inzet van de verhuiscoach van provincie Gelderland. Die gaat naar verwachting per maandag 2 mei 2022 aan de slag in Arnhem om 55-plussers die in een sociale huurwoning wonen gratis te adviseren en te ondersteunen bij hun verhuiswensen.

Doorstromen naar een andere woning
Met deze samenwerking willen provincie, corporaties en gemeenten ervoor zorgen dat huurders in een huis wonen dat past bij hun persoonlijke wens en situatie. Dat is hard nodig, want de woningmarkt zit muurvast. Doorstroming op de woningmarkt helpt mensen om sneller een woning te vinden die aansluit bij hun woonbehoefte(n) en levensfase. Als een huurder bijvoorbeeld uit een grote woning verhuist, komt er hiermee een huis vrij voor een gezin. Dit gezin laat misschien ook weer een kleinere woning achter voor een tweepersoonshuishouden. Uiteindelijk krijgen dan ook jongeren en starters een kans. Er ‘stromen’ mensen door van de ene naar de andere woning.

‘Zo helpen Arnhemmers elkaar’
‘Ook in Arnhem staan we voor de opgave om voldoende woningen voor iedereen te realiseren. Doorstromen naar een andere woning kan daarbij helpen’, aldus Ronald Paping, wethouder wonen van de gemeente Arnhem. ‘We merken dat vooral senioren best naar een andere, vaak meer levensloopgeschikte woning willen verhuizen. Maar dat ze ook tegen een verhuizing opzien. De verhuiscoach kan daarbij helpen. Meer senioren komen in een woning die veel beter bij hun behoefte past en er komen meer eengezinswoningen vrij. Zo helpen Arnhemmers elkaar en zorgen we samen voor een optimale verdeling van de woningvoorraad.’

Namens de woningcorporaties vertelt Liesbeth van Asten (bestuurder Volkshuisvesting): ‘Met de komst van een verhuiscoach krijgen we inzicht in wat mensen nog meer tegenhoudt om te verhuizen. We kunnen vandaar uit beter inspelen op de zorgen en behoeften van mensen.’

Actieplan Wonen
De inzet van de verhuiscoach is een van de actiepunten uit het Actieplan Wonen, waarmee provincie Gelderland de woningbouw wil versnellen. Gedeputeerde Peter Kerris: “We hopen dat er een win-win situatie ontstaat. Met de verhuiscoaches willen we 1500 ouderen die dat willen ondersteunen bij het zoeken naar passende woning. Bijvoorbeeld dichterbij winkels en naar een iets kleinere woning, omdat de kinderen het huis uit zijn. Deze verhuisbeweging moet 6000 starters en gezinnen een goed onderdak bieden. Hiermee slaan we 3 vliegen in 1 klap en zetten we de woningmarkt in Gelderland weer in beweging.”

Facebook commentaar:

ArnhemMail

ArnhemMail plaatst berichten van de gemeente Arnhem.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart