fbpx
Nieuws

Das pech, fiets weg.

Al voor Koningsdag werden fietsers en scooterrijders gewaarschuwd dat men hun ijzeren rossen niet meer bij Arnhem Centraal mag neer zetten. Eigenlijk was het al vanaf de opening niet toegestaan om dat te doen. Immers er is een bewaakte fietsenstalling onder het station waar men 24 uur (gratis) zijn fiets of scooter kan plaatsen.

Wel is dat gratis niet 100% gratis want het telt alleen voor houders van een Ov-kaart. In de bewaakte fietsenstalling bij station Arnhem Centraal en zijde Sonsbeek stal je een fiets elk eerste 24 uur gratis, na 24 uur betaalt men € 1,25 per 24 uur. En een jaarabonnement bedraagt daar maar € 75.

Als we even kijken naar de duidelijkheid waar men zijn fiets bewaakt kan stallen, kan men niet gelijk zien dat men langs de bushaltes naar beneden moet gaan. Dus een betere bewegwijzering zou zeer op prijs worden gesteld. Wel staan er nu van die hele grote gele borden met zwarte letters dat men niet zijn fiets daar mag parkeren. Ook al zijn deze borden groot en zeer duidelijk, sommigen trekken er zich niets van aan en plaatsen hun fiets of scooter er toch gewoon.

Voor restaurant De Beren is een vakje met dranghekken gezet waar men zijn ijzeren ros gewoon kan neer zetten. Op deze plek zullen straks appartementen en een hotel worden gebouwd. En https://arnhemshart.nlhopelijk zal er ook rekening mee worden gehouden dat daar fietsen normaal geplaatst kunnen worden.

De gemeente Arnhem is een goed gastheer als het gaat om fietsers en scooters. Dit bewijzen de vele fietsnietjes al in het centrum. En er moeten nog zo een 300 bijgeplaatst worden. Vele rijen fietsnietjes zitten dan ook vol en vaak liggen er fietsen naast, zoals bij Luxor

https://arnhemshart.nlDeze fietsnietjes hebben dan ook zeer veel last van weesfietsen. Dit zijn meestal die oude verroeste rossen zonder zadel, een wiel of met lekke banden. Globaal zijn dat er ongeveer 300 tot 500 voor het totale centrum.

Globaal zitten er 4 fietsen aan één fietsnietje………..dus dat zijn veel onnodig bezette …………juist, fietsnietjes. Maar we hebben ook fietstulpen en gewone rekken in ons binnenstad staan. Dus er worden vele plekken onnodig bezet gehouden door deze wrakken.

De laatste maanden zijn vele locaties bezocht en hebben deze weesfietsen een plakker gekregen. Daarop staat meestal dat men na een bepaalde datum die fiets gaat verwijderen. En natuurlijk krijgen ook oude brommers e.d. een sticker van verwijdering er op.

Waar vele gemeentes hun APV (Algemene Politie Verordening) hebben aangepast om binnen twee weken een weesfiets te verwijderen loopt Arnhem daar zeer op achter. Globaal duurt het hier minimaal een maand of drie. Arnhem wil dit zeer graag ook toepassen maar moet hier dan de APV voor aanpassen.

Naast de bewaakte fietsenstalling op Arnhem Centraal hebben we ze ook op het Johnny van Doornplein en Willemsplein. Deze zijn volledig gratis en hebben ook oplaadpunten voor elektrische fietsen en scooters. Maar helaas zijn deze gratis stallingen globaal maar voor 30% gevuld.

Er omheen zien we dan ook een wirwar en oerwoud aan gestalde ijzeren rossen. Met weer veel weesfietsen er tussen staan. Zelfs buiten, tegen en ook vastgemaakt aan het hek van de stalling op het Willemsplein zien we scooters en fietsen staan.

Eerder was onder Rozet een bewaakte fietsenstalling aanwezig. Maar vanwege de erg steile trap ontweken vele deze. Nu is het nog wel beschikbaar voor diverse bedrijven d.m.v. een toegangspas. Het zou mooi zijn als aangrenzende bewoners ook van die optie gebruik konden maken. Vele bewoners hebben geen stallingsmogelijkheden bij hun woning of kamer.

De medewerkers van Rozetstalling krijgen een andere functie in het centrum. Rond Arnhem Centraal en andere druk bezochte plekken gaan zij mensen wijzen op de mogelijkheden van de bewaakte stallingen in ons centrum. Tevens zullen ze ook bezoekers van Arnhem wegwijs maken als deze vragen hebben. Dit proefproject zou op 20 april jl. van start gaan maar door onbekende omstandigheden ligt het nog stil.

Dat de gemeente meer gaat handhaven op verkeerd gestalde rossen is wel duidelijk en ook aan te bevelen. En hopen dat die APV-wijziging er snel doorheen gevoerd wordt.

Voor mensen die hun fiets kwijt zijn na een opruimactie is er toch goed nieuws. Deze kan men terug krijgen voor €35,- via de gemeente Arnhem. Men kan daarvoor het algemene nummer bellen: 0900-1809.

Wat er met de niet opgehaalde fietsen gebeurt, is nog niet bekend. Velen zouden ook wel minder waard dan €35,- kunnen zijn. Daartegen maakt de gemeente jaarlijks ook veel kosten om dergelijke wrakken op te halen en op te slaan.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart