fbpx
Nieuws

Dag pergola!

Eigenlijk was het Gele Rijdersplein (GRP) eerder het mekka van veel bedrijven en vooral uitzendbureaus wisten hun weg hier te vinden. Wie herinnert zich niet die mooie kleine winkeltjes met snuisterijen, kleding en cadeauartikelen. Men kon er gewoon parkeren en ook nog lekker dicht bij het winkelcentrum.

Maar na het afsluiten door paaltjes en het invoeren van parkeerplaatsen voor vergunninghouders raakte dit plein leger en leger. De uitzendbureaus vertrokken en zo ook de vele mooie winkeltjes. Maar de hoge huren bleven bestaan en er ontstond een enorme leegstand. Een leegstand die de gemeente voor lief nam en zich niet genoodzaakt voelde om hier wat mee te doen.

Wel heeft ze sinds maart 2017 het plein autoloos gemaakt waardoor men er niet meer kan parkeren. Dit is een besluit dat in 2011 is genomen. Toen is er besloten dat men op de Blauwe Golven kan blijven parkeren maar moest de Markt en het Gele Rijdersplein autovrij worden.

Ook over het omstreden AKU fontein en pergola zijn de meningen verdeeld. Ondanks dat beiden op de monumentenlijst staan, wil wethouder Ine van Burgsteden de pergola laten slopen. Het AKU fontein zou dan worden opgeknapt en wellicht kan in de wintermaanden hier een schaatsbaan worden gerealiseerd.

Maar ook eigenaren van de winkels en kantoorpanden zagen de bui al hangen en keken gelukkig beter naar de toekomst dan de gemeente. Zo werd het oude kantoor van de ABNAMRO omgetoverd tot appartementen met daaronder een restaurant.

Ook zien wij diverse vergunningen voorbij komen om een winkel of kantoor om te bouwen tot appartementen. Zo ging afgelopen week al de vergunning voorbij om het oude Randstad (GRP 16) om te bouwen tot 29 zorgwoningen. En de oude fotowinkel van Kramer zal ook tot twee appartementen worden omgebouwd.

Ook zien we een verrijking van horeca weer op het plein. Sjoesie heeft zijn zinnen gezet op Looierstraat 58 om daar een sushi afhaal te beginnen. Intussen wordt er druk verbouwd tussen Stan & Co en The Workstation, waar Popocatepetl een Mexicaans restaurant opent eind dit jaar. Popocatepetl gaat ook direct het pand vergroten door hun overkapping aan de zijde van het Aku fontein er bij te pakken.

Ondanks dat erven, Provincie en anderen niet echt het nut inzien om de pergola te slopen zal deze toch tegen de vlakte gaan. Dit wel tot grote opluchting van aangrenzende bewoners die er op kijken. Of bestandsdelen hergebruikt worden is nog niet duidelijk.

Voor de sloop van de pergola zal ook de gemeente een vergunning moeten aanvragen. Hiertegen kan dan alsnog bezwaar worden gemaakt en kan dit de sloop nog enorm vertragen. Tevens zal ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed nog benaderd moeten worden.

Er zal onderzoek worden gedaan naar een mogelijke roomdivider die voor iedereen nuttig zal zijn. Maar ook één die mensen met elkaar verbindt en desgewenst ook bij evenementen gebruikt kan worden. Hoogbouw e.d. werd door de raad als zeer ongewenst gezien. Tevens zal onderzocht worden of de Sint Jansbeek in de toekomst hier ook kan stromen en zal er gekeken worden naar de veiligheid inzake fietsers en voetgangers.

Met een ruime meerderheid aan stemmen kan wethouder Ine van Burgsteden nu verder met het onderzoeken om van het Gele Rijdersplein weer een mooi toegankelijk plein te maken voor mens en dier. En vooral één waar men elkaar ontmoet met veel groen.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart