fbpx

Dag diftar….

Arnhemmers hebben zich uitgesproken en het merendeel wil van diftar af. Nipt met 53,4% aan meerderheid wordt het omstreden, in juli 2020 ingevoerde, diftar na ruim 8 maanden weer in de prullenbak gedaan.

Geen afval meer hoeven te scheiden, de containers van het slot en straks gewoon weer een volle afvalzak weg brengen. Voor veel wijken een grote opluchting. Zij hopen hierdoor geen illegale dumpingen meer te zien. Een schonere straat, wijk of buurt is wat de meerderheid wilde. Of dit straks zo is, dat moet nog blijken. Een bankstel of koelkast gaat straks ook niet passen en zal waarschijnlijk gewoon naast een container worden gezet.

Velen hoopten op de terugkomst van de kraakwagen maar ook dat is geen optie, zo blijkt uit de raadsvergadering. Wel komt de milieukar weer terug die vorig jaar vanwege corona gestopt was. Bij de milieukar kunnen inwoners alleen klein grof afval brengen. Batterijen, lampen en tempex kunnen dan ook ingeleverd worden. Maar wie een blik verf of een accu over heeft zal dat toch naar het afvalbrengstation moeten brengen want dat nemen ze niet mee.

Na het referendum moest de gemeenteraad nog wel stemmen of zij meeging met het besluit van het referendum. Met 27 voor en 11 tegen kan het college bezig om een nieuw plan te https://arnhemshart.nlontwikkelen.

De komende tijd zal de nieuwe wethouder afval, Bob Roelofs (Arnhem Centraal), zich moeten buigen over een nieuw afvalbeleid. Dat men hiervoor een hogere afvalstoffenheffing zal gaan betalen zal wel duidelijk zijn. Mede doordat ook de kosten voor vuilverbranding e.d. zijn gestegen kan dit hoger zijn dan voor de invoering van diftar.

Afvalverwerker Attero doet nu al aan nascheiding van al het binnengekomen afval. Arnhem zal het contract moeten aanpassen zodat zij dit ook voor Arnhem gaan doen. Bronscheiding is beter en schoner volgens de geleerden maar met de huidige techniek kan nascheiding ook goed zijn.

Als Arnhem kiest voor nascheiding zijn er ook geen PBD (Plastic, Blik en Drankkartons) zakken en containers meer nodig. Dit zal enorm schelen in ruimte en verkeersbewegingen. Echter, zal men dan vaker de restafval containers moeten legen. Met nascheiding voorkomt Arnhem ook dat PBD-materiaal afgekeurd zal worden.

https://arnhemshart.nlVoor ondernemers is het nog onduidelijk wat dit voor hen zal betekenen. Rondom het winkelgebied staan 30/60 liter containers waar ondernemers de 60 liter openingen gebruiken voor hun bedrijfsafval. Hiervoor betalen zij, afhankelijk van aantal wekelijkse zakken, een bedrag aan reinigingsrecht. Door het referendum zijn deze 30/60 liter containers eigenlijk overbodig geworden.

Wanneer het college met een nieuw plan komt is niet duidelijk. De SP gaat wel een spoeddebat aanvragen om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen zodat het referendum ook daadwerkelijk uitgevoerd zal worden. Tot die tijd zal diftar nog bestaan.

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart