fbpx
Nieuws

Creatief, groen maar een kunstig corridor. deel 5

Zou het een politiek spelletje zijn of niet denken velen als zij weer kijken naar de kwestie omtrent De Blauwe Golven. Ondanks dat iedereen wel graag groen voor zijn/haar neus heeft is het onderhand wel een gesprek van de dag geworden onder de binnenstadbewoners. Is het vanwege het kunstwerk of omdat de wethouder Gerrie Elfrink niet de motie correct heeft afgehandeld?

Het is zomer 2017 als wethouder Gerrie Elfrink zijn eerste plannen omtrent een creatieve corridor deelt met de raad en bewoners van Arnhem. Velen juichten de plannen toe en vele vonden dat er te vroeg gejuicht werd. Dat er te vroeg gejuicht werd vonden vele mensen die het kunstwerk een warm hart toedragen. Met een aantal heeft de wethouder vorig jaar nog een gesprek gehad zoals in ons eerder artikel werd beschreven.

Is de motie “Nieuwe kansen, mogelijkheden inpassing kunstwerk in creatieve corridor” goed uitgevoerd of niet? Dat is ook de vraagstuk in de raad van afgelopen maandagavond. “De
ChristenUnie, VVD, Arnhem Centraal, GroenLinks, Arnhemse ouderenpartij, PvdA en de Partij voor de Dieren zijn van mening dat de afdoening van de motie “Nieuwe Kansen” (zoals beschreven in de raadskamerbrief van 30 januari 2018) onvoldoende tegemoet komt aan het dictum in de motie.” zo laat zij weten in hun agenderingsverzoek.

Namens ArtEZ sprak Mw. Lam duidelijke en heldere woorden, ArtEZ is er niet voor om een ja of nee te geven of te adviseren voor een creatieve corridor. Wel is ArtEZ bezig met diverse onderzoeken om te kijken naar het kunstwerk maar ook wil zij wel gewoon aansluiten in gesprekken als het gaat om de Blauwe Golven. Studenten van ArtEZ die ook onderzoek doen, hebben aangegeven om te wachten tot hun eigen onderzoek klaar is.

Peter Struycken de kunstenaar van de Blauwe Golven was onverbiddelijk over Gerrie Elfrink. De wethouder wilde niet luisteren om de Blauwe Golven in te passen in de nieuwe plannen. Ook hekelde hij dat er geen weg- en waterdeskundigen waren op het gesprek terwijl er om gevraagd was. Weerwoorden van de wethouder, bewoners flatgebouw en het PBA (Platform Binnenstad Arnhem) wuifde hij voorbij met een eigengemaakte presentatie en uitleg daarbij.

https://arnhemshart.nlOok Bond Heemschut en Werkgroep Behoud Blauwe Golven spraken deze avond in. Ook zij gaven aan dat er niet aan de motie is voldaan en vroegen de raad om alsnog goed in overleg te gaan met de kunstenaar.

Elk raadslid wil een mooie entree en een mooie stad voor bewoners en ondernemers. Dit gaf zelfs een kleine discussie tussen de fractieleden omdat Dhr Vroome van D66 vond dat er vanavond weer een agendapunt werd aangehaald dat het plan Creatieve Corridor vertraagt. Volgens hem is aan de motie voldaan en moeten wij keuzes maken. Ook al is de uitkomst niet wat de meesten hadden verwacht.

Wethouder Gerrie Elfrink gaf aan dat hij namens het college praat en niet de man achter het idee van de Creatieve Corridor. In zijn ogen is het een ja of een nee voor behoud of sloop van de Blauwe golven. En vindt hij niet dat mede gezien op de volledige uitwerking van het nieuwe plan een versmelting van beiden kan. Hiervoor moeten teveel aan- en toepassingen worden gedaan en dan wordt het project te duur. Andijvie en satésaus gaat niet samen volgens hem, alhoewel dit gerecht zegt van wel.

Na een hele tijd dimdammen over hoe en wat en een korte pauze gaven de partijen van de agenderingsverzoek aan dat de motie niet correct is afgehandeld. Wel is de agenderingsverzoek goed behandeld en werd dan ook afgesloten.

Zal de Creatieve Corridor er komen of blijven de Blauwe Golven bestaan? Dat hangt er vanaf wanneer en hoe het de volgende keer geformuleerd wordt in de raadsvergadering.

*Update: Inmiddels heeft het college van B&W laten weten dit na de gemeenteraadsverkiezingen 2018 pas weer verder te gaan behandelen. Ook zal vanaf maart a.s. begonnen worden met het verleggen van de lus onder de Nelson Mandelabrug. Dit project staat los van de Creatieve Corridor.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart