Compacter winkelgebied voor Arnhem
Met het omgevingsplan “Binnenstad en Singels” wil de gemeente Arnhem een compact winkelgebied realiseren. Momenteel is er ongeveer 12% leegstand die vaak moeilijk wordt opgevuld. In het plan staat dat men geen detailhandel meer wil toestaan in de omgeving Looierstraat, Gele Rijdersplein en Jansbinnensingel, de aanwezige detailhandel kan er wel gewoon blijven zitten.
De Looierstraat is momenteel een grauwe straat waar fietsers en scooters vaak met hoge snelheid doorheen rijden. Vanaf het Aku-fontein tot en met de Johnny van Doornplein klagen de aanwonenden geregeld over (zwerf)afval en toenemende overlast. Overlast van de dak- en thuislozen die daar hun heil hebben gevonden maar ook van luidruchtig uitgaanspubliek dat na een avondje stappen weer naar huis gaan.
Het gebied was eerder een mekka voor vele uitzendbureaus en leuke kleine winkels maar na het weghalen van de parkeerplaatsen op het Gele Rijdersplein zakte dat in. Met het vergroenen wilde men eerder al een “Place to Meet” maken maar dat is tot op heden niet gelukt. In 2024 zal het Aku-fontein aangepakt worden en hoopt men dat er meer rust komt en elkaar daar kan vinden.
Ambachtelijke en creatieve bedrijfjes moeten hier verschijnen aldus wethouder Bob Roelofs (Arnhem Centraal). Als voorbeeld somde hij lijstenmakers, designers, videogamers, bierbrouwerij, schoenmakers, repaircafé, meubelmakers en kleine werkplaatsen op.
Wonen in de plint (begaande grond) zal in het compacte winkelgebied nog steeds niet mogelijk zijn. Dit kan wel in de Looierstraat e.o. toegepast worden. Zo werden voormalig Bristol en Randstad al omgetoverd tot appartementen. Wonen boven winkels werd altijd al toegejuicht en vooral in het winkelgebied. Zo komt er meer sociale controle en met name in de nachtelijke uren.
De binnenstad heeft last van de enorme rijen (elektrische) fietsen en scooters die overal geparkeerd worden voor/door de ondernemingen die bezorgen. Zo was dit o.a. het geval bij de Gorilla’s in de Walstraat. Inmiddels is Gorilla’s verdwenen en is het probleem daarmee opgelost. Gorilla’s is overgenomen door Getir die een vestiging heeft in de Beekstraat en daar mag blijven zitten.
Getir geeft aan goed te letten op overlast en hun fietsen/scooters zijn altijd inpandig gestald. Zij staan het personeel ook niet toe om buiten voor hun pand wachten. Namens Getir Arnhem sprak Rogier van Keulen in het ronde tafelgesprek.
Fastfoodzaken mogen er alleen komen als ze een aanwinst zijn in het gebied. Men kan dan denken aan een onderneming die vitaal en gezond in hun programma heeft staan. Een hotel is uit den boze omdat er al genoeg zijn in de binnenstad. Momenteel is CN-Holiday bezig om het voormalig Hotel Arnhem Centraal aan het Willemsplein weer op te knappen en is daarmee genoeg aanbod.
Op vragen of er wel voldoende geparticipeerd is met de vele partijen en inwoners gaf de wethouder aan dat dit eigenlijk anders en beter had moeten gebeuren. Zo werden o.a. de bewoners Musiskwartier verrast, na een tip, dat de behandeling van het omgevingsplan plaats ging vinden en men snel tegen het plan een zienswijze moest indienen.
Met de ondernemers en pandeigenaren aan de singel e.o. zal de gemeente samen in overleg gaan. Voor deze ondernemers geldt een overgangsregeling van twee jaar nadat het omgevingsplan aangenomen is. Op de vragen van CDA en VVD of zittende ondernemers mogen uitbreiden in of na die twee jaar was het antwoord niet geruststellend en zal CDA en VVD samen verder dit bespreken.
Wanneer men zich zal huisvesten in het compact winkelgebied ziet de wethouder het niet gebeuren dat dan de huren omhoog gaan, de gemeente zal dit monitoren. De vergadering werd afgesloten met toezegging van een aantal amendementen en zal een tweede meningsvormende vergadering krijgen.