fbpx

Burgerparticipatie in Arnhem: Droom of werkelijkheid?

Inwoners van Arnhem zouden meer betrokken moeten worden in het dagelijks leven van onze stad. Van kleine dingen tot grote projecten. Van een plantsoen, tot een gehele herinrichting, tot en met de energietransitie. Vaak geen leuke gesprekken maar wel zeer belangrijk om de stad ons allemaal te maken en beter voor mens en dier.

https://arnhemshart.nlDe afgelopen jaren is er veel gesproken over burgerparticipatie en er is zelfs een raadswerkgroep dat dit aan het uitwerken is. Maar krijgt men met een beslisboom en meer internet informatie de inwoners zover dat ze mondiger gaan worden en meer betrokken zijn? En wie visies, onderzoeken, project en raadsstukken leest is door de moeilijke woorden en lange pagina’s het geregeld al beu.

Met “Van Wijken Weten” ging de stad van start om dichtbij de inwoners te staan en ze meer te betrekken. Het Team Leefomgeving (TLO) zou dit gaan doen en daarmee verdwenen de wijkregisseurs uit het straatbeeld. Door de TLO’s verdwenen de korte lijnen die inwoners hadden opgebouwd met diverse organisaties en ambtenaren. TLO werd het aanspreekpunt voor afval, wijkbudgetten, openbare ruimte en zelfs wanneer het grasveld gemaaid zou worden.

Afgelopen woensdag werd de stand van zaken van de burgerparticipatie besproken. Diverse insprekers gaven al aan dat er heel veel verschil is tussen de wijken maar ook in de samenwerking. “Is deze burgerparticipatie een middel van de politiek? Of gaan we echt bezig?” ”Worden inwoners wel serieus genomen in hun eigen wijk door B&W en de raadsleden?”

Ook gaven inwoners aan de wethouders te missen in de wijk die even langs komen om een praatje maken. Maar men zag ook een soort van blokkade door TLO omdat die nu aan tafel zitten enhttps://arnhemshart.nl niet de directe organisaties of ambtenaren zelf.

“Mensen moeten zich welkom voelen en de gebouwen moeten toegankelijk en veilig zijn. Maar ook, op verzoek, kan de aanwezigheid van een tolk en/of braille voor mensen met een beperking een warm welkom zijn.” In kader van betrokkenheid met projecten gaat het nu wel wat beter: aldus het APCG.

In 2020 is er veel informatie opgehaald tijdens een avond in het stadhuis. Daarin werd al aangegeven dat er veel mis is met de communicatie en betrokkenheid richting en met de inwoners. “De simpele reclames langs de weg doen het beter dan de communicatie van de gemeente” wees toen een bewoner de aanwezigen op een herkenbaar fenomeen. Als wij terugdenken aan deze avond en de huidige stukken doorlezen dan is van veel input helaas niets terug te vinden.

“Werken vanuit je hart en er geen complex systeem van maken. Wees laagdrempelig, ontmoet elkaar. Stuur op energie en zet niet alleen vinkjes!” Dat werd de raadswerkgroep nog meegegeven op het eind.

Facebook commentaar:

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart