fbpx
Nieuws

Burgemeester opent “50 jaar migratie in Nederland” tentoonstelling in Rozet.

In Rozet is tot 1 april 2018 een tentoonstelling over “50 jaar migratie in Nederland”. Het geeft een beeld weer hoe de eerste generatie gastarbeiders (Turkse en Marokkaanse) hun land verlieten om het geluk in Nederland te zoeken.

Er hangen foto’s met korte verhalen van vroeger tot nu, over hoe zij dit allemaal ervaren hebben. Ook verhalen van Nederlandse werkgevers, vrijwilligers en hun collega’s waarin zij vaak spreken van waardering.

Vele gastarbeiders kwamen naar Nederland om hun geluk te halen maar ook om de economie op te bouwen. Bij diverse bedrijven gingen ze aan het werk zoals bij Philips, Melkunie en Compaxo Vleeswaren.

Tijdens de opening vertelde de burgemeester Ahmed Marcouch over vroeger en hoe hij als 10 jarige jongen met zijn ouders naar https://arnhemshart.nlNederland is gekomen. “Mijn metafoor voor wie ik ben als mens, is de boom. De stam geeft ons takken met bladeren om ons te verkoelen en vruchten ons te voeden. Deze stam komt voort uit meerdere wortels, die zich vervlechten in de stevige stam die stand houdt bij de sterke wind en andere tegenslag. Zo zie ik ons ook als mens.” De avond die werd bezocht door een kleine 70 aanwezigen kreeg een persoonlijke tint hierdoor en iedereen zat aandachtig naar zijn verhaal te luisteren.

Aansluitend hield Marlou Schrover een adembenemende lezing over gastarbeiders en hoe het allemaal begon. Marlou Schrover is hoogleraar Migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden.

De avond werd ook zeer gastvrij ondersteund met heerlijke lekkernijen zoals baklava, soep en koekjes. Deze waren gemaakt door de Turkse Lunchroom Sofra aan de Pastoorstraat.

Over “50 jaar migratie in Nederland” is een boek uitgebracht door schrijver Sahin Yildirim, onderzoeker Ineke van der Valk en Arabist Hanina Ajarai, genaamd ‘Een halve eeuw in Nederland’. Het boek bevat vijftig persoonlijke verhalen van Marokkaanse gastarbeiders en hun vrouwen, van Nederlandse werkgevers en vrijwilligers die met hen te maken kregen tijdens hun begintijd in Nederland.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart