fbpx

Blauwe Golven – (I)

Wanneer men het over de Blauwe Golven heeft dan komt er al gauw een weerwoord; “De Grauwe Golven”. En daarin moeten we deze vele mensen ook wel gelijk in geven want het is meer grauw en grijs dan blauw. Alhoewel indertijd hier en daar beetje licht blauw te zien is na een schoonmaakbeurt na de herinrichting van de hoofdwegen rondom dit kunstwerk van Peter Struycken.

Er wordt dan ook te lang gepraat over dit stuk Arnhemse waarbij soms de gemoederen vaak opliepen. Zo was Peter Struycken boos wanneer men het kunstwerk zou aantasten en kreeg daarbij behoorlijk steun van vele kunstliefhebbers. Daartegen wilden diverse bewoners dat het kunstwerk moest verdwijnen en er een mooi groen verblijfsgebied van gemaakt zou worden.

Oud wethouder Gerrie Elfrink (SP) kwam nog in zijn tijd om er een creatieve corridor ervan te maken maar ook dat plan sneuvelde en bood veel weerstand. Een A of B ontwerp werd het ook niet helemaal en ook CASA zag haar kansen op een eigen paviljoen onder de brug steeds meer verkleinen en week uit om samen met de stichting Coehoorn verder te praten over samenwerken.

Het resulteerde in diverse informatieavonden met omwonenden, kunstliefhebbers, ondernemers en stakeholders. Avonden waarbij men aan kon geven wat zij eigenlijk verwachten en hun ideeën en argumenten konden aangeven. Waarbij de projectmanager wel aangaf dat er aan de zijde van het Roermondsplein een parkeerplaats gepland zou worden.

Ondertussen was ook de gemeenteraad overstag gegaan en oordeelde dat het kunstwerk moet blijven en in het nieuwe plan meegenomen moest worden. Peter Struycken gaf daarbij ook de toezegging dat hij in overleg samen zou werken om het gebied aan te passen. Ondertussen behoort De Blauwe Golven tot de 100 belangrijkste kunstwerken in de openbare ruimte na de Tweede Wereldoorlog.

In het huidige raadsvoorstel van wethouder Roeland van der Zee (VVD) wordt er een fors bedrag genoemd van €9.576.000. “Met de aanpak van dit gebied krijgt de binnenstad weer een kwalitatief hoogwaardigere westelijke vergroende entree die bijdraagt aan het versterken en de bereikbaarheid van de binnenstad. We maken met deze ontwikkeling een belangrijke stap om het gebied dat begint bij het Museum Arnhem via ArtEZ en Coehoorn op een aantrekkelijke manier te verbinden met de binnenstad en behouden een belangrijk stuk erfgoed.”: Zo staat er in de stukken te lezen.

Wie in de ontwerp tekeningen duikt ziet ook dat er veel gedaan zal worden met het bedrag en krijgt het hele gebied een goede en frisse opknapbeurt. Wel was het veel beter geweest als dit samen met het Coehoorn werd uitgevoerd en besproken, iets wat bewoners ook graag gezien hadden.

Of er een subsidie komt, en/of hoeveel, voor het doortrekken van de snelfietsroute vanaf kruising Hulkensteinseweg tot aan de Mandelabrug is nog afhankelijk van de provincie. Elke subsidie die de gemeente binnenhaalt, voor dit project, zou een vermindering op de totale kosten betekenen.

https://arnhemshart.nlAls het gaat om graffiti dan zit dat ook in het plan. Waar de uitkijk naast de Onderlangs zal komen worden de huidige muren verwijderd en komt er een folly. Een folly is een soort uitkijkpunt wat bv van Corton staal gemaakt kan worden. Bewoners zijn bang dat deze locatie dan weer een graffiti plek zal worden met de nodige overlast weer van blowende en drinkende (hang)jongeren en daklozen. Momenteel is de uitkijk niet een florissante plek om gezellig erheen te gaan. Voor de graffiti spuiters zal dan ook gezamenlijk naar een oplossing worden gekeken.

Onder de Nelson Mandelabrug aan de Rijnkadezijde komt een freestyle skate- en BMX voorziening
waar o.a. de skaters een eigen plek krijgen. Momenteel zien en horen we ze op diverse plekken in onze binnenstad. Veel bij Arnhem Centraal buiten maar ook in de parkeergarage. En wie naar de weekmarkt gaat op de zaterdagen ziet hun kunsten bij het provinciehuis. De skatevoorziening gaat €450.000 kosten waarbij €200.000 komt uit de pot Urban Sports.

In het plaatje zijn er wel meer zorgen geuit waar ook de gemeenteraad zeker over zal hebben. Zo is de freestyle skate- en BMX voorziening niet van een hek voorzien en zal dit ook in de https://arnhemshart.nlnachtelijke uren overlast kunnen veroorzaken. En de Bergstraat die in het plaatje vermeld staat als een tweerichtingsweg stuit op verzet. Tevens zullen daar ook een aantal oude dikke platanen wijken en dat terwijl het college alles op behoud en meer vergroenen heeft gezet richting de verkiezingen.

Verder zal er meer ingezet worden op handhaving om de nachtelijke overlast terug te dringen. Maar wij vermoeden dat wanneer men een goede verwijzing aanbrengt naar de parkeerplaatsen en een helder lichtplan dit meer beperkt zal worden.

Het vergroenen van de Oude kraan is een warm welkom naar de bewoners maar ook als men straks gaat wandelen richting ArtEZ en Museum Arnhem. Goede en degelijke bestrating van de stoep met hier en daar zitgelegenheid en het aanpakken van de vele gestalde fietsen is een dikke pluspunt in het plan.

Op woensdag 28 oktober a.s. is er een ronde tafelgesprek waarbij men zijn/haar mening kwijt kan bij de aanwezige raadsleden. Hiervoor kan men zich aanmelden via griffie@arnhem.nl. Wie er toch nog eens zijn licht over wil laten schijnen kan het gehele raadsvoorstel Blauwe golven hier inzien.

Zal dan toch anno 2020 er een definitief besluit komen en kunnen bewoners van een fris maar wat vergroende omgeving gaan genieten?

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart