fbpx

Binnenstad een stuk groener

Veel inbreng was er de afgelopen maanden van onze binnenstad inwoners op de vraag waar men graag meer groen zou willen zien. En nog steeds komen de ideeën binnen om een straat, buurt of woningen/appartementen (meer) te vergroenen met bomen, struiken en verticaal groen. Ook deze nieuwe ideeën worden verzameld en bekeken om mogelijk uit te werken.

Met een heuse “Wijkgroenagenda” (WGA) wordt een planning gemaakt om de vele inbreng te bekijken en uit te werken. Inmiddels lopen er al diverse projecten, zoals naast en voor het Vestagebouw. Met het aanplanten van een lading nieuwe bomen aan de Eusebiusbuitensingel zijn de open gevallen gaten daar geheel gedicht afgelopen jaar. Is er vorige week begonnen met een groenvak in de Beekstraat. Worden er grindtegels verwijderd om te vergroenen voor de Waalsekerk aan de Beekstraatzijde eind 2023. Rond en op de bushalte Rijnstraat wordt momenteel meer vergroend d.m.v. plantvakken.

Aan de Jansbinnensingel gaat men volgende week verder en worden ook het asfalt vervangen voor half-verharding. De ligusterheggen worden aangepakt en krijgen de oude bomen extra voeding. Er worden geen bomen gekapt alleen bijgeplant aan de binnensingel.

In de binnenstad wemelt van de kabels en leidingen in de grond. Vaak staan ze niet ingetekend op een kaart, en moet een proefsleuf gegraven worden om ze te vinden. Danhttps://arnhemshart.nl/ weet je of daar wel geplant kan worden. Het is vaak passen en meten of het plan moet aangepast worden.

Inwoners van de Molenkom willen heel graag een meer beschutte plek hebben. Doordat de woningen verhoogd liggen tussen veel steen, en platte daken hebben, is er nauwelijks verkoeling in de hete zomers. Samen met Portaal en gemeente gaan ze nu een plan maken. Tegen het Bolwerk aan zullen de grote plantvakken (Weerdjesstraat) nog vergroot worden zodat hier straks meer groen en kleur te zien is dan allen de haagbeuk.

https://arnhemshart.nlWe zien nog teveel open ruimtes waar geen schaduw te bekennen is. Teveel bestrating aan bv. de Nieuwstraat, Turfstraat, Walburgstraat, Utrechtseweg en voor de Eusebiuskerk en Duivelshuis. Maar ook het Audrey Hepburnplein kan veel meer vergroend worden aldus de aanwonenden.

Arnhem Centraal werd aangegeven als een troosteloos saai gebied met een paar boompjes. De eerder geplaatste plantenbakken zijn verwijderd vanwege komst nieuwbouw. Tevens liggen er veel kabels/leidingen en zit er een ondergrondse parkeergarage. Ondanks de vele eer en roem voor het station kan er daar ook nog steeds geen fleurig bloemetje vanaf.

Grote verwachtingen zijn er bij de inwoners wanneer de Blauwe Golven e.o. meer vergroend gaat worden en eindelijk de herinrichting van de Rijnkade plaats gaat vinden. Beide projecten krijgen meer bomen en plantvakken.

In de gesprekken die er geweest zijn had men diverse opmerkingen over het onderhoud van al het groen. Dit kan veel beter en daarnaasthttps://arnhemshart.nl/ meer beschermd worden voor de mensen die hun honden er in uit laten. Maar ook het strooien van vogelzaad en brood/fruit werd genoemd zodat er meer ratten en muizen op afkomen en zich gaan nestelen in de plantvakken zoals op de Markt, Kleine Oord en Koningsplein.

De WGA is goedgekeurd door het college en zal aangeboden worden aan de gemeenteraad. Omdat er te weinig mankracht is worden diverse projecten eind 2023 of in 2024 pas uitgevoerd. Dan zal de binnenstad nog meer inwoners hebben die ook weer mooie nieuwe ideeën inbrengen.

Ondanks de WGA zijn we met vergroenen nooit klaar.

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart