fbpx

Bestuurskwartier; een groene oase en blauwe petten

Het Rijksvastgoedbedrijf wil samen provincie Gelderland het gebied achter de Rechtbank Arnhem aanpakken, zo omschreven wij het al in een eerder artikel. Het hoge pand in de bocht, Prinsenhof 3, zal geheel duurzaam gesloopt worden en van het voormalig Gelders Archief de zijkant.

Het resterende Gelders Archief zal een stuk nieuwbouw krijgen en bij de Rechtbank Arnhem samengevoegd worden. Een toevoeging die dringend nodig is omdat men ruimtegebrek heeft. https://arnhemshart.nlDaarnaast is er plek voor een nieuw politiebureau zodat er gezamenlijk, voor de Rechtbank en OM, er wel hele korte lijntjes komen.

Het gebied krijgt verder woningen en men speelt in op o.a. energietransitie, duurzame mobiliteit, biodiversiteit, klimaatadaptatie en circulaire economie. In de plannen wordt vermeld dat onder de Markt een twee-lagen parkeergarage kan komen. Een garage die zeker 50 jaar moet meegaan maar ook de nodige euro’s aan geld zal kosten. Bedenkt dat de Markt in 2016 al voor veel geld is opgeknapt en de huiskamer van Arnhem zou moeten zijn. Om plaats aan evenementen en de warenmarkt op vrijdag en zaterdag te bieden werden toen ongeveer 300 parkeerplaatsen verwijderd om het te realiseren.

Met beschrijft leuke plannen in het raadsvoorstel “Ruimtelijke randvoorwaarden Bestuurskwartier” maar het vraagt hoge bedragen om alles te realiseren. Bedragen die niet zomaar even op tafel liggen en bijelkaar gesprokkeld moet worden. Zo kost de parkeergarage al miljoenen om te bouwen, en daarnaast is men aan onderhoud en faciliteren jaarlijks veel geld kwijt.

https://arnhemshart.nlIn de plannen wil men de verbinding maken vanaf Musis Sacrum naar de Rijnkade en het nieuw te ontwikkelen Coberco terrein. Met minimale bestrating, veel groen en water wordt een oase gerealiseerd en hittestress voorkomen. Zo komen er groene daken, terrastuinen en 15% verticaal groen in het gebied bij de woningen en bedrijfspanden. De plint zal de eis van minimaal 3.50 meter krijgen waar geen actieve functies in gerealiseerd mogen worden. Men spreekt nu al over een hoogte van 25 meter voor de nieuwbouw. Het nieuw te bouwen Kadehuis aan de Nieuwstraat heeft straks ongeveer dezelfde hoogte.

De Vereniging van Eigenaren (VVE) die met hun appartementen boven Cocomat zitten heeft reeds hun twijfels geuit. Want in de andere fase staat ook dat de Rechtbank Arnhem op hun eigen terrein nog het een en ander gaat veranderen. De eigenaren vrezen voor jarenlang bouwoverlast en vrezen voor scheuren in hun gebouw, uit 1957, als men gaat heien. Een nieuw gebouw zal straks ook 26 meter van diverse ramen afstaan zodat er eigenlijk geen privacy meer is.

“Wij wonen nu prima op een plek met een mooi uitzicht, maar wel met een drukke straat voor onze deur. Op hele drukke momenten https://arnhemshart.nlsluiten wij onze ramen om even rust te hebben. Als wij straks aan de achterzijde ook geen raam of gordijn meer open kunnen doen, dan verworden onze fijne appartementen tot bedompte woonhokken. Dat is extra pijnlijk omdat we dit jaar een grote investering willen doen in verduurzaming door het dak en de gevel van ons complex te vernieuwen.” Aldus de VVE. Deze geeft ook aan om mogelijke (plan)schade te verhalen op de gemeente Arnhem.

De gemeenteraad zal eerst akkoord moeten gaan met de randvoorwaarden. En hoewel de eerste jaren nog niks zal gebeuren, omdat de dikke portemonnee nog niet is gevonden, is men al gestart met de vergunningaanvragen.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart