fbpx

Bedankt Feestaardvarken voor je gezelligheid……

“Het Feestaardvarken is een kunstwerk van Florentijn Hofman, dat Burger’s Zoo op 12 september 2013 schonk aan de gemeente Arnhem ter ere van zijn 100-jarig bestaan. Het beeld ligt in het Bartokpark, naast Rozet. Het beest is vervaardigd door RhineTech, samen met uitvoerend kunstenaar Job Saltzherr van Job Art, en weegt ruim 150.000 kilo.”; Zo staat het vermeld op Wikipedia momenteel.

https://arnhemshart.nlEn onderhand is dit feestaardvarken wereldwijd enorm bekend. Niet alleen onder de inwoners van Arnhem maar ook op veel websites staat het als een “Place to be & see”. Diverse reiswebsites maken melding en vele foto’s van het feestbeest zwerven wereldwijd op het internet. Duizenden studenten werden hierlangs geleid tijdens hun introductieweken.

Nu moet het grootse huisdier van Arnhem verhuizen. Ontwikkelaar Synchroon gaat hier een appartementencomplex van 55 woningen realiseren. Met een commerciële plint en gratis overdektehttps://arnhemshart.nl fietsenstalling. Of dit laatste doorgaat is nog de vraag omdat de gemeenteraad hierover nog moet beslissen, het raadsvoorstel staat i.i.g. al klaar voor behandeling.

Naast deze beslissing zal er nog gesproken moeten worden over de facelift van parkeergarage Rozet aan de Langstraat. Dit verouderde complex gaat, als het aan de wethouder Roeland van der Zee ligt, een paradeplaatje worden. In het voorgestelde facelift staan extra parkeerplaatsen gepland die straks voor de nieuwe bewoners van het appartementencomplex zijn. Zonder deze parkeerplaatsen kan en zal Synchroon niet beginnen te bouwen.

Burger’s Zoo wil het varkentje even goed wassen, repareren en schilderen op haar eigen terrein. Na acht jaar heeft het arme drommel aardig te lijden gehad van de weersinvloeden van alle voetstappen die erop zijn gezet.

Geregeld werd het varkentje, door De Gevelmeesters, goed gewassen en gereinigd van teksten die passanten erop hadden geschreven. Daarnaast hielden ondernemers en knijpploeg Arnhems Hart de omgeving schoon van zwerfafval.

In 2018 werd er zelfs een actie georganiseerd door een inwoonster van de binnenstad. Met de hashtag #Varkentjewassen op Twitter, konden belangstellenden mee helpen de omgeving meer te vergroenen en het afval op te ruimen. Hierop werd veel zwerfafval verzameld en werden de nieuwe planten geschonken door Burger’s Zoo.

https://arnhemshart.nlVanaf volgende week starten de voorbereidingen om het feestaardvarken te demonteren. De aanwezige fietsen zullen op 4 juni a.s. verwijderd worden door de gemeente. In de nacht van 11 op 12 juni a.s. zal het varken getransporteerd worden naar Burger’s Zoo. Mogelijk wordt het Bartokpark nog van tijdelijk gras voorzien tot de bouwwerkzaamheden beginnen.

”Waar het feestaardvarken na de opknapbeurt komt te liggen is aan Burger’s Zoo en de kunstenaar Florentijn Hofman. De gemeente gaat wel met hun in overleg maar het is aan deze twee om uiteindelijk de nieuwe plek te bepalen.”; aldus wethouder Bob Roelofs.

Ondertussen hopen veel Arnhemse wijken dat het feestaardvarken bij hen komt te liggen in het zonnetje…. De Malburger schreef er nog een mooie 1 april grap over afgelopen jaar waar velen intrapten.

 

Bedankt feestaardvarken voor je gezelligheid!

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart