fbpx
Nieuws

Audrey Hepburnplein op zijn groenst.

Met het kappen van de vele bomen heeft de gemeente Arnhem zich afgelopen jaar behoorlijk de woede op haar hals gehaald bij de aangrenzende bewoners. Vele mooie bomen gingen plat omdat de Sint Jansbeek er kwam of omdat tracé Weerdjesstraat vernieuwd werd.

Ook aan het kerkplein werden vele kastanjebomen gekapt met onduidelijke redenen bij de bewoners. Echter door de kastanjeziekte waren deze bomen aangetast en zouden zij binnen een aantal jaar toch gekapt moeten worden.

Ook de mooie grote kastanjeboom naast het gemeentehuis stond op de kaplijst maar dat hebben wij tegen kunnen houden. Deze boom staat namelijk op de beschermde bomenlijst en mag zonder vergunning niet gekapt worden. Toen wij dit aangaven begonnen alle bellen te rammelen en was binnen een uur het bordje kap er snel afgehaald.

Ook de gemeente krabbelde zich even achter hun oren en besloot dat deze boom toch nog een aantal jaar verder mocht leven. Ondanks dat ook deze boom lichtelijk de ziekte heeft is het nog geen gevaar. Gevaar in de zin van afbrekende takken en veel dood hout in de kroon, dit hadden de andere kastanjebomen namelijk al wel. Mocht de boom toch een gevaar opleveren zal er alsnog een kapvergunning voor worden aangevraagd.

Om alvast iedereen te laten zien wat en waar de bomen komen spitten we even de tekeningen voor je uit in een zo duidelijk mogelijk verhaal.

Audrey Hepburnplein:
Met het uitschrijven van een wedstrijd is het plein voor Focus Filmtheater straks geen Kerkplein meer maar het Audrey Hepburnplein. Tussen de Eusebiuskerk en het komende appartementengebouw https://arnhemshart.nl“De Martinus” blijft een strook wel het Kerkplein heten.

Op het Audrey Hepburnplein komen straks 11 bomen te staan in wisselende samenstellingen. Zo zien we twee Magnolia’s (Magnolia Kobus) op de tekening staan die zeker het plein een kleurrijke aanvulling geven. En wie kent niet de Magnolia met zijn mooie bloemen?

Zoals ook op de Markt komen hier vijf scharlaken eiken (Quercus Cocinea), een eik met een mooie kroon en vooral in de herfst bekend om zijn mooie verkleurende bladeren. En met de eikels kunnen kinderen weer spelen en fluitjes maken.https://arnhemshart.nl

Samen met de Magnolia’s zijn ook de Amberbomen (Liquidambar Styraciflua) een mooie kleurige aanwinst. De boom is van oudsher bekend bij de Amerikaanse indianen die de gom er van verbranden als geurstof. In Amerika wordt deze boom ook wel “Alligator Wood” genoemd vanwege zijn diepe groeven in zijn bast op volwassen leeftijd. Het hout wordt daar oohttps://arnhemshart.nlk toegepast in de meubelindustrie als fineer.

Tussen drie geplande scharlaken eiken staat al, sinds vorige week, het monument “Mens tegen Macht” van Gijs Jacobs van den Hof. Dit monument stond eerder voor de Eusebius maar moest wijken voor de renovatie van de Eusebiuskerk. Met recht nu een mooie locatie voor dit oorlogsmonument.

Verdere aanplant:
De rij met Lindes naast de Eusebiuskerk, t.h.v. “Market Side” wordt uitgebreid met nog twee Lindes. De oude lindes zijn rondom afgegraven en hebben nieuwe boomgrond gekregen. De twee nieuwe lindes worden in een box geplant.

Als straks “De Martinus” klaar is eind 2018, zullen tussen deze appartementen en de Eusebiuskerk ook nog een dubbele rij met deze soort lindes komen.

Naast het gemeentehuis komen ook nog drie Scharlaken eiken te staan. Twee worden er zelfs geplant naast de parkeerplaats van het gemeentehuis. De ander bij de Sint Jansbeek aan de overzijde t.h.v. Q-park.

https://arnhemshart.nlBox:
Alle nieuwe bomen komen in een zgn. box te staan. Een box bestaat uit zeg maar tegels die geklikt in elkaar en met elkaar verbonden zijn. Door deze constructie kunnen de bomen veel hemelwater opnemen en is er ook een luchtdoorlatend systeem. Alle boxen hebben nieuwe boomrijke grond gekregen zodat er een gespreid en voedzaam bedje al klaar ligt voor hun.

Dit najaar zal de gemeente beginnen om deze geplande bomen planten. En er komen nog meer bomen te staan in de binnenstad, maar daarover later meer in een volgende nieuwsbericht.

 

 

 

 

https://arnhemshart.nl

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart