fbpx
Nieuws

Arnhemse weekmarkten worden zelfstandig.

Alle weekmarkten in Arnhem moeten binnen nu en een jaar zelfstandig worden, tenminste dat wil de gemeente Arnhem binnen die tijd graag. Hierdoor verdwijnen ook de marktmeesters en de marktverordening die verplicht zijn bij deze weekmarkten.

Hiervoor heeft de gemeente Silvia v/d Maat aangesteld als externe projectleidster die deze verzelfstandiging van begin tot eind zal moeten begeleiden. Zij heeft de marktkooplieden al bezocht en in korte lijnen verteld wat de bedoeling is.

Bij een verzelfstandiging vormen marktkooplieden samen een stichting die dan zelf verantwoordelijk is voor het toezicht. Maar ook voor de schoonmaak van de markt en de verdeling van de standplaatsen. De stichting heeft dan een marktmanager aangesteld die de marktkooplieden kan adviseren en bijstaan tijdens de weekmarkt.

Wie er in het bestuur van de stichting gaat zitten mogen de marktkooplieden zelf beslissen. eerst zal er een plan van aanpak en ook een exploitatiebegroting gemaakt moeten worden. Of dit een verlaging van de marktgelden gaat betekenen is nog niet bekend.

Reeds zijn een 40-tal weekmarkten in ons land zelfstandig geworden en Arnhem wil zich daar ook bij aan gaan sluiten. Doordat er geen ambtenarentijd meer in gaat zitten, levert dat de gemeente een besparing op.

Momenteel heeft de gemeente ook maar één eigen marktmeester rond lopen. Verder huurt zij via een uitzendbureau voor marktmeesters marktmeesters in, deze zijn ingehuurd voor minimaal een jaar.

De mening onder de marktkooplieden is wisselend. Een groep vindt het een goed idee om ook zo de weekmarkt beter te laten presenteren. Een andere gedeelte is bang voor belangenverstrengeling en niet adequaat optreden bij conflicten.

Bij een verzelfstandiging heeft men dan een contract bij de stichting en gelden hun regels. Zo zou er dan bij 3x niet afmelden, het contract opgezegd kunnen worden. En moet men solliciteren om een plek te bemachtigen op de markt.

De eerste vergadering staat gepland op 27 maart a.s. Vanuit hier zal eerst een commissie moeten worden samengesteld die samen met Silvia van de Maat alles gaat uitwerken. CVAH, de belangen vereniging van marktkooplieden is hier ook zeer bij betrokken.

Lees ook: Weekmarkt krabbelt zeer langzaam overeind na verhuizing.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart