fbpx

Arnhemse klimaatstrategie.

Wereldwijd verandert ons klimaat en dat is te merken. Het weer veranderd: heftige regenbuien, behoorlijke (lange) droogte en eigenlijk geen echte winters meer. Dat vraagt wereldwijd om een aanpak.

Veel organisaties, gemeenten, het kabinet en ook burgers zijn al jaren bezig om gevolgen van het veranderende klimaat op te vangen. Door het maken van wadi’s, minder bestrating en minder asfalt. Vergroenen van de omgeving door meer planten en zaaien langs de weg en in bermen. Betere maaischema’s waardoor het gras langer blijft. Dat helpt tegen ‘hitte stress’. Ook zijn de afgelopen jaren in veel weilanden heggen en bomen geplant. Dat geeft de dieren verkoeling, vogels en insecten vinden hier een plek en het groen vangt co2 op. Zo dragen we met z’n allen een steentje bij. Hoe meer van dit soort initiatieven, des te beter zal de wereld de effecten van de klimaatveranderingen kunnen opvangen.

https://arnhemshart.nlOok Arnhem wil met een klimaatstrategie haar steentje bijdragen. Arnhem kan nog veel groener, mooier en hittestressbestendiger worden. Daar zijn eigenlijk alle partijen en inwoners het wel over eens. Aan deze klimaatstrategie wil wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) de komende jaren werken.

Of de budgetten dat allemaal toelaten betwijfelen wij eigenlijk. Want als men bv. alle hitteplekken in de stad Arnhem aan wil pakken dan is het budget al ontoereikend. “Maar”, zo zei de wethouder, “als we bijvoorbeeld wegonderhoud combineren met vergroenen dan kunnen de kosten lager uitvallen”.

Als je samen een eigen tuin gaat aanleggen, bijvoorbeeld bij een nieuwe woning, zijn er altijd diverse meningen over de aanleg. Zo hadden ook de verschillende gemeenteraadsleden hun eigen ideeën terwijl men samen over de klimaatstrategie aan het praten was. In de eerdere meningsvormende vergaderingen werd het ook soms best wel pittig, maar constructief, debat.

De wethouder kan verder met vijf aangenomen moties. Voor de zomer van 2021 komt ze met een lijst van plannen, voorzien een toelichting een tijdsbestek en https://arnhemshart.nleen financieel plaatje. Wat gaat de gemeente Arnhem doen, waarom doet de gemeente dat, van waaruit wordt dat gefinancierd en wat zijn de geraamde kosten? Daarnaast wordt gesproken met bewoners om hun eigen tuinen (meer) te vergroenen en over hoe zij eventueel bijgestaan kunnen worden door een soort tuincoach.

Per wijk zal een groenvisie gemaakt worden die samen met de inwoners opgesteld zal worden.

Kijk ook eens de YouTube van City Deal Klimaatadaptatie waarin andere gemeenten al uitleggen hoe zij bezig zijn met het klimaat:

 

 

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart