fbpx
Nieuws

De Arnhemse binnenstad even buiten bereik……..deel 1

Afgelopen maandagavond werd er in de gemeenteraad informatief gesproken over de bereikbaarheidsvisie van wethouder Geert Ritsema. Voor velen een groot punt van kritiek.

Het centrum van Arnhem is zeer goed  bereikbaar met OV, fiets, scooter en als voetganger. Daartegen wordt de auto meer geweerd voor bezoekers van ons centrum maar ook die van bewoners. Eerder waren er vergunninghouders-plaatsen voor bewoners maar deze bewoners-vergunningsplaatsen zijn allemaal verdwenen.

Ook na het verdwijnen van de vele parkeerplaatsen op De Markt en het Gele Rijdersplein is het voor bewoners steeds moeilijker om hun auto te parkeren. Vooral tijdens evenementen en de weekends is dit een veelgehoorde klacht. Waar bezoekers rondrijden om een plek te vinden sluiten nu ook bewoners aan in de stoet.

Heel erg vreemd is het dat bij het Coehoorn men eigenlijk ruimte zat heeft om te parkeren. Het centrum is een ondergeschoven kindje geworden. Daarnaast is een file bij parkeergarage Rozet geen uitzondering meer de laatste maanden. Dit is een pluspunt voor de wethouder die graag het blik allemaal in de parkeergarages wil hebben. Geachte wethouder, een file betekent dat een garage op dat moment vol is.

Waar de ondernemers d.m.v. insprekers streden voor verbetering, bleven deze avond de belangen van bewoners eigenlijk jammer genoeg achter. Ondernemers zien graag een x-aantal kort- parkeerplaatsen om even snel een pakketje op te halen of een boodschap te doen voor max. een uurtje. Vreemd omdat men overal kan parkeren en per minuut kan betalen. Daarnaast neemt dit ook een optie weg waar een bewoner zijn auto kan plaatsen. Nog te zwijgen of er elk uur een handhaver dit kan controleren.

Wel is het een bewezen feit dat wethouder Geert Ritsema niet 100% zijn visie eerst heeft besproken met de ondernemersverenigingen, noch met Arnhems Hart. Arnhems Hart heeft een rapport opgemaakt na een jaar onderzoek inzake bereikbaarheid en parkeren. Daarin staan diverse suggesties en oplossingen welk voor en door bewoners zijn opgemaakt. Hierover is toen ook informatief gesproken met de wethouder. Een geplande vervolggesprek werd na diverse malen steeds afgezegd door de gemeente.

Volgens de gemeentelijke statistieken zijn de parkeerplaatsen in aantal gelijk gebleven, dit werd ook aangehaald op deze informatieve avond over de visie. Maar een rondgang t.b.v. onze telling van eind 2016 en de huidige informatie m.b.t. herinrichtingen van straten en opheffen parkeerpleinen missen we er zo globaal 500 stuks eind dit jaar. En dan is er nog niet gesproken over de mogelijke vergroening van de Blauwe Golven waar dan ook de parkeerplaatsen zullen verdwijnen.

Uit eerdere vragen door ons werd aangegeven dat de gemeente- ambtenaren via Google de parkeerplaatsen telt i.p.v. een duidelijke lijst te hebben. Wel staat eigenlijk vast dat de parkeerplaatsen op de Blauwe Golven niet zullen verdwijnen volgens een gemeente-akkoord uit 2011. Hiervoor moesten helaas het Gele Rijdersplein en De Markt autovrij gemaakt worden.

City Centrum Arnhem (CCA) ziet graag veel meer groen. Een soort schaduwrijk parkeren op de Blauwe Golven zou een goed idee zijn. Welkom is het betoog van het CCA aangezien zij heel graag met bewoners verder wil. Aangezien dit ook een economisch hoofdzaak is in de binnenstad. Want ook bewoners kopen en leven in de binnenstad.

Weer werd het gedoogbeleid van fietsen in het centrum besproken. Dit is toen bewerkstelligd door de toenmalige eigenaresse van Bakkerij ’t Grofje. Maar de handhavers kunnen weinig met dit gedoogbeleid en de wet zegt dat men niet mag fietsen binnen de paaltjes van het centrum. Daartegen is het gedoogbeleid zo onduidelijk en daardoor ook nog gevaarlijk voor voetgangers die deze, vaak hard rijdende, fietsers moeten ontwijken. Zo kennen we vele verhalen over frustraties bij voetgangers en (bijna) aanrijdingen. En zo ook met aanrijdingen met verwondingen en valpartijen. Uit veiligheidsoverwegingen en duidelijkheid pleiten we ook om dit gedoogbeleid direct te schrappen en handhaven.

Ondanks dat er gesproken werd over 5 jaar lang steeds €200.000 te investeren in het bereikbaarheid van de binnenstad, werd snel duidelijk dat dit te weinig is. Het verbeteren van parkeergarages, bewegwijzeringen en plekken waren ook een aandachtspunt als het tot verbeteren komt.

Parkeergarage Prinsenhof (do/zat/zon alleen) en in het weekend P7 achter de Volkshuisvesting zijn vanwege slechte bewegwijzeringen niet zichtbaar voor de bezoekers. Deze parkeerplaatsen telt de gemeente wel mee in haar statistieken. Als bewoner zijnde heeft men hier niets aan omdat deze maar bepaalde uren/dag delen geopend zijn.

We zien steeds meer nieuwbouw en dus ook bewoners komen in de binnenstad. Kantoren en winkels worden omgebouwd tot appartementen. Wie Dossier & Co volgt op onze site ziet steeds meer transformaties en afgegeven bouwvergunningen langs komen. Globaal heeft daarvan 80% een auto, en soms wel twee tot zijn beschikking.

Bij nieuwbouw is men verplicht om een parkeerplaats op zijn grond te hebben en te onderhouden. Kan men dit niet dan is een optie tot het kopen van een plek in bv. een parkeergarage mogelijk. Men krijgt geen parkeervergunning meer zoals eerder. Sommige (garage) verhuurders zoals Portaal spelen hier zeer op in en vragen prijzen vanaf €85,- per maand.

In veel eerdere gemeentegesprekken werd al gesproken om parkeergarage Rozet alleen voor bewoners te reserveren. Ook een gedeeltelijke ondergrondse parkeergarage op de Trans werd als te duur bestempeld. De Trans is opnieuw weer aangelegd. Daar zijn ook elektrische laadpalen geplaatst.

Door de vele insprekers had wethouder Geert Ritsema geen tijd meer om vragen te beantwoorden. Deze worden meegenomen in deel 2 van deze informatieve vergadering. Arnhems Hart zal zeker dit blijven volgen en daar ook bij de gemeente een vervolg op beraden n.a.v. deze vergadering.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart