fbpx

De Arnhemse binnenstad even buiten bereik……..deel 6.

Afgelopen maandag was het weer dimdammen over de bereikbaarheidsvisie van wethouder Geert Ritsema. Arnhems Hart heeft hier eerder al goede gesprekken over gevoerd met de wethouder en ook op de site veel aandacht aan besteed. Echter het is een zeer complex iets om even binnen een maand klaar te hebben, dat bleek ook weer in de afgelopen gemeenteraadsvergadering.

Leendert Combée (VVD) houdt zeer graag van bitterballen en trok die vergelijking ook. Hij wil een zeer toegankelijke bereikbare binnenstad waar automobilisten niet steeds een rondje moeten rijden om te parkeren. Maar naast een bitterbal heeft men ook graag iets anders en dus moet de stad ook bereikbaar zijn voor fietsers, ov, scooters e.d.

Ondanks de diversiteit aan bitterballen diende de VVD 11 moties in deze avond. Hans de Vroome (D66) vond dat er teveel onduidelijkheid werd geopperd door Leendert Combée deze avond. Ook Jurgen Elfrink (SP) viel hem diverse malen in de rede door het niet duidelijk verwoorden van zijn standpunten en de juiste dateringen.

Volgens Henk Montfrooy (CDA) zijn er genoeg parkeerplaatsen in de binnenstad, echter er worden steeds meer parkeervergunningen verstrekt. Twee maanden geleden was dat nog net onder de 1500 en naar alle waarschijnlijkheid nu met nieuwe bewoners al erboven. Gemeente zou in de visie meer de transferiums moeten betrekken voor bezoekers van de binnenstad.

Wethouder Geert Ritsema (SP) legde nog even uit waarom er een bereikbaarheidsvisie tot stand moet komen. Het is een visie op de toekomst, we zien steeds meer verkeer in en om Arnhem heen. Arnhem mag daardoor niet vastlopen.

De komende tijd zal ook de bewegwijzeringen worden nagekeken en aangepast zodat men veel duidelijker naar een parkeergarage en plaatsen wordt verwezen. Op het tracé Weerdjesstraat worden momenteel al de nieuwe bewegwijzering geplaatst na de herinrichting. En vandaag, in een mail, heeft hij ons toegezegd dat er een bewegwijzering komt naar parkeergarage Prinsenhof vanaf de rechtbank.

Ondernemers kunnen nu nog niet parkeren in een parkeergarage. Omdat ondernemers geen kenteken op hun vergunning hebben zal dit nog een tijd gaan duren voordat het gerealiseerd is. De oplossing zou zijn om ondernemers aan een kenteken te koppelen die op hun vergunning staat, net zoals nu bij de bewoners. Dit zou binnen een week geregeld kunnen zijn en houdt ook de huidige misbruik van vergunning lenen tegen.

Arnhems Hart zou graag zien dat ondernemers alleen parkeren in parkeergarage Centraal, eventueel met korting. Hierdoor worden gewone parkeerplaatsen en andere parkeergarages minder belast.

Alhoewel deze eerste meningsvormende vergadering zeer kort duurde sloot hij wel af met veel moties/amendementen. Een tweede termijn zal binnenkort gepland worden en daarna een besluitvormende vergadering. De wethouder hoopt voor 1 januari 2018 de bereikbaarheidsvisie te kunnen uitwerken, mits de gemeenteraad instemt.

Parkeren en bereikbaarheid is en blijft een hot item bij iedereen. Momenteel is ook besloten om de parkeertarieven en parkeervergunningen te verhogen per 1 januari 2018. Arnhems Hart gaat de komende tijd wat meer en uitgebreider op verkeer e.d. in.

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart