Arnhems Hart in gesprek met wethouder Geert Ritsema.
Het was even een zeer drukke boel in de wethouder zijn kantoor in het gemeentehuis van Arnhem. De wethouder had ons uitgenodigd om over ons verkeersrapport te praten, dit aanbod namen we vanzelfsprekend heel graag aan. Maar we begonnen eerst even met een voorstel rondje en koffie.
We hadden vorig jaar een verkeersrapport opgemaakt na een jaar intensief onderzoek in hoever er o.a. geparkeerd kan worden en ook hoe de binnenstad steeds voller wordt ten aanzien van het rijdend verkeer. De gemeente heeft reeds al diverse straat parkeerplaatsen opgeheven en dat zal er nog meer worden als alle herinrichtingen en afspraken volledig doorgaan.
De wethouder geeft aan dat er momenteel door een team van 5 personen wordt onderzocht hoe de binnenstad beter kan functioneren met al het verkeer e.d. Dit gaat eerst even op papier en zal verder besproken worden met anderen, daarna gaat het de college in, midden maart, en daarna in de raad besproken. Men zal dan ook ons rapport o.a. meenemen en naderhand zijn wij ook weer bij een volgend gesprek aanwezig.
Besproken wordt dat bewoners zeer veel last hebben om hun auto te kunnen parkeren, dit is erger geworden na het vrijgeven van vergunning plaatsen. Men betaalt jaarlijks voor een vergunning maar van een recht om te parkeren is nauwelijks te merken vaak. Bewoners rijden rond en soms moeten ze weer via de rondweg rijden om in hun buurt te komen. Dit is ook niet goed voor het milieu te noemen.
Het Transferium (Gelredome) is opgeheven na opening van parkeergarage Centraal. Om de verbinding tussen centrum en Transferium te behouden kostte dat ongeveer €15,- per geparkeerde auto. Vandaar dat deze optie indertijd opgeheven is. We halen deze middag voorbeelden aan van het parkeren o.a. in Wenen en Amsterdam, waar men buiten de ring parkeert en via de OV het centrum weer ingaat.
Het parkeren bij Gelredome kan gewoon nog steeds gratis, maar dan met het gebruikelijke OV tarief en tijden kan men in het centrum komen. Bij evenementen zoals bv Koningsdag en de kerstmarkt zou men kunnen kijken naar een soort Shuttle-Expresse dienst. En op gewone dagen een andere prijskaartje kunnen doen tegen gereduceerd tarief. De wethouder gaat dit bekijken of dat kan. En ook om meer dingen te digitaliseren en goede bewegwijzering naar P-plaatsen en garages, alsmede een verkeersbord om eindelijk eens goed de Kiss & Ride plek op CS aan te duiden.
Tevens gaan de parkeertarieven omlaag in de daluren, wat de daluren zijn kon hij ons nog niet vertellen. Dit kan bv na 6 uur zijn maar ook een woensdagochtend. Wel is ons bekend dat de gemeente niet de parkeertarieven verhoogt/verlaagt voor 2017 en de €0,50 cent blijft staan bij parkeren in de gemeentelijke parkeergarages, na 18.00 uur.
Een hot gesprek item is het zgn. flits-parkeren, waar men b.v. een 15 minuten kan staan om even een pakketje e.d. op te halen. Dit zou dan meer gewone parkeerplaatsen kosten en ook een vergunninghouder mag daar dan niet staan. Men kan op elke parkeerplaats een kaartje kopen of digitaal, voor deze 15 minuten dus waarom parkeerplaatsen opofferen. Dit kost meer geld en ook zal daar extra op gehandhaafd moeten worden en gemiddeld lopen er maar twee handhavers in het centrum per dag. Arnhems Hart ziet ook graag dat zowel handhaving als parkeerbeheer meer uitbreidt en samenwerkt.
Ten slotte bespreken wij kort de rondweg en de opkomende drukte qua verkeersproblematiek waar zoveel over te doen is in de media. In 2121 zou er zoveel verkeer zijn en rondrijden dat diverse steden helemaal vol lopen en er weinig ruimte is.
We bedanken de wethouder voor zijn uitnodiging en gaan wel met een goed gevoel weg. Wel moesten we later vernemen dat de raad heeft besloten om het Gele Rijdersplein toch autovrij te maken per 1 maart a.s..