fbpx
Nieuws

Arnhem heeft weer een zorg minder.

Het is voor de gemeente Arnhem per 1 januari jl. geen zorgenkindje meer om de vele weesfietsen op te slaan. Per die datum is de Arnhemse onderneming AFAC (Algemene Fiets Afhandel Centrale) verantwoordelijk. Zij gaan o.a. de vele weesfietsen opruimen met handhavers en 13 weken lang in een depot bewaren.

Maar het gaat niet alleen om fietsen die als weesfiets gelabeld worden. ook scooters, brommers en e-bikes behoren tot de categorie. Daarnaast worden deze, als zij verkeerd geparkeerd staan, ook verwijderd. Dit laatste is vaak op en naast Arnhem Centraal het geval.

Op en bij Arnhem Centraal is het absoluut niet toegestaan om dit soort vervoersmiddelen anders dan in de fietsenstalling of bij de fietsnietjes te plaatsen. Maar doordat velen toch lak er aan hebben, is het er vaak een puinhoop vanwege verkeerd geparkeerde fietsen, scooters en brommers.

AFAC gaat deze geregeld verwijderen en opslaan in het depot naast 2Switch aan de Nieuwe Kade 8. De fietsen e.d. worden eerst gelabeld met het verzoek om deze zelf te verplaatsen, daarna zal AFAC deze na een tijdje verwijderen en naar het depot brengen.

Hier kan men dan, na telefonische afspraak, weer zijn vervoersmiddel ophalen tegen een betaling van €35,-, per pin, voor de gemaakte kosten. Wel dient men zich te legitimeren en de sleutel van het slot mee te nemen.

AFAC is geen onbekende in Nederland en heeft nu al ongeveer 30 depots/vestigingen. Ook in Nijmegen is het gevestigd. Alleen vraagt men daar €10,- per vervoersmiddel voor de gemaakte kosten.

Naast het verwijderen, controleert AFAC ook of deze als gestolen is opgegeven en zorgt dat het terug komt bij de rechtmatige eigenaar. AFAC werkt nauw samen met het Centrum Fietsdiefstal.

Er word eerst gestart in het stationsgebied en later zal men ook verder in Arnhem werkzaam zijn. Het centrum telt momenteel ongeveer 300 a 400 weesfietsen die een plek innemen en aan het verroesten zijn. De echte wrakken worden opgeruimd en niet bewaard. Na drie maanden is de gemeente eigenaar van het vervoersmiddel en zullen deze verkocht worden.

https://arnhemshart.nlMen kan zijn vervoersmiddel stallen in de fietsenstalling onder Arnhem Centraal met een Ov-kaart, de eerste 24 uur zijn zelfs gratis. Of voor Luxor en naast Happy Italy waar fietsnietjes staan.

Er is ook een website van AFAC waar men kan zoeken of zijn/haar vervoersmiddel is opgeslagen, dit incl. een foto en registratienummer van AFAC.

Dus is je fiets weg na 1 januari jl., neem dan contact op met AFAC via 026-707 1489, dit kan van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart