fbpx
Nieuws

Arnhem samen met Europa tijdens de jaarlijkse OMD.

Europa dat is de thema dit jaar van de Open Monumentendagen (OMD) in Arnhem. Wat verbindt Arnhem met Europa en Europa met Arnhem? Of het nu via de weg is, de trein, het water of de lucht het hoort er allemaal bij. Wie even nadenkt weet dat onze industrie dat doet maar ook de witte vloot en vrachtschepen die af en aan Arnhem binnen varen.

De buitenlandse chauffeur die zijn vracht lost of de Nederlandse die een vracht weg brengt naar het buitenland. En wie heeft er ooit iets besteld buiten de grenzen omdat dat goedkoper is? Daarom een paar voorbeelden dat we dagelijks wel met Europa te maken hebben. Al zijn het de sinaasappelen uit Spanje die bij je supermarkt in het schap liggen en die jij koopt.

Op 7, 8 en 9 september a.s. zijn er diverse activiteiten, lezingen, tentoonstellingen en rondleidingen die betrekking hebben op Europa. Maar men kan ook gewoon op diverse plekken zelf even een monument door wandelen en zien wat voor historie het gebouw herbergt. Een zeer unieke kans die men niet vaak krijgt en ook zeer aan te raden is.

Of ooit wel eens de echte ‘Atlas van Blaeu’ gezien? Erfgoedcentrum Rozet toont een kleine deel van haar atlassen en kaartcollectie tijdens deze dagen. En wie wil kijken waar onze burgemeester dagelijks verblijft kan zijn werkkamer zien in het Duivelshuis en zelfs even het stadhuis goed bekijken.

De Walburgiskerk laat zelfs zijn mooie schatkamer zien en geeft daar een fascinerende toelichting bij. De schatkamer heeft een zeer mooie verzameling die niet steeds geopend is. Het orgel zal ook door diverse Arnhemse organisten bespeeld worden om iedereen mee te nemen in een reis door de rijke historie die deze kerk heeft.

De Eusebiuskerk kan men op twee hoogtes bekijken. Gewoon vanaf de top binnen of op de steigers buiten. En de steigertour raden we iedereen aan omdat het ook de laatste keer is dat men diverse beelden en stenen kan zien en aanraken aan de buitenzijde. De binnenzijde herbergt ook veel historie en men kan ook het glazen balkon betreden om wellicht deze dagen een aanzoek te doen.

Naast dit kleine aanbod zijn tijdens dit monumentenweekend in Arnhem vele gebouwen maar ook woningen gratis te bekijken. Velen zijn gewoon toegankelijk en voor anderen gaat het op afspraak met gezette tijden. Wie wil weten waar en hoe laat is er de website http://www.openmonumentendagarnhem.nl waar men alle verdere informatie kan vinden.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart