fbpx
Nieuws

Arnhem komt op voor Huurders

Huurders in Arnhem hebben steeds vaker te maken met onwenselijke situaties met particuliere verhuurders. Afgelopen jaar heeft een recordaantal van 1200 Arnhemmers aangeklopt met huur- of woonproblemen. Reden voor de Gemeente Arnhem om vandaag het tienpunten actieplan “Arnhem helpt Huurders” te presenteren.

https://arnhemshart.nl“We zien dat het aantal Arnhemmers dat huur- of woonproblemen heeft toeneemt. Als gemeente kiezen we ervoor om huurders te ondersteunen.” Zegt wethouder Wonen Paul Smeulders van de gemeente Arnhem. “We zitten midden in een wooncrisis. Met dit plan willen we de huurders helpen en laten zien dat we als gemeente achter ze staan en we ze helpen waar we kunnen.”

Huurders zijn de dupe
Voorbeelden van situaties waarin huurders onvoldoende beschermd zijn, zijn er veel. Door de hoge druk op de huurmarkt verhuren veel particuliere verhuurders hunhttps://arnhemshart.nl woningen voor te hoge prijzen. Ook zien we dat veel verhuurders gebruik maken van tijdelijke contracten die leiden tot woononzekerheid en hoge bewonerswisselingen. Van huurders krijgt de gemeente signalen dat zij in veel gevallen nog hoge – illegale – bemiddelingskosten moeten betalen en dat woningen niet goed worden onderhouden of dat er sprake is van discriminatie. In deze tijden van hoge energieprijzen kan dat zorgen voor absurd hoge woonlasten voor veel huurders met lagere en middeninkomens, waaronder veel studenten. Helaas zijn huurders in deze situaties vaak onvoldoende op de hoogte van hun rechten om deze situaties aan te vechten. Ook is de gemeente bekend met meerdere gevallen van huurders die hun recht gingen halen en daarbij geconfronteerd werden met intimidatie en bedreiging door hun verhuurders.

Meer geld naar ondersteuning huurders
Om huurders beter te helpen, verdubbelt de gemeente de subsidie aan het Huurdershuis naar een bedrag van €100.000 per jaar. Zo kunnen huurders met huurkwesties beter vertegenwoordigd worden bij kwesties of conflicten met hun verhuurders, of met hun procedure bij de Huurcommissie om bijvoorbeeld een lagere huur af te dwingen. Daarnaast gaat het Huurdershuis vanaf dit jaar helpen bij het gaan naar de Huurcommissie om bijvoorbeeld een huurverlaging af te dwingen.
Tienpuntenplan

In het nieuwe tienpuntenplan staat verder andere dat de gemeente een voorlichtingscampagne start om huurders beter te informeren over hun rechten, verhuurders gaat aanspreken op hun verantwoordelijkheden en discriminatie op de woningmarkt aan de kaak stellen. De gemeente geeft de Omgevingsdienst (ODRA) ook extra budget om vaker te handhaven op bijvoorbeeld onveilige, onhygiënische of onwenselijke situaties in gesplitste woningen of kamerverhuurpanden.

ArnhemMail

ArnhemMail plaatst berichten van de gemeente Arnhem.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart